
روز گذشته -سهشنبه، ۱۷ جوزا-، وزارت صحت عامه، اعلام کرد که به دلیل افزایش مبتلایان به ویروس کرونا، دانشگاهها، مکاتب و مراکز آموزشی برای دو هفتهی دیگر نیز بسته خواهد ماند. دو هفته پیش، این وزارت به منظور جلوگیری از گسترش ویروس کرونا در کشور، مراکز آموزشی-تحصیلی را برای دو هفته در ۱۶ ولایتِ با جمعیت زیاد، تعطیل اعلام کرده بود.
پیش از این، سرپرست وزارت صحت عامه، گفته بود که با بستهشدن این مراکز، حدود ۶ میلیون دانشآموز و دانشجو از تحرک باز مانده و سبب شده که تا حدی از گردش ویروس در کشور جلوگیری شود.
بر اساس فیصلهی تازهی وزارت صحت عامه، در کنار بستهماندن مراکز آموزشی-تحصیلی، سالنهای عروسی، حوزهای آببازی، باشگاههای ورزشی، سالنها و مراکز برگزاری نشستهای کلان و سوناها نیز بسته خواهند شد.
همچنان، پوشیدن ماسک در اماکن سربسته اجباری شده است. بر اساس این فیصله، رستورانتهای کوچک نیز مکلف شده اند که از مهمانان خود در فضای باز پذیرایی کنند و حق پذیرایی همزمان بیشتر از ده مهمان را ندارند.
این در حالی است که چهار روز پیش، کمیسیون مستقل اصلاحات اداری و خدمات ملکی نیز، اعلام کرد که کارمندان بالاتر از ۵۵ سال، اضافه بر کسانی که بیماریهای شکر، قلبی و تنفسی دارند، برای دو هفته باید از خانههایشان کار کنند.
هرچند وزارت صحت در هماهنگی با نهادهای تحصیلی-آموزشی و دولتی چنین تصمیمی گرفته است؛ تا از گسترش ویروس در کشور جلوگیری شود؛ اما با این وجود، دیده میشود که بسیاری از این نهادها، توجه چندانی به فیصلههای ضروری وزارت صحت ندارند؛ به گونهی نمونه: سالنهای عروسی تا هنوز مراسم عروسی برگزار میکنند. احمد، باشندهی پلسرخ کابل، میگوید که روز پنجشنبهی همین هفته برای اشتراک در محفل عروسی، خبر است؛ اما نمیداند که با توجه به شرایط کنونی، در این مراسم شرکت کند یا خیر.
گردش کرونا در حالی که در هفتههای گذشته بیشتر شده؛ اما سکتور صحت برای عرضهی خدمات صحی به بیماران کرونایی، با مشکلات زیادی دستوپنجه نرم میکند. نبود اکسجین مورد نیاز بیماران در شفاخانههای دولتی و خصوصی، از جدیترین مشکلی است که سکتور صحت و شهروندان را نگران کرده است.
در نسخهی چاپی شمارهی ۳۹۱ روزنامهی صبح کابل، گزارشی نشر شد که نشان میداد، خانوادهها برای تهیهی یک بالن اکسیجن، ۱۶ هزار افغانی میپردازند، ۱۴ هزار برای بالن و ۲ هزار برای اکسیجن آن.
در همین حال، وزارت صحت نیز میپذیرد که موج سوم کرونا به سمت بالای گراف در حرکت است و با گذشت هر روز، وضعیت «حادتر و بدتر» میشود. آمار روزانهی کرونا نیز نشاندهندهی این حقیقت است.
با این وجود، تا هنوز در مورد قرنتین کامل کشور، از سوی حکومت و سکتور صحت، تصمیمی گرفته نشده است. داکتر عثمان طاهری، معاون سخنگوی این وزارت، به روزنامهی صبح کابل، میگوید: «هنوز به پیک ویروس نرسیدیم، چند هفتهی دیگر ممکن به پیک برسیم.»
آقای طاهری، افزود که برای درمان بیماران مبتلا به کوید-۱۹ در سراسر کشور، شفاخانههای اختصاصی ایجاد شده که بیشترین تمرکز روی شهر کابل است؛ زیرا بیشترین شمار مبتلایان را این شهر به خود اختصاص داده است.
پیش از این، تنها شفاخانهی افغان-ژاپان، ویژهی رسیدگی به بیماران کرونایی بود؛ اما، اکنون دو شفاخانهی دیگر -شفاخانههای علیجناح و قصبه- نیز به آن افزوده است.
معاون وزارت صحت، تأکید کرد که در صورت افزایش بیماران کرونایی، شفاخانهی ۵۰ بستر هلالاحمر و شفاخانهی ۵۰ بستر اندونیزیاییها در ارزانقیمت نیز، فعال خواهد شد. «اگر این مراکز کفایت نکرد، حتا تمام بسترهای شفاخانهها به بیمارهای کوید-۱۹ اختصاص داده میشود.»
آمار روز گذشتهی وزارت صحت، نشان میدهد که تنها در ۲۴ ساعت گذشتهی آن، هزار و ۷۲۴ نفر به ویروس کرونا مبتلا شده است، همین گونه، ۵۴ نفر در این مدت جان باخته و ۵۷۱ نفر دیگر، بهبود یافته است. با آمار جدید، شمار مجموعی مبتلایان به کرونا در کشور، به ۸۴ هزار و ۵۰ نفر و شمار فوتیهای ناشی از این ویروس، به ۳ هزار و ۳۰۵ نفر رسیده است.
لحظهشماری برای رسیدن بستههای تازهی واکسین کرونا
پس از آن که سازمان جهانی صحت، مؤثریت واکسین کرونای ساخت کشورهای مختلف را تأیید کرد، روند تطبیق واکسین کرونای آسترانزیکای هندی، در ۵ حوت سال گذشتهی خورشیدی در افغانستان آغاز شد و روز دوشنبه -۱۷ جوزا- به دلیل نبود واکسین، متوقف شد. در این مدت، ۲۴۱ هزار غیرنظامی در سراسر کشور واکسین دریافت کردند؛ این آمار نیروهای نظامی را شامل نمیشود.
هرچند در میان ۲۴۱ هزار نفری که واکسین دریافت کردند، افرادی نیز استند که تنها دوز نخست را دریافت کردند و باید منتظر بمانند که واکسین نوع آسترانزیکا وارد شود و دوز دوم را بگیرند؛ اما آقای طاهری، در این مورد میگوید: «کسانی که دوز دوم واکسین آسترازیکا را نگرفته اند، یک تا شانزده هفته میتوانند، منتظر بمانند، انتیبادی ایجادشده در بدنشان از بین نمیرود.»
همین گونه، قرار است تا یک روز دیگر، ۷۰۰ هزار دوز واکسین نوع چینی به کشور وارد شود. روز دوشنبه، جاوید قایم، سفیر افغانستان در چین، گفت که ۷۰۰ هزار دوز واکسین کرونا و ۷۰ هزار و ۴۰۰ سرنج، تا سه روز دیگر به کابل میرسد.
آموزش غیرحضوری ادامه مییابد
همزمان با بستهماندن دوبارهی مکاتب و دانشگاهها، وزارتهای تحصیلات عالی و معارف، میگویند که درسها به گونهی غیرحضوری ادامه خواهد داشت و خلایی در روند آموزشی دانشآموزان و دانشجویان به میان نمیآید.
مسؤولان در وزارت معارف، میگویند که مطابق برنامههای سال گذشته که آموزش غیرحضوری از طریق برنامههای تلویزیونی و سیستم ویژهی مکاتب، پیش میرفت، ادامه خواهد داشت تا مشکلی در آموزش دانشآموزان به میان نیاید.
از سوییهم، حامد عبیدی، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی، به روزنامهی صبح کابل، میگوید که تجربهی آنها در مورد آموزش غیرحضوری بهتر شده و در مدتی که درسها به گونهی نرمال ادامه داشت، ضعف و خلاهای موجود در آموزش غیرحضوری بررسی شده و اکنون مشکل خاصی وجود ندارد.
آقای عبیدی، گفت که اکنون نهادهای تحصیلات عالی به شمول دانشگاههای خصوصی و دولتی، با سیستم ویژهی خودشان برای آموزش غیرحضوری مجهز اند و تجربهی سال گذشته، سبب شده که استادان و دانشجویان خود را عیار کنند و درسهایشان فرا بگیرند.
او افزود که این وزارت، تلاش میکند مکانزم آموزش الکترونیک را در کشور نهادینه کند و در آیندهی نه چندان دور، ریاستی نیز در وزارت تحصیلات ایجاد میشود که همهی برنامههای آموزش غیرحضوری را مدیریت کند.
این همه در حالی است که با گذشت یک دوره از آموزشهای غیرحضوری، هنوز هم دانشآموزان و دانشجویان از غیرمعیاریبودن این سیستم انتقاد میکنند و از سویی، نبود برق همیشگی و نداشتن دسترسی به انترنت مناسب، به مشکلات دانشجویان در فراگیری درسهای غیرحضوری افزوده است.