نویسنده: ریچارد سیسک – میلیتیری
مترجم: مهدی غلامی
یکی از مقامهای ارشد پنتاگون میگوید که ایالات متحده تصمیم گرفته در گیرودار تهدید رو به افزایش ویروس کرونای جدید، در کشوری که تجهیزات کافیای برای مقابله با این همهگیری ندارد، نزدیک به ۱۰۰۰ شهروند پیمانکارش را از افغانستان خارج کند. اِلِن لُرد، معاون وزیر دفاع امریکا در بخش آموزش و پایداری، گفت: «به تازگی یادداشتی را منتشر کردیم که به همهی افسران پیمانکار دستور میدهد تا از یادداشت نیروهای امریکایی در افغانستان پشتیبانی کرده و به دلیل ظرفیت ناکافی پزشکی در افغانستان، پیمانکارانی که در معرض خطر استند را انتقال دهند.» او روز دوشنبه در جلسهی اطلاعدهی پنتاگون گفت: «پیشبینی میکنیم که این رقم، کمتر از ۱۰۰۰ نفر باشد؛ اما ما متعهد به مراقبت از آنان استیم.»
بر پایهی گزارش فرماندهی مرکزی ایالات متحده در ماه جنوری، نزدیک به ۱۰۰۰ نفری که قرار است بیرون کشیده شوند، بخشی از ۱۰۵۰۰ شهروند امریکایی اند که آنها نیز جزء ۲۶۰۰۰ پیمانکار وزارت دفاع ایالات متحده در افغانستان به شمار میروند. لُرد، حرفی از جدول زمانی نزد و نگفت که چه تعداد از پیمانکاران به ویروس کرونا مبتلا شده یا نشانههای این بیماری را داشته اند؛ اما این اعلامیه پس از آن صورت گرفته است که سه پیمانکار با استفاده از هواپیمای باربری سی-۱۷ گلوبمستر ۳ که به طور ویژه برای مجزا کردن بیماران مبتلا طراحی شده، به آلمان منتقل شدند.
لرد گفت: «این اولین استفادهی عملیاتی ما از سیستمی است که برای بحران بیماری ابولا در سال ۲۰۱۴ توسعه داده شده؛ اما تا اکنون هرگز مورد استفاده قرار نگرفته بود.» او گفت که این تخلیهها بخشی از تلاشهای ادامهدار ستاد مشترک پنتاگون، ستاد فرماندهی ترابری (حملونقل) امریکا و نیروهای هوایی است «تا مطمئن شویم که میتوانیم بیماران کووید-۱۹ را به سلامت از موقعیتهای خارجی به ایالات متحده منتقل کنیم.» لرد افزود: «ما بدون شک متعهد به سلامت کارکنان هوایی و کارکنان پشتیبانی پزشکی در جریان این مأموریتها استیم.» تود وُلترس، جنرال نیروهای هوایی، فرماندهی ناتو و ستاد فرماندهی ایالات متحده در اروپا گفت که هواپیمای سی-۱۷ با سه پیمانکار امریکایی که سوار آن بودند، روز دهم اپریل به پایگاه هوایی رامشتاین در آلمان نشست. او گفت: «این اولین انتقال کارکنان وزارت دفاع از افغانستان به اروپا بود.» او خبر تازهای از وضعیت آن سه پیمانکار نداد؛ اما گفت که به مرکز درمان پزشکی لنداشتول برده شده اند.
بر پایهی حرفهای لرد، هواپیمای سی-۱۷ دارای سیستم انزوای ترابری است که اصلا در سال ۲۰۱۴ برای انتقال بیماران اِبولا توسعه داده شد؛ اما هرگز مورد استفاده قرار نگرفت. فرماندهی تحرک هوایی امریکا میگوید که این سیستم، محوطهی خیمهمانندی برای تحت کنترل درآوردن بیماری عفونی است که به بیمار اجازه میدهد تا در درون هواپیما مداوا شود و در عین زمان، کارکنان هواپیما را نیز از ابتلا به بیماری حفظ کند.
پیش از آن که تخلیهها از افغانستان صورت بگیرد، نیروی هوایی در بیانیهای گفته بود که فرماندهی تحرک هوایی امریکا دست به توسعهی برنامهی حرکت بیمار کووید-۱۹ زده است. سرتیپ دوم، جیمی کانلاس، فرماندهی مرکز عملیات هوایی ششصد و هجدهم، در بیانیهی نیروهای هوایی گفت که در همآهنگی با ستاد فرماندهی ترابری امریکا «ما دست به تولید برنامهی مفصلی زده ایم که به کارکنان هواپیماهای مان یاد میدهد که چگونه بیماران را به طور ایمن و مؤثر به موقعیتی ببرند که در آن بتوانند مراقبتهای [پزشکی] بیشتری دریافت کنند. این همه در حالی صورت میگیرد که محافظت از کارکنان هواپیما، پرسونل پزشکی و خود هواپیما تأمین میشود.»
همانگونه که هفتهی گذشته در وبسایت Military.com گزارش شد، نیروی هوایی و فرماندهی تحرک هوایی، همچنان مشغول آزمایش روشهایی برای انتقال احتمالی دهها بیمار کووید-۱۹ در یک زمان توسط هواپیما و بدون استفاده از خیمههای انزاو استند. آزمایشهای اولیه توسط فرماندهی تحرک هوایی، پژوهشگرانی از انستیتوت ملی پژوهشهای راهبردی در دانشگاه نبراسکا و آژانس پروژههای پژوهشی پیشرفتهی دفاعی امریکا در ماه اپریل، شامل آزمایشهای جریان هوا در شش هواپیمای گوناگون بود.
سرگرد دِیو سُستِلو، افسر عملیاتی گردان آزمایش و ارزیابی فرماندهی تحرک هوایی امریکا، گفت که هدف آنها با استفاده از قطرات تخصصی و قابل ردگیری، تحلیل چگونگی جریان هوا در درون بخش نگهداری بار بود. وزارت دفاع امریکا روز سهشنبه در آخرین گزارش خود در رابطه به ویروس کرونا گفت که مجموعا ۵۵۷۵ نفر از سربازان، افراد ملکی، وابستهها و پیمانکاران [این وزارت] در سراسر جهان به ویروس کرونا مبتلا شده اند. وزارت دفاع موقعیت موارد ابتلا را نداد؛ اما گفت که ۴۲۰ تن از موارد کلی مربوط به پیمانکاران است و ۵۸ تن از آنان بستری شده اند.
ایالات متحده از ۲۴ مارچ تا کنون که مأموریت حمایت قاطع ناتو بدون مشخص کردن ملیت بیماران، خبر از چهار مورد ابتلا به ویروس کرونا داد، اطلاعات تازهای در مورد شمار موارد ویروس کرونا در میان نیروهای امریکایی و ائتلاف در افغانستان نداده است. همچنان در ۲۴ مارچ، آستین اسکات میلر، جنرال ارتش و فرماندهی نیروهای امریکایی و ناتو در افغانستان، با استفاده از توویتر و کنفرانس تلفونی با مقامات افغانستان، از شهروندان این کشور خواست تا از جنگ دست بکشند و به جنگیدن با ویروس کرونا روی بیاورند. میلر گفت: «تمامی طرفها باید خشونتها را کاهش دهند تا بتوانیم روی جلوگیری از گسترش این ویروس، متمرکز بمانیم.»
مرکز منابع ویروس کرونا در دانشگاه جانز هاپکینز میگوید که تا نیمهی روز سهشنبه (۲ ثور) ۱۰۹۲ مورد تأیید شده و ۳۶ مورد فوتی از ویروس کرونا در افغانستان وجود داشت. شبکهی محلی طلوعنیوز میگوید که وزارت بهداشت افغانستان نیز روز سه شنبه همین رقم را اعلام کرد؛ اما تعیین گسترش این بیماری، در کشوری که سیستم مراقبتهای بهداشتیاش متزلزل است و تجهیزات اساسی را برای آزمایش و درمان ندارد، دشوار است.
مقامهای امریکایی و ناتو ماه گذشته گزارش دادند که هیچ آزمایشگاهی برای تحلیل آزمایشهای ویروس کرونا برای سربازان در افغانستان وجود ندارد که این امر باعث شده تا نمونههای آزمایشی برای تحلیل به یک مرکز آزمایشی ارتش ایالات متحده در آلمان فرستاده شود.