
نویسنده: الیزابت کالیفورد
ترجمه: اسدالله جعفری (پژمان)
شبکه سیانای: ۱۶ نوامبر، ۲۰۲۱
بازرسان بخش تهدیدات سایبری شرکت فیسبوک در یک مصاحبهای با خبرگزاری رویترز، گفته اند هکرهای پاکستانی هنگامی سقوط افغانستان به دست طالبان از فیسبوک برای هدف قرار دادن افرادی در افغانستان که با دولت قبلی در ارتباط بودند، استفاده کرده اند. بازرسان فیسبوک، گفتهاند که این گروه هکر در صنعت بخش امنیتی به عنوان SideCopy شناخته میشود که پیوندها و لینکهای را در وبسایتهای گروههای بدافزار که میتوانند دستگاهها و موقعیتهای کاربران را شناسایی و کنترل کنند، به اشتراک گذاشته است. به گفتهی این سازمان، اهداف این حملات، افراد مرتبط با دولت، ارتش و افراد مجری قانون در کابل میشوند. با اینحال؛ فیسبوک اعلام کرده است که سایت بد افزاری به نام «SideCopy» را در ماه آگست از پلتفرم خود حذف و مسدود کرده است.
این شرکت رسانه اجتماعی که اخیراً نام خود را به «Meta» تغییر داده است، گفته است که این گروه برای ایجاد اعتمادسازی و فریبدادن افراد برای دستیابی به اهداف خود با کلیک بر روی لینکهای فیشینگ یا دانلود برنامههای چتمخرب، شخصیتهای ساختگی و جعلی از زنان جوان را به عنوان «ارتباطهای عاشقانه» ایجاد کرده بودند. مایک دویلیانسکی، رییس بخش تحقیقات جاسوسی سایبری شرکت فیسبوک، گفت: «همیشه برای ما حدسزدن در مورد هدف نهایی عاملان تهدیدات سایبری سخت است». بنابراین؛ ما به گونهی دقیق نمیدانیم چه کسی مورد تهدید قرار گرفته و یا نتیجهی نهایی این تهدید چه بوده است».
پلتفرمهای آنلاین و ارائهدهندگان ایمیل اساسی و مهم جهان از جمله شرکتهای مانند فیسبوک، توییتر، گوگل، آلفابت، لینکدین و مایکروسافت، گفتهاند که در جریان تسلط سریع طالبان بر افغانستان در تابستان گذشته، اقداماتی را به دلیل امنیتی سایبری جهت قفلکردن حسابهای کاربران افغان انجام دادهاند. از این رو؛ مدیر بخش امنیت سایبری فیسبوک، گفته است که پیش از این حملاتی مخرب هکرها را فاش نکرده است. به گفتهی او، بین ماههای آپریل و آگست به دلیل نگرانیهای شدید امنیتی در مورد کارمندان خود در این کشور و نیاز به کار بیشتر جهت بررسی این شبکه سرعت بررسی خود را افزایش داده است. این سازمان، اعلام کرده است که پس از بررسیها و ختم عملیات بررسی، همهی اطلاعات این بررسیها را با وزارت خارجهی ایالات متحده امریکا به اشتراک گذاشته است.
این بازرسان همچنین، گفتهاند که فیسبوک ماه گذشته حسابهای دو گروه از هکرها را که متعلق به استخبارات نیروی هوایی سوریه بودند، غیرفعال و مسدود کرده است. مدیریت فیسبوک، گفته که یک گروه از هکرها موسوم به ارتش الکترونیکی سوریه میباشد و آنها فعالان حقوق بشری، روزنامهنگاران و سایر مخالفان رژیم حاکم در سوریه را هدف قرار دادند. این در حالی است که یک گروه دیگر افراد مرتبط با ارتش آزادیخواه سوریه و پرسنل نظامی سابق را که با نیروهای مخالف پیوسته بودند، هدف قرار دادهاند. «دیوید آگرانوویچ» رییس اختلالات تهدید جهانی شرکت فیسبوک، گفت که موضوعات سوریه و افغانستان نشان میدهند که گروههای جاسوسی سایبری از موقعیتها و زمانهای هرجومرج در جریان درگیریها و تنشها سوءاستفاده میکنند. زمانی که افراد ممکن است بیشتر مستعد شکار و دستکاری باشند. شرکت فیسبوک، گفته است که این سومین شبکه از هکرهای مرتبط به دولت سوریه میباشند که در ماه اکتبر آن را حذف و مسدود کرده است. بنابراین این گروه، مانند سازمانها، اقلیتها، فعالان مدنی، اعضای بخش حفاظت خلق یا (YPG) و بخشهای از دفاع داخلی سوریه و یا کلاه سفیدها را هدف قرار داده اند.