همزمان با افرایش شیوع ویروس کرونا در کلانشهرهای افغانستان و نپرداختن پول برق توسط شهروندان این کشور، شرکت برقرسانی افغانستان (برشنا) میگوید که این شرکت رو به ورشکست شدن است و تا دو ماه دیگر، نزدیک به ۸۰ درصد برق وارداتی را از دست خواهد داد.
مسؤولان این شرکت برقرسانی میگویند که تنها ۲۰ درصد از برق مورد نیاز افغانستان در داخل تولید میشود و ۸۰ درصد دیگر آن وارداتی است. این شرکت مجبور است، ماهانه به ارزش ۲۵ میلیون دالر از کشورهای همسایه از جمله ازبکستان، برق خریدار کند. به گفتهی آنها در یک ماه اخیر اما درآمد آنها حدود ۶۰ درصد کاهش یافته و اکثر شهروندان به خاطر شرایط قرنتین و وضعیت اقتصادی، حاضر به پرداخت پول برق شان نشدهاند.
امانالله غالب، رئیس این شرکت به روزنامهی صبح کابل میگوید: «پیش از این ما از توزیع برق وارداتی، روزانه بیش از ۷۰ تا ۹۰ میلیون افغانی درآمد داشتیم. با گسترش ویروس کرونا، پنج حوزهی بزرگ عایداتی خود را از جمله کابل، هرات، مزارشریف، ننگرهار و قندهار را از دست داده ایم. در آمد ما از این پنج حوزه در حال حاضر از ۸۰ میلیون افغانی به ۳۰ میلیون افغانی سقوط کرده است.»
به گفتهی آقای غالب، آنها در حال حاضر، پول برق وارداتی را به کشورهای همسایه از بودجهی اضطراری این شرکت میپردازند و با ادامهی این وضعیت، این پول اضطراری بیشتر از دو ماه دیگر دوام نخواهد کرد.
به گفتهی رئیس شرکت برشنا، عواید آنها در یک ماه گذشته از ولایت هرات، ۸۰ درصد، از کابل ۶۰ درصد و بهصورت کل از سراسر افغانستان حدود ۶۰ درصد کاهش یافته است: «درآمد ما پیش از این از شهر کابل، ۵۰ میلیون افغانی بود که در حال حاضر به ۱۰ میلیون کاهش یافته است.»
مسؤولان شرکت برقرسانی افغانستان (برشنا) تأکید دارند که تنها ادارههای حکومتی نزدیک به ۹ میلیارد افغانی از سال گذشتهی مالی، این شرکت قرضدار است. به گفتهی آنها ۳٫۲ میلیارد افغانی، بخش امنیتی از جمله وزارت دفاع و داخلهی افغانستان و ۴٫۷ میلیارد افغانی ادارههای دیگر حکومتی از این شرکت قرضدار استند.
رئیس این شرکت میگوید که آنها یک بستهی پیشنهادی ۵۰ میلیون دالری را همراه با برخی راههای حل دیگر به حکومت افغانستان ارائه کرده است؛ اما تاکنون آنها پاسخی دریافت نکردهاند.
آقای غالب گفت: «یکی از راههای حل این است که حکومت از راههای دیپلوماتیک با کشورهای همسایهی ما که از آنها برق وارد میکنیم، به تفاهم برسد که پول برق آنها به گونهی قسط پرداخت شود.»
افزایش چشمگیر مبتلایان در کابل
در چند روز اخیر، شمار مبتلایان به ویروس کرونا در شهرکابل به گونهی چشمگیری افزایش یافته است و این میزان در کابل نسبت به ولایت هرات که خاستگاه این ویروس در افغانستان بود، پیشی گرفته است.
در حال حاضر شمار مبتلایان ویروس کرونا در این شهر به ۳۸۵ تن میرسد، در حالی که شمار مبتلایان در هرات به ۳۳۴ تن رسیده است. در یک شبانه روز گذشته نیز از ۶۶ مورد مثبت در سراسر افغانستان، ۵۲ مورد آن در شهر کابل ثبت شده است.
جلوگیری از شیوع کرونا با ادامهی جنگ ناممکن است
جنرال اسکات میلر، فرماندهی نظامی ناتو در افغانستان در مصاحبه با یکی از رسانههای امریکایی گفته است، در صورتیکه خشونت در افغانستان وجود داشته باشد، مبارزه با ویروس کرونا تقریبا ناممکن است.
آقای میلر تأکید کرده است که ویروس کرونا چیزی است که بالای تمام دنیا تأثیر گذاشته و این ویروس نیروهای ایتلاف و نیروهای امنیتی افغانستان را نیز متاثر کرده است.
نیروهای پشتیبانی قاطع در افغانستان گفته است که در مبارزه با ویروس کرونا نیروهای امنیتی افغانستان را کمک میکنند.
در تازه ترین مورد، این نیروها در ولایتهای پنجشیر و پروان ماسک و تجهیزات طبی را به نیروهای امنیتی افغانستان توضیع کردند. این نیروها پیش از این در ولایتهای هلمند و نیمروز نیز به نیروهای امنیتی، ماسک و دستکش توزیع کرده بودند.
افزایش نگرانی از متبلا شدن مقامهای بلندپایهی حکومتی
با افزایش نگرانی از مبتلا شدن شماری از مقامهای بلندپایهی حکومتی به ویروس کرونا، امروز سهشنبه، ارگ ریاستجمهوری افغانستان اعلام کرد که محمداشرف غنی، رئیسجمهوری و رولا غنی، بانوی اول این کشور، صحتمند اند.
صدیق صدیقی، سخنگوی ریاستجمهوری میگوید که آزمایش کرونای محمداشرف غنی رییسجمهور و رولا غنی بانوی اول کشور منفی بوده است. سخنگوی ریاستجمهوری در توئیتی گفته است که این آزمایشها به درخواست شخص رییسجمهور و بانوی اول گرفته شده است.
آقای صدیقی گفته است که محمداشرف غنی، از صحت کامل برخوردار است و تمام امور دولت را رهبری و مدیریت میکند. او تأکید کرده است که برای مصئونیت رییسجمهور غنی، تمام اقدامات لازم گرفته شده است.
پیش از این گزارش شده بود که ۲۰ کارمند ریاستجمهوری، به ویروس کرونا مبتلا شدهاند. پس از ثبت مواردی از ابتلا به ویروس کرونا در ارگ ریاستجمهوری، محمداشرف غنی نشستهای حکومتی را از طریق نشستهای ویدیویی رهبری میکند.
بر اساس آمارهای وزارت صحت عامهی افغانستان، تاکنون ۱ هزار و ۹۲ تن در افغانستان به ویروس کرونا مبتلا شدهاند و ۳۶ تن در اثر این بیماری در افغانستان جان باختهاند. همچنان تاکنون ۱۵۰ تن از بیماران این ویروس دوباره صحتیاب شده اند.
حکومت افغانستان تا کنون ۶.۷ میلیارد افغانی را از بودجهی ملی برای پیشگیری از گسترش ویروس کرونا و مبارزه با این ویروس در سراسر این کشور اختصاص داده است. جامعهی جهانی نیز تا کنون حدود ۲۴۶ میلیون دالر را برای پیکار با این ویروس به حکومت افغانستان متعهد شده است.