گروه طالبان ادعا کرده است که کنترل مرکز پنج ولسوالی را در چهار ولایت؛ ولسوالی گیزاب ارزگان، ولسوالی دهیک غزنی، ولسوالی شینکی زابل و ولسوالیهای دوآب و مندول نورستان را در دست گرفته است.
سخنگویان طالبان، ادعا کرده اند که در نتیجهی حملات جنگجویان این گروه بر این ولسوالیها، شماری از نظامیان دولتی کشته و زخمی شده و مقدار زیادی سلاح و مهمات نیز، به دست آنان افتاده است.
از سویی هم، شماری از نمایندگان نورستان در مجلس نمایندگان، تأیید میکنند که ولسوالی دوآب این ولایت پس از چند روز محاصرهی طالبان، سرانجام به دست این گروه سقوط کرده است. اسماعیل اتیکان، نمایندهی نورستان در مجلس نمایندگان، به روزنامهی صبح کابل، میگوید که نیروهای امنیتی، بیشتر از بیست روز در محاصره قرار داشتند و هیچنوع کمکی از سوی حکومت محلی و مرکزی به آنها صورت نگرفت.
آقای اتیکان، میگوید که سرانجام، شب گذشته –جمعه، ۱۴ جوزا-، نیروهای امنیتی، بدون درگیری از ولسوالی دوآب بیرون شدند و طالبان کنترل این ولسوالی را به دست گرفتند.
به گفتهی این عضو مجلس، درگیری همزمان میان نیروهای امنیتی و طالبان در چند ولسوالی دیگر ولایت نورستان نیز ادامه دارد و در صورتی که حکومت مرکزی به این ولایت توجه جدی نکند، ولسوالیها یکی پی دیگر به دست طالبان سقوط خواهد کرد.
با این حال، منابعی در ارزگان، تأیید کرده اند که در ولسوالی گیزاب این ولایت، جنگ شدت یافته و اگر نیروهای کمکی تا پایان روز شنبه -۱۵ جوزا-، به محل نرسد، ولسوالی گیزاب به صورت کامل به دست طالبان سقوط خواهد کرد.
به گفتهی این منبع، از چهار روز به اینسو، حملات شدید طالبان بر ولسوالی گیزاب ادامه دارد و در جریان این حملات، ساختمان ولسوالی و فرماندهی پلیس از بین رفته است.
مقامهای حکومت افغانستان اما؛ ادعای طالبان مبنی بر سقوط پنج ولسوالی را رد میکنند.
وزارت امور داخلهی افغانستان، میگوید که این ولسوالیها به دست طالبان سقوط نکرده؛ بل که نیروهای امنیتی، از شماری از این ولسوالیها، «عقبنشینی تکتیکی» کرده اند.
مقامهای محلی در غزنی نیز ادعای سقوط ولسوالی دهیک این ولایت را رد کرده و پافشاری دارند که این ولسوالی در کنترل حکومت محلی قرار دارد.
نصیراحمد فقیری، رییس شورای ولایتی غزنی، به روزنامهی صبح کابل، میگوید که بر اساس فیصله و در خواست مردم، مرکز ولسوالی دهیک به فاصلهی ۱۰۰ متر دورتر، انتقال داده شده و این تصمیم به منظور ایجاد سهولت برای باشندگان محل، گرفته شده است.
در ارزگان، عمر شیرزاد، والی این ولایت نیز، سقوط ولسوالی گیزاب را به دست طالبان رد میکند و میگوید که جنگ در این ولسوالی جریان دارد؛ اما ولسوالی در کنترل حکومت است و نیروهای امینتی با روحیهی بلند در برابر طالبان میجنگند.
او میگوید: «جنگ جریان دارد، به نیروهای امنیتی نیز تلفات وارد شده است؛ اما تلفات جنگجویان گروه طالبان چند برابر است.»
در زابل نیز، منابع محلی سقوط ولسوالی شینکی این ولایت به دست گروه طالبان را رد میکنند و ادعای این گروه را کاملا «دروغ» میدانند. گلاسلام سیال، سخنگوی والی زابل، میگوید که تمامی تأسیسات دولتی به شمول فرماندهی پلیس ولسوالی شینکی، زیر کنترل نیروهای امنیتی و دفاعی قرار دارد.
آقای سیال به روزنامهی صبح کابل، گفت: «نیروهای امنیتی و دفاعی در مرکز ولسوالی شینکی، روز گذشته –جمعه، ۱۵ جوزا- اکمال شده و «تبلیغات» طالبان در مورد سقوط این ولسوالی صحت ندارد.
درگیری در ده ولایت
در دو شبانهروز گذشته، جنگ در ده ولایت افغانستان شدت داشته است. ولایتهای نورستان، ارزگان، غزنی، زابل، هرات، هلمند، غور، کابل و شماری از ولایتهای دیگر، شاهد درگیریها میان گروه طالبان و نیروهای امنیتی افغانستان بوده است.
در این درگیریها و دستبهدستشدن شماری از ولسوالیها، دهها تن از هردو طرف کشته و زخمی شده اند. با آن که شمار دقیق این تلفات مشخص نیست؛ اما دستکم کشتهشدن فرمانده پلیس دو ولسوالی در ولایت بغلان و زخمیشدن فرمانده یکی از ولسوالیهای هرات، تأیید شده است.
مقامهای محلی در ولایت بغلان، میگویند که در نتیجهی درگیری میان نیروهای امنیتی و هراسافگنان طالب، لطفالله حقبین، فرماندهی پلیس ولسوالی برکه و گلبدین غفوری، فرماندهی پلیس ولسوالی جلگهی این ولایت، کشته شده اند. محمد اکبر بارکزی، والی ولایت بغلان، به روزنامهی صبح کابل، میگوید که این رویداد، شب گذشته –جمعه، ۱۴ جوزا-، رخ داده است.
با این حال، آگاهان نظامی، به این باورند که طالبان تکتیک جنگی خود را تغییر داده اند. به باور آنان، طالبان بر ولسوالیهایی که بیشتر آسیبپذیر است حمله میکنند که بتوانند روحیهی جنگجویانشان را تقویت کرده و جنگ روانی خود را به پیش ببرند.
باز محمد یارمند، آگاه نظامی افغانستان، میگوید که طالبان اکنون با درنظرداشت توان نظامیشان، بر جاهایی حمله میکنند که گرفتن آن ساده باشد. به گفتهی او، حکومت میتواند با تغییر موضع از حالت دفاعی به حالت تعرضی و بیرونکردن نیروها از نقاط آسیبپذیر، مانع این تبلیغات طالبان شود.
آقای یارمند، میگوید: «عقبنشینی در یک جنگ، امری طبیعی است؛ اما نهادهای امنیتی، باید یک سروی عمومی انجام دهند و از نقاطی که کمکرسانی دشوار است، نیروهایشان را بیرون بکشند. با بیرونکشیدن این نیروها، خطوط دفاعی قوی شود و در برابر حملات تهاجمی گروه طالبان، استفاده شود.»
وزارت دفاع ملی اما تأکید میکند که چون کمر طالبان را در شهر ها شکسته است، آنها سراغ ولسوالیها را گرفته اند. روح الله احمدزی، سخنگوی وزارت دفاع ملی، میگوید: «کمر طالب در شهرها شکستانده شده است و توان رویارویی با نیروهای دفاعی و امنیتی افغانستان را ندارند؛ در بعضی نقاطی که نیروهای امنیتی ودفاعی عملیاتشان به کندی مواجه است، نشاندهندهی قوت طالب نیست؛ بل که ]به خاطر جلوگیری[ از تلفات ملکی است.»
همزمان با خروج نیروهای خارجی از افغانستان، حملات گروه طالبان در گوشههای مختلف کشور شدت گرفته است. این گروه، در شماری از شهرها به حملات گستردهی انتحاری دست زده و همین گونه، شماری از ولسوالیها را سقوط داده اند.
مقامهای حکومت افغانستان، ادعا دارند که طالبان پس از تعیین تاریخ خروج نیروهای خارجی از افغانستان، به جای گفتوگوهای صلح، بر پیروزی در میدانهای نبرد تمرکز کرده و خشونتها را در کشور افزایش داده اند.
رحمتالله اندر، سخنگوی دفتر شورای امنیت ملی، میگوید که طالبان پس امضای توافقنامه با ایالات متحدهی امریکا، نزدیک به ۱ هزار و ۵۰۰ حمله را در سراسر افغانستان انجام داده اند.
آقای اندر، دیروز شنبه -۱۵ جوزا-، در برگهی تویترش نوشته است که برای طالبان علاوه بر تخریب نهادهای مردمی و تأسیسات عامه، حتا کشتهشدن جنگجویانشان نیز مهم نیست.
او، گفته است: «همزمان با آغاز روند خروج نیروهای خارجی از افغانستان، طالبان در سراسر کشور، ۱۴۵۵ حمله انجام داده اند که شامل حملههای چریکی و درگیری با نیروهای امنیتی است. در مقابل نیروهای امنیتی و دفاعی، به دشمن تلفات سنگین وارد کرده است.»
سخنگوی شورای امنیت ملی، گفته است که در نتیجهی عملیات نیروهای امنیتی، از ۶۳ حملهی انفجاری پیشگیری شده است.