نزدیک به دو ماه است که ویروس کوید-۱۹ در افغانستان شیوع یافته است؛ این ویروس در این مدت توانسته روند عادی زندگی را در بیشتر شهرهای افغانستان به هم بزند.
برای پیشگیری از شیوع کوید-۱۹ و بلند رفتن شمار قربانیان آن، در کنار دنبال کردن دستورهای پیشگیرانه از سوی دولت و تطبیق قرنتین در شهرها، دانستن روشهای انتقال، خطر این ویروس برای انسان و روشهای پیشگیری از آلوده شدن به آن برای شهروندان، مهمترین راهکارها برای پیشگیری از فاجعهآفرین شدن اثرهای این ویروس است.
اهمیت آگاهی، باعث شده است که پس از شروع شیوع کوید-۱۹ در افغانستان، جوانانی دور هم گرد بیایند و گروهی را زیر نام گروه مبارزه در برابر کرونا، شکل بدهند.
گروه مبارزه در برابر کرونا، با گردآمدن پنج فرد در پنج حمل، ایجاد شد که هدف اصلی آن آگاهیدهی به مردم در رابطه به خطرهای ویروس کرونا و روش پیشگیری از آلوده شدن به آن بود.
در حال حاضر این گروه با داشتن بیش از ۱۳ هزار عضو رضاکار در ۳۴ ولایت افغانستان فعالیت دارد.
روش کاری گروه مبارزه در برابر کرونا
گروه مبارزه در برابر کرونا، بیشتر روی آگاهیدهی تمرکز دارد که در هر ولایت با درک حساسیتهای مردمی و روش زندگی آنها، در رابطه به روشهای پیشگیرانه از آلوده شدن به کوید-۱۹ و خطرهای آن آگاهی میدهند.
خالد ظفریاب، رییس کمیتهی ارتباطات این گروه، به روزنامهی صبح کابل، میگوید: «در ولایتهای جنوبی و شرقی مثل لغمان و زابل ما به واسطهی جرگههای قومی آگاهیدهی را به پیش بردیم؛ چون روشهای دیگر اثرگذار نیست.»
این در حالی است که کمیتهی اضطراری مبارزه با کرونا در افغانستان، نیز ۲۷ میلیون افغانی را برای آگاهیدهی در رابطه به کرونا، خطرهای آن و روشهای پیشگیری از آلوده شدن به آن مصرف کرده است.
گروه مبارزه در برابر کرونا، از شروع شکلگیریاش تا حالا در ۳۴ ولایت افغانستان آگاهیدهی کرده است.
درک اهمیت آگاهی در رابطه به مبارزهی موفقانه با ویروس کرونا، باعث شده است که گروه مبارزه در برابر کرونا، از روزنههای گوناگون به آگاهیدهی برای مردم بپردازد.
ظفریاب، میگوید:«اصلیترین کار ما آگاهیدهی است و ما به این باور استیم که جلو شیوع بیشتر کرونا را تنها با آگاهیدهی میشود گرفت نه با توزیع بستههای کمکی؛ زیرا وقتی امریکا و اروپا جلو این ویروس را گرفته نتوانست، ما که هیچگاه نمیتوانیم.»
ظفریاب، میگوید که هدف از توزیع بستههای کمکی و بهداشتی به مردم نیز، دادن آگاهی در رابطه به ویروس کرونا و روشهای پیشگیرانه از آلوده شدن به آن است.
این گروه به خاطر آگاهیدهی در ولایتهای مختلف، روشهای مختلفی را برای آگاهیدهی پیش گرفته است. این گروه در شماری از ولایتها مثل کندز، کاروزار آگاهیدهی خانه به خانه را توسط زنان و مردان رضاکار راه انداخته است.
گروه مبازه در برابر کرونا همینطور از طریق مسجدها، رسانهها و شبکههای اجتماعی، توزیع برگههای آگاهیدهی، نقاشی روی دیوارها و جرگههای قومی در رابطه به ویروس کرونا و راههای پیشگیری از آلوده شدن به آن آگاهی داده است.
گروه مبازه در برابر کرونا، رییسی ندارد، بلکه دارای شش کمیتهی اساسی است که فعالیتهای این گروه را تنظیم و سازماندهی میکند که پس از گسترش دامنهی فعالیت آن در بیشتر ولایتها، کمیتههای ولایتی نیز به آن اضافه شده است.
اعضای گروه از فعالیتهای شان روزانه به مسؤولین کمیتهها گزارش میدهند.
کارکرد گروه مبارزه در برابر کرونا
گروه مبارزه در برابر کرونا از شروع شکلگیری آن تا حالا با همکاری رضاکاران این گروه، بخشی از محلهای آسیبپذیر شهر کابل و دیگر ولایتها را ضد عفونی کرده است.
این گروه تا هنوز به ۷۰ خانواده در کابل و به بیشتر از ۱۵۰ خانواده در ولایتها مواد خوراکی کمک کرده و بیشتر از ۱۰ هزار جوره دستکش، ۱۰ هزار ماسک، ۳۵۰ بسته صابون دستشویی، ۵۰۰ بطری مایع دستشویی، ۵۰۰ بطری مایع ضد عفونیکنندهی دست و پنج هزار برگهی آگاهیدهی را در کابل و ولایتها به مردم توزیع کرده است.
بستههای کمکی این گروه با هزینهی خود اعضای این گروه و یا از سوی دوستان اعضای رضاکار این گروه و یا افرادی در بیرون از کشور فراهم شده و این گروه آن را به مردم توزیع میکند.
در میان بستههای کمکی این گروه؛ بیشترین بستهها درکابل، میدان وردک، بغلان، بلخ، بدخشان، کندز، تخار و غزنی گردآوری شده و به نیازمندان توزیع شده است.
بستههای کمکی این گروه توسط رضاکاران و دوستان شخصی رضاکارانی که در کاروزار آگاهیرسانی این گروه همکار بوده اند، به مردم توزیع میشود.
همینگونه در ولایت سرپل روزانه گروه پنجنفری زنان رضاکار این گروه به گونهی میانگین تا ۲۰۰ ماسک را دوخته و به باشندگان این ولایت توزیع میکنند.
گروه مبارزه در برابر کرونا، به دلیل در قرنتین بودن شهرها، هنوز نتوانسته است همکاری تجاران و سرمایهداران زیادی را جذب کند؛ اما با این همه این گروه قصد دارد به زودی گروه ۱۰ نفری را برای گفتوگو با سرمایهداران به خاطر همکاری با این گروه ایجاد کند تا بتوانند کمکهای بیشتری را برای نیازمندان گردآوری و توزیع کنند.