
همزمان با دستبهدست شدن ولسوالیهای افغانستان و آتشزدن ساختمان شماری از این ولسوالیها و تأسیسات عامه توسط طالبان، حکومت افغانستان و حتا برخی از سیاستمداران پاکستان، اسلامآباد را به پشتیبانی از چنین اعمال تروریستی طالبان متهم میکنند.
محمداشرف غنی، رییسجمهورافغانستان در برنامهی گشایش فرودگاه خوست در شرق این کشور، از مردم خواست که از طالبان بپرسند، برای کی میجنگند؟
آقای غنی در نشستی در ولایت خوست، گفت: «طالبان مسؤول طولانیشدن جنگ استند. باید از طالبان پرسید که برای چه کسانی میجنگند؟ اگر افغانستان سقوط کند و افغانها کشته شوند، چه کسی سود میبرد؟»
به گفتهی او، دولت افغانستان تلاشهای زیادی برای برقراری صلح انجام داده و خواهان صلح است؛ اما گروه طالبان، همچنان به خشونتها ادامه میدهد. رییسجمهور افغانستان از طالبان خواست تا بر اساس شریعت، وارد گفتوگوهای صلح شده و به دستور بیگانگان، افغانستان را ویران نکنند. رییسجمهور افغانستان، گفته است که او به کشورش دیوانهوار عشق میورزد و «اگر طالبان به افغانستان متعهد اند، باید تعهد کنند که خط دیورند را قبول نمیکنند.»
از سویی هم، در روزهای گذشته همزمان با پیشروی طالبان در ولسوالیها و سقوط گذرگاههای استراتژیک مرزی، برخی افراد متهم به «خیانت» و جانبداری از طالبان شده اند.
شام پنجشنبه نوار صوتی صحبت تلفنی امرالله صالح، معاون نخست رییسجمهور که با لحن تند با امیرشاه نائبزاده، نمایندهی مردم بادغیس در مجلس نمایندگان افغانستان، را متهم به «خیانت» میکند، در شبکههای اجتماعی خبرساز شد.
در این نوار، او این نمایندهی پارلمان را متهم کرد که «تو به طالبان وعده دادی که ولایت را به آنها تسلیم میکنی.»
شماری از چهرههای سیاسی، از آقای صالح حمایت کرده و خواهان شناسایی و محاکمهی «مخربان داخل نظام» شده اند. آقای نائبزاده این اتهام را رد کرده است.
با این حال، آقای غنی در سخنرانیاش در گشایش فرودگاه خوست، خطاب به نیروهای امنیتی افغانستان، گفت که در برابر کسانی که از درون «نظام را تخریب میکنند» صبر و تحمل نکنند.
جسد جنگجویانی که به پیشاور میرود
در روزهای گذشته، ویدیویی از مراسم خاکسپاری طالبان در پیشاور پاکستان منتشر شده که در جنگ افغانستان کشته شده اند. در این مراسم، شماری از اعضای گروه طالبان که پرچم این گروه را به دست دارند، نیز حضور دارند.
برخی از آگاهان سیاسی، تأکید دارند که اسلامآباد، نمیتواند از مسؤولیت ویرانی افغانستان و قتلعام افغانستانیها توسط طالبان، شانه خالی کند.
افراسیاب ختک، آگاه سیاسی و عضو پیشین مجلس سنای پاکستان، به روزنامهی صبح کابل، میگوید که روزانه دهها جسد از افغانستان به پاکستان و به ویژه به پیشاور انتقال داده میشود.
او، تأکید دارد: «پاکستان نمیتواند از مسؤولیت قتل عام، آتشسوزی و تخریب تأسیسات عامهی افغانستان توسط طالبان -که به شدت از این گروه پشتیبانی میکند- فرار کند. با کشیدن سیم خاردار نیز این آتش مهار نخواهد شد. ما امیدوار استیم که نسلکشی افغانها متوقف شود.»
پیش از این، طالبان گفته بودند که جنگ آنها در برابر نیروهای خارجی است و به باور آنها، کشورشان توسط این نیروها «اشغال» شده است. آنها همچنین تأکید کرده بوند که با خروج نیروهای خارجی، آنها از جنگ دست کشیده و به روند صلح خواهند پیوست.
از سویی هم، پیش از این گفته میشد که گروه طالبان در توافقنامهای که با امریکا امضا کرده اند، وعده سپرده اند که به کلانشهرها حمله نخواهند کرد؛ اما سخنگویان گروه طالبان، روز جمعه در مسکو، گفتند که آنها در مورد حمله به شهرهای بزرگ به امریکا تعهدی نسپرده اند.
سقوط مسالمتآمیز ولسوالیها
انس حقانی، عضو هیئت مذاکرهکنندهی طالبان، در یک رشته تویتی، گفته است که دهها ولسوالی به طور مسالمتآمیز به دست جنگجویان این گروه افتاده است که حتا تصمیم تسخیر شان وجود نداشت. «دهها ولسوالی به طور مسالمتآمیز به دست مجاهدین افتاد. در قسمت برخی ولسوالیها حتا تصمیم تسخیر شان وجود نداشت.»
این عضو هیئت گفتگوکنندهی طالبان، افزود که سطح مقاومت نظامی بالا نرفته؛ بل که سطح تفاهم میان جهتهای درگیر افغانستانی بلند رفته است.
حقانی، تأکید کرده: «زمانی که خارجیها میروند، چرا عساکر رژیم برای چیزی خود را قربانی نمایند که به هیچ صورت ارزشش را ندارد.»
پیش از این، حنیف اتمر، سرپرست وزارت امور خارجهی افغانستان نیز، گفته بود که بیشتر از ۸۰ ولسوالی به گونهی «ازقبل برنامهریزیشده» به دست طالبان افتاده است، نه این که طالبان آن را به زور جنگ گرفته باشند.
با این حال، شماری از آگاهان نظامی کشور، میگویند که سقوط ولسوالیها به دست طالبان، زیر هر نامی که باشد، سبب تضعیف روحیهی نیروهای امنیتی و تشویق جنگجویان طالب میشود.
عتیقالله امرخیل، آگاه نظامی و جنرال بازنشستهی ارتش افغانستان، به روزنامهی صبح کابل، میگوید: «تحویلدادن ولسوالیها به جنگجویان طالبان زیر هر نام و زیر هر استراتژیای که باشد اشتباه است. دادن کنترل یک ولسوالی به افراد مسلح مخالف دولت چه به صورت ارادی و غیرارادی، در هیچ شرایطی به نفع دولت و مردم افغانستان نیست.»
زلمی خلیلزاد، نمایندهی ویژه امریکا در امور صلح افغانستان نیز، گفته است که از پیشروی طالبان تعجب کرده است. او، اما جنگ را راه حل معضل کنونی افغانستان نمیداند و روی رسیدن به راه حلی سیاسی تأکید کرده است.
آقای خلیلزاد در مصاحبهاش با بیبیسی، گفته است: «من از تشدید درگیریها غافلگیر نشده ام؛ اما از میزان پیشروی طالبان متعجب شدم. امیدوارم که نیروهای نظامی افغانستان با همکاری دوستهایشان، موقعیت خود را باز یابند. و (طالبان) را به عقب برانند؛ اما دوباره تکرار میکنم که راه حل نظامی وجود ندارد و راه حل سیاسی لازم است.»
در این سو اما؛ طالبان به جنگ شان ادامه داده و ادعا کرده اند که در یک شبانهروز گذشته، مرکز دستکم شش ولسوالی را به کنترل گرفته است. چخانسور در نیمروز، کرخ در هرات، شورابک در کندهار، علیشنگ در لغمان، شیخعلی و سرخ پارسا در پروان، از جمله ولسوالیهایی است که طالبان ادعای گرفتن آنها را در ۲۴ ساعت گذشته کرده اند.
از سویی هم، باشندگان و مقامهای محلی غزنی، از درگیری شدید در حومههای این شهر ابراز نگرانی کرده و میگویند؛ در صورتی که اقدامهای جدیای از سوی حکومت صورت نگیرد، شهر غزنی به دست گروه طالبان سقوط خواهد کرد.
نصیراحمد فقیری، رییس شورای ولایتی غزنی، به روزنامهی صبح کابل، میگوید که در حال حاضر -شنبه، ۱۹ سرطان-، جنگجویان طالبان بر چندین پاسگاه و قرارگاه نیروهای امنیتی به شمول پاسگاه امنیتی قلعهی امیرمحمد خان، پل حیدرآباد، نوآباد و گنج در نزدیکی شهر حمله کرده اند. به گفتهی او، حوزهی پنجم امنیتی شهر غزنی نیز، به دست طالبان سقوط کرده است.
در مقابل، نهادهای امنیتی افغانستان، اعلام کرده که در ۲۴ ساعت گذشته، ولسوالی یفتل پایین در بدخشان و علیآباد در کندوز را از کنترل طالبان بیرون کرده است.
وزارت دفاع افغانستان، از کشتهشدن حدود صد جنگجوی طالبان در حملات هوایی و زمینی ارتش در ولایتهای غزنی، تخار، بلخ، زابل و جوزجان خبر داده است.
همین گونه، مقامهای امنیتی افغانستان، از دفع حملههای طالبان در ولسوالی بلخاب سرپل و قلعهی نو در بادغیس، خبر میدهد.
نهادهای امنیتی افغانستان، در مورد وضعیت امنیتی شهر غزنی نیز اطمینان میدهند که طالبان در حومههای این شهر توسط نیروهای ارتش سرکوب شده است.
انصافالله دولتزی، فرماندهی لوای سوم شرق کماندوهای نیروهای ارتش، به روزنامهی صبح کابل، میگوید که جنگجویان گروه طالبان را در حومههای شهر غزنی سرکوب کرده اند.
او تصریح میکند: «صبح امروز درگیریها میان گروه طالبان و نیروهای دولتی آغاز شد و در این درگیریها، دستکم ۳۵ طالب کشته شده و ۱۵ تن دیگر آنان زخمی شدند.»
باشندگان شهر غزنی اما این حرفهای آقای دولتزی را «خاکزدن به چشم مردم» میدانند و تأکید دارند که جنگ به شدت در حومههای این شهر جریان دارد.
احسانالله وکیلی، باشندهی شهر غزنی، عصر روز شنبه -۱۹ سرطان-، به روزنامهی صبح کابل، گفت: «همین لحظه از چشمدید خود میگویم؛ طالبان و نیروهای دولتی در داخل کوچهها و پسکوچهی نوآباد -منطقهای در حومهی شهر غزنی-، جای گرفته و جنگ به شدت جریان دارد. هر لحظه اوضاع پیچیدهتر شده میرود.»