نهادهای حقوقبشری با ابراز نگرانی از جنایت طالبان در مناطق زیر کنترل این گروه، میگویند که طالبان غیرنظامیان را به اتهام همسویی با دولت، سر میبرند و به جنایتهای ضدبشری دست میزنند.
دیدبان حقوق بشر از کشتهشدن شماری از بستگان نزدیک کارمندان دولتی در ولسوالی اسپینبولدک کندهار به دست جنگجویان طالبان، اظهار نگرانی کرده است. این نهاد در اعلامیهای، نوشته که طالبان در منطقهی مرزی اسپینبولدک، خانهها را تلاشی کرده و شماری از شهروندان را به اتهام همکاری با دولت کشته اند.
دیدبان حقوق بشر با پخش اعلامیهای، گفته که طالبان پس از تصرف گذرگاه مرزی اسپینبولدک، پس از تلاشی خانههای مردم، حدود ۳۰۰ تن را بازداشت کرده اند. گفته شده که بیشتر آنها از نزدیکان کارمندان دولت بوده اند.
همزمان با اعلامیهی این نهاد حقوقبشری، وزارت امور داخلهی افغانستان نیز، اعلام کرده است که طالبان پس از تصرف شهرک اسپینبولدک ولایت کندهار در جنوب کشور، حدود ۴۰۰ غیرنظامی را از خانههای شان بیرون کرده و بیشتر از ۱۰۰ تن آنها را کشته اند. به گفتهی این وزارت، بیشتر کشتهشدگان متعلق به قوم «اچکزی» بوده اند.
گروه طالبان این ادعا را رد کرده و گفته اند که این ادعاها، محصول تبلیغات حکومتی بر ضد آنها است.
میرویس استانکزی، سخنگوی وزارت داخله، میگوید که طالبان در مناطق زیر کنترل شان، به خانههای مردم هجوم بردند و خانههای مردم را چور و چپاول کرده اند. به گفتهی آقای استانکزی، اجساد کشتهشدگان در چهارراهها و ریگستانهای شهر کندهار دیده شده و بعضیها در خانههای شان تیرباران شده اند.
سخنگوی وزارت داخلهی افغانستان، گفته که یافتههای آنها نشان میدهد که «این کشتار به هدف دامنزدن به جنگ قومی و نیابتی انجام شده و کشتار غیرنظامیان به این شیوه، بیسابقه بوده است.»
گروه طالبان اما کشتار شمار زیادی از غیرنظامیان در کندهار را رد کرده و تنها کشتهشدن دو تن را توسط جنگجویان این گروه، تأیید کرده اند.
از سویی هم، وضعيت در ولسوالی مالستان غزنی نیز نگرانکننده است. طالبان در بدو ورود خود در منطقهی مندهدرخت اين ولسوالی، هشت تن از غيرنظاميان را بدون هيچ دليلی به رگبار بسته اند. كشتهشدن مدير و خدمتکار يك مكتب دخترانه در قريهی پشی مالستان و همچنین كشتهشدن دستکم پنج غیرنظامی ديگر در روستای شيرداغ مالستان نیز، تأیید شده است.
چند روز پيش، طالبان، دو فرد ملكی -پدری همراه با پسر نوجوانش- را در قريهی «پشی» مالستان غزنی كشتند. به گفتهی برخی از ساكنان مالستان، چند روز پيش، طالبان چند تن از اعضای يك خانواده را به خاطر امتناع از سپردن موتر شان به افراد اين گروه، به رگبار بسته و موتر شان را با خود برده اند؛ اما جنایت طالبان در این ولسوالی دوردست غزنی، به دلیل قطعشدن شبکههای مخابراتی توسط طالبان، از چشم رسانهها پوشیده مانده است.
با این حال، پاتریشیا گاسمن، معاون بخش آسیایی در دیدبان حقوق بشر، گفته است: «با آن که رهبران طالبان مسؤولیت هر گونه سوی استفاده را انکار کرده اند؛ اما مدارک کافی در مورد اخراج و بازداشت خودسرانهی افراد و کشتار در مناطق تحت کنترول طالبان وجود دارد.»
خانم گاسمن، گفته که نگرانیهای شدیدی وجود دارد که شاید طالبان در کندهار دست به جنایات بیشتری برای مقابله با دولت و نیروهای امنیتی بزنند.
دیدبان حقوق بشر در اعلامیهی خود، افزوده که طالبان مردی به نام ننگیالی را در برابر اعضای خانواده اش در روستای «سرپوزه»ی ولایت کندهار در نهم جولای به اتهام همکاری با پلیس کشته اند.
بر اساس این اعلامیه، در ۱۹ همین ماه، طالبان دو پسر فدامحمد، عضو شورای ولایتی کندهار را به اتهام داشتن رابطهی نزدیک با جنرال عبدالرازق، فرمانده پیشین این ولایت -که در سال ۲۰۱۸ کشته شد-، تیرباران کردند.
خانم گاسمن از سازمان ملل متحد، امریکا و سایر کشورهای دخیل در گفتوگوهای صلح افغانستان، خواسته که باید از رهبران طالبان به گونهی فوری بخواهند که جلو کشتار غیرنظامیان را بگیرند.
از سویی هم، کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز، نگرانی شدید خود را از وضعیت حقوقبشری در ساحات زیرکنترل طالبان ابراز کرده و میگوید که طالبان در این ساحات، مرتکب «خلافورزی»های بزرگ شده اند. نعیم نظری، معاون این کمیسیون، به روزنامهی صبح کابل میگوید: «گزارشها به صراحت این موضوع را بیان میکند که گروه طالبان در نقاط مختلف افغانستان از جمله در کندهار مرتکب خلافورزیهای بزرگ شده است. کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در حال مستندسازی قضایا است.»
آقای نظری افزود که در برخی مناطقی که به دست طالبان افتاده، از بازداشت افراد به اتهام همکاری با دولت، برخورد نادرست و حتا کشتن شماری از افراد، گزارش داده شده است.
گروه طالبان، دو روز پیش نیز، نظرمحمد، معروف به «خاشه زوان»، یکی از کمیدینهای محلی را در کندهار تیرباران کردند. از سویی هم، همچنین چندین رسانهی محلی و بینالمللی گزارش دادند که طالبان، سهیل پردیس، مترجم افغانستانی پیشین نیروهای امریکایی را در مسیر شاهراه کابل-خوست سر بریدند.
با این حال، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، تیربارانکردن «خاشه زوان» در ولایت کندهار را تائید میکند و میگوید که این کمیدین، عملاً در صفوف نیروهای شبهنظامی دولت فعالیت داشت و به گفتهی او، این کمیدین طالبان را توهین میکرد.
سخنگوی طالبان اما کشتن آقای پردیس سهیل توسط طالبان در مسیر شاهراه کابل-خوست را رد کرد.
جنگ اسپینبولدک
طالبان، هفتهی گذشته ادعا کردند که شهرک اسپینبولدک و دروازهی چمن در کندهار را به دست آورده اند.
همزمان با ناامنشدن اسپینبولدک، گزارشهایی از شدتگرفتن خشونتها و آسیبدیدن غیرنظامیان در مناطق دیگر کندهار نیز منتشر شده است؛ تا جایی که باری دامنهی جنگ پیش از عید قربان تا دروازههای شهر کندهار نیز رسیده بود.
داوود فرهاد، رییس شفاخانهی حوزهای کندهار، گفته است که هرچند به خاطر فرارسیدن عید قربان، شمار بستر زخمیان کاهش یافته بود؛ ولی به تازگی، ۲۲ زخمی و ۱۱ کشته به این شفاخانه رسیده است.
با این حال، رحمتالله نبیل، رییس پیشین امنیت ملی افغانستان، میگوید که همزمان با تصرف گذرگاه اسپینبولدک توسط طالبان، روزانه یک هزار ملیشهی پاکستانی برای جنگ از طریق این گذرگاه، وارد افغانستان میشود.
آقای نبیل تأکید دارد که اگر حکومت، گذرگاه مرزی اسپینبولدک را آزاد نکند، فرصت نجات کشور از دست میرود.
رییس پیشین امنیت ملی افغانستان، در فیسبوکش نوشته: «اگر وضعیت به همین منوال پیش برود و حكومت اسپينبولدک را دوباره آزاد نکند، همهروزه بهطور اوسط يک هزار مليشهی پاكستانى و ديگر تروریستان خارجى، در لباس طالبان بهگونهی آزادانه داخل افغانستان میشوند.»
او افزوده است که اکنون، تمام مراكز جلبوجذب و تنظيم تروريستان، زیر نظارت و مديريت مستقيم لشكر طيبه، جيش محمد و حزبالمجاهدين در چندين شهر پاكستان دوباره فعال شده و برای تمويل اين گروهها، مؤسسهی خيريهی فلاح انسانيت را دوباره فعال کرده اند. به گفتهی آقای نبیل، این مؤسسه از تمام كشورهايی كه در عقب ترويج افراطيت در منطقه برای تعقيب اهداف خود کار میکنند، پول جمعآورى میكند.
پیش از این، رییسجمهور غنی، در نشست تاشکند نیز، گفته بود که در ماههای اخیر حدود ده هزار جنگجوی پاکستانی در حمایت از طالبان، وارد خاک افغانستان شده است.
در مقابل اما؛ پاکستان پس از اظهارات مقامهای کابل مبنی بر فرستادن ملیشه به خاک افغانستان، اعلام کرده است که اسلامآباد در برابر گروه طالبان میرزمد و برای جلوگیری از نفوذ این گروه به خاک پاکستان، به تازگی در مرز افغانستان نیروی نظامی جابهجا کرده است.
شیخ رشیداحمد، وزیر امور داخلهی پاکستان، گفته است که با آغاز تشدید جنگ در مرزهای مشترک افغانستان و پاکستان، نیروهای این کشور را در امتداد مرزی با افغانستان جابهجا کرده است.
روزنامهی «دان» چاپ اسلامآباد، روز شنبه -۲ اسد-، با نشر گزارشی گفته است که وزیر امور داخلهی این کشور، از جابهجای نیروهای منظم ارتش در نوار مرزی با افغانستان خبر داده است. این روزنامه به نقل از رشید احمد، نوشته است که این تصمیم در پی افزایش حملات طالبان بر شماری از گذرگاههای تجاری روی دست گرفته شده است.
وزیر امور داخلهی پاکستان، همچنان تصریح کرده است این تصمیمش نه تنها از ورود مهاجران افغانستانی به پاکستان جلوگیری میکند، بل که مانع ورود شبهنظامیان مسلح به خاک این کشور میشود.
شیخ رشیداحمد، گفته است که نیروهای نظامی از جمله نیروهای پاسبانان مرز، «نیروهای لویز و رنجر» در مرزهای مشترک با افغانستان مستقر میشوند؛ تا از عبور غیرقانونی و قاچاق جلوگیری کنند.
با این حال، مقامهای حکومت افغانستان، همواره اسلامآباد را در تشدید جنگ افغانستان متهم کرده و میگویند که این کشور، عملا با حمایت از طالبان به جنگ جاری افغانستان، دامن میزند.
امرالله صالح، معاون نخست ریاستجمهوری افغانستان همزمان با تصرف اسپینبولدک توسط طالبان، گفت که پاکستان به گونهی رسمی به دولت افغانستان هشدار داده که در منطقهی اسپینبولدک عملیات هوایی انجام نشود.