جمعیت هلالاحمر افغانی در سال ۱۳۳۰ همراه با اساسنامهاش که در برگیرندهی شرح وظایف، صلاحیتها، مکلفیتها و تشکیلهای آن بود، در زمان حاکمیت ظاهرشاه به عنوان یک نهاد خیریهی ملی و مستقل به گونهی رسمی و با پشتیبانی مقام شاهی به وجود آمد. این جمعیت در سال ۱۳۳۳ عضویت فدراسیون بینالمللی جمعیتهای ملی هلالاحمر را به دست آورد.
قانون تنظیم امور جمعیت هلالاحمر افغانی، در سال ۱۳۹۵ از سوی اشرفغنی، رییسجمهور کشور، توشیح و نافذ شده است. این قانون، جمعیت هلالاحمر افغانی (افغانی سرهمیاشت) را یک نهاد ملی خیریهی مستقل و بیطرف معرفی کرده است که با پشتیبانی مستقیم ریاستجمهوری و نقش همکار دولت را در امور بشری، به عهده دارد.
جمعیت هلال احمر بنا به ماهیتی که دارد، باید بکوشد تا بیطرفی خود را نگه داشته و در راستای خدمترسانی به بشریت؛ زیر بار هیچگونه تبعیض و برخورد موردی نرود.
جمعیت هلالاحمر افغانی از بدو تأسیس تا حالا، پیوسته با دو نهاد همکارش (فدراسیون بینالملل هلالاحمر و کمیتهی بینالمللی صلیب سرخ) کمکهای بشری را در سراسر کشور ارائه میکند.
جمعیت هلالاحمر افغانی در حقیقت یکی از زیرمجموعههای نهضت بینالمللی صلیب سرخ و هلالاحمر در جهان است که دارای هویت ملی بوده و تابع قوانین کشور متبوع خویش میباشد؛ اما این جمعیت پیوسته در راستای کمکرسانیهای بشردوستانه، برای کاهش رنج و آلام بشریت فعالیت میکند. کمک به آسیبدیدگان جنگ، حادثههای طبیعی و غیر طبیعی، اشخاصی که در معرض خطر صحی قرار دارند، از اولویتهای این نهضت است.
دلیل ایجاد کمیتهی بینالمللی صلیب سرخ و هلالاحمر، کمکرسانی بدون تبعیض برای مجروحین جنگ بوده و این نهضت، تلاش میکند تا در مأموریتهای ملی و بینالمللی خویش از مصیبتهای بشری پیشگیری کرده و آن را کاهش دهد.
وظایف جمعیت هلالاحمر افغانی
به اساس قانون تنظیم امور جمعیت هلالاحمر افغانی، این جمعیت وظایف هفتگانهای دارد.
۱- کمک و همکاری در کاهش مصايب بشری ناشی از حادثههای طبيعی و غير طبيعی به آسيبديدگان، بدون در نظرداشت وابستگیهای نژادی، دينی، قومی، مذهبی، عقيدهای، رنگ، موقف، دارايی، جنس، زبان و باورهای سياسی.
۲- حمايت از مجروحين جنگ به اساس کنوانسيونهای ۹۱۱۱ ژينوا و پروتوکولهای ضمیمهی آن.
۳- توزيع کمکهای نقدی و جنسی به نيازمندان.
۴- جلب همکاری و کمک اشخاص و مؤسسههای ملی و بينالمللی خيريه.
۵- اعزام نمايندگان به منطقههای جنگی برای انجام وظايف بشردوستانه.
۶- ارائهی گزارش حادثههای طبيعی و غير طبيعی به فدراسيون بينالمللی و کميتهی بينالمللی صليب سرخ (ICRC).
۷- کمک و تنظيم مساعدت مالی به نيازمندیهای بشری ناشی از حادثههای طبيعی و غيرطبيعی در داخل و در صورت امکان در خارج کشور، را به عهده دارد.
منابع تمویل جمعیت هلالاحمر افغانی
جمعیت هلالاحمر افغانی (افغانی سرهمیاشت) هزینهی برنامهها و خدمترسانیهای بشردوستانهاش را از راه درآمدهای ناشی از دارايیهای منقول و غير منقول مربوط به این جمعیت، حقالعضويت اعضا مطابق احکام اساسنامهی این جمعیت، کمکهای نقدی و جنسی اشخاص کمکرسان داخلی و خارجی، کمکهای دولتی، کمک بانکها و تصدیهای انتفاعی، کمک تجار ملی، کمکیهای حاجیان، حسابهای سودی و سود سرمايههای مربوط به جمعیت هلالاحمر افغانی و در نهایت کمکهای جمعآوری شده توسط صندوقهای سيار در هفتهی مخصوص هلالاحمر و صندوقهای ثابتی که در نقاط مختلف کشور گذاشته شده است، تهیه میکند.
گرامیداشت از هفتهی مخصوص هلالاحمر (سرهمیاشت)
در افغانستان از ۶۷ سال به این سو، از ۲۴ تا ۳۰ میزان به عنوان هفتهی مخصوص سرهمیاشت درکابل و دیگر ولایتهای کشور بزرگداشت میشود. هدف اساسی بزرگداشت از این هفته، تقویت بنیهی مالی این سازمان است تا به این بهانه، جمعیت را به مردم معرفی کرده و کمکهای بیشتری را برای پیشبرد هدفهای خویش جذب کند.
امسال روز چهارشنبه، ۲۴ میزان در تالار مرکزی جعیت هلالاحمر افغانی (سرهمیاشت)، از هفتهی ویژهی هلالاحمر زیر شعار «تعاون با صلح و همزیستی»، با اشتراک رهبری این جمعیت، معاون ریاستجمهوری، اعضای کابینه، سفیران کشورهای بیرونی، اعضای بورد رهبری جمعیت، نمایندگان کمیتهی بینالمللی صلیب سرخ و فدراسیون بینالمللی جمعیتهای هلالاحمر، مقامات بلندپایه و نهادهای ملی و بینالمللی، بزرگداشت شد.
در این برنامه از کارکردهای نهماههی جمعیت در سال روان یادآوری شده و پیامهایی برای جلب همکاریهای بیشتر برای رسیدگی به نیازهای آسیبدیدگان حادثههای طبیعی و غیرطبیعی همرسانی شد.
محمد نعیم دیندار، سرپرست جمعیت هلالاحمر افغانی، در محفل بزرگداشت از هفتهی مخصوص سرهمیاشت میگوید: «هدف اساسی هفتهی مخصوص سرهمیاشت، کمپاین وسیع و سرتاسری جمعآوری اعانه از هموطنان و مساعدتکنندگانی است که در داخل و خارج کشور میخواهند نیازمندان و مصدومین حوادث را کمک کنند.»
او در ادامه میگوید که این نهاد، سال گذشته ۲۴٫۵ میلیون افغانی کمک را جلب کرده است. همهی این مبلغ برای رسیدگی و کمک به آسیبدیدگان حادثههای طبیعی و غیر طبیعی، در بخش صحت و کمک به دیگر نیازمندان داخلی مصرف شده است. آقای دیندار، انتظار دارد که با شرکت اشخاص و نهادهای خیریهی دیگر، سال آینده، جمعیت هلالاحمر افغانی، مبلغ بیشتری را برای کمک به آسیبدیدگان و نیازمندان در اختیار داشته باشد.
داکتر نیلاب مبارز، دبیرکل جمعیت هلالاحمر افغانی، در محفل بزرگداشت از هفتهی مخصوص سرهمیاشت گفت که در این هفته، کارمندان و رضاکاران جمعیت هلالاحمر افغانی به منظور پاسخگویی مؤثر به نیازمندیهای بشری قربانیان حادثهها، از تاجران ملی، دکانداران، مالکان وسایط نقلیه، کارمندان دولتی و سایر هموطنان خيیر کشور کمک جمعآوری میکنند تا در صورت وقوع حادثههای طبیعی و غیر طبیعی، آن را به دسترس آسیبدیدگان و نیازمندان قرار دهند.
حوزهی فعالیت و کارکردهای جمعیت
جمعیت هلالاحمر افغانی، بر اساس اصول هفتگانهی خویش؛ بشردوستی، عدم جانبداری، بیطرفی، استقلالیت، خدمتهای رضاکارانه، وحدت و جهانشمولیت شان، در راستای پایینآوردن رنج بشریت، به آسیبدیدگان و نیازمندان کمکرسانی میکند.
در کل، جمعیت هلالاحمر افغانی یک نهاد خیریهی غیر انتفاعی میباشد که هدف آن کمکرسانی به آسیبدیدگان حادثههای طبیعی و غیر طبیعی، ارائهی خدمتهای صحی به نیازمندان و کمکهای دیگر بشری است.
جمعیت هلالاحمر افغانی (افغانی سرهمیاشت)، در سال جاری به ۴۴۹۵۰ فامیل مواد خوراکی و غیر خوراکی توزیع کرده و در کنار آن۶۵۰۰۰ کیلوگرام گوشت قربانی، ۷۸۸۸۰ کیلوگرام خرما را نیز به باشندگان نیازمند افغانستان توزیع کرده و همین طور۱۷۲ پیام ناپدیدشدگان (مفقودشدگان) و ارتباط خانوادهها را نیز تأمین کرده است.
جمعیت هلالاحمر (سرهمیاشت) از شروع سال جاری تا حالا،۷۵۰ جسد در میدانهای جنگ را میان طرفین جنگ تبادله کرده و برای دو میلیون و یکصد و دوازده هزار و ششصد و پنجاه و سه (۲۱۱۲۶۵۳) بیمار خدمتهای صحی را از طریق کلینیکهای ثابت و سیار ارائه کرده است.
جمعیت هلالاحمر افغانی در جریان سال جاری، یک هزار و دوصد و نود و دو کودک بیمار (سوراخ قلب مادرزاد) را در درون و بیرون از کشور تداوی کرده و از ۸۸۳ تن به شمول بیماران روانی، در مرستونهای پنجگانه پرستاری و نگهبانی کرده است.
در کل میزان فعالیتهای این جمعیت بستگی به میزان کمکی دارد که از مردم و نهادهای خیریهی ملی و بینالمللی به دست میآورد.