یک گزارش تحقیقی بیبیسی نشان میدهد که یک واحد ویژهی نیروهای بریتانیایی در ولایت جنوبی هلمند احتمالا غیرنظامیان را به گونهی غیر قانونی کشته باشند.
در این گزارش تحقیقی که بخش پانارامایی بیبیسی تهیه کرده، آمده است که آنها دریافته اند که نیروهای ویژهی بریتانیا در یک دوره مأموریت ششماهه در جنوب افغانستان، حدود ۵۴ غیر نظامی را به گونه غیرقانونی و مشکوک کشتند.
در گزارش، آمده است که این اتفاقات در یک دوره ششماهه در ولایت هلمند رخ داده و این احتمال وجود دارد که این سربازان مرتکب جنایت جنگی شده باشند.
بریتانیا در طول بیست سال گذشته، بیشتر از ۹ هزار سرباز در افغانستان داشت و اکثرا این نیروها در ولایت هلمند مستقر بودند. در کنار بقیه سربازان کشورهای عضو ناتو که در جنگ افغانستان کشته شدند، نیروهای بریتانیایی نیز، دستکم ۴۵۵ کشته دادند.
بر اساس الگوهای مشکوک قتل غیر نظامیان که در این گزارش بررسی شده، گفته شده است که دستکم در ۵ مورد، زمانی که افراد بازداشت شدند در تلاش ضربهزدن به سربازان بریتانیایی بودند و از سوی آنها کشته شدند.
بیبیسی، گفته است که برنامهی تحقیقی پانورامای این رسانه، دریافته که یک «سیاست» نانوشتهای برای کشتن مردان در سن جنگ، در وزارت دفاع بریتانیا وجود داشته است و این باعث شده که در جریان مأموریتهای مختلف نیروهای ویژهب بریتانیا در افغانستان، مردان و حتی نوجوانها به طور مشابه و مشکوک کشته شوند.
بی بی سی برای مدت چهار سال روی اسناد داخلی وزارت دفاع بریتانیا، ایمیلهای افراد مسؤول را در داخل وزارت دفاع در آن زمان، شرح و توضیح رسمی عملیاتهای شبانه در ولایتهای جنوبی افغانستان انجام داده است. این رسانه، همچنان گفته است که تیم آنها یافتههای شان را با نظر خواهی از افراد متخصص در امور عملیاتهای نظامی و صبحت با شاهدان عینی در افغانستان نیز، تطبیق داده است.
بر اساس این گزارش، بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۱ چندین عضو طالبان پس از بازداشت زمانی که تلاش کردند به نیروهای بریتانیایی حمله کننده نیز، به ضرب گلوله کشته شدند. این گزارش در مورد هویت قربانیان و محل دقیق کشتار در ولایت هلمند اشاره نکرده است.
با این حال، وزارت دفاع بریتانیا در واکنش به این گزارش، گفته است که سربازان بریتانیا در افغانستان با شجاعت و به گونهی حرفهای عمل کردند؛ اما فرماندهی پیشین نیروهای ویژه بریتانیا در این مورد اظهار نظر نکرده است.
این وزارت، گفته که نمیتواند در مورد این اتهامات اظهار نظر کند؛ اما در عین حال تأکید کرده که امتناع از اظهار نظر نباید به عنوان پذیرش صحت واقعی ادعاها تلقی شود.
بر اساس این گزارش، افسران ارشد نیروهای ویژه این کشور از وجود نگرانیها در مورد قتلهای غیرقانونی احتمالی آگاه بودند؛ اما با این وجود از آن به پلیس نظامی گزارش ندادند.
بحث کشتار غیر نظامیان در افغانستان از سوی نیروهای خارجی همواره مسأیل دردسرساز و جنجالی بود. کشتار غیر نظامیان که بیشتر در عملیاتهای شبانه اتفاق میافتاد، عمدهترین دلیل اختلاف میان حامد کرزی، رییسجمهور پیشین و کشورهای غربی از جمله امریکا شد.
هرچند چندین پروندهی کشتار غیر نظامیان افغانستان توسط نیروهای امریکایی و آسترالیایی بررسی و متهمان در دادگاههای این دو کشور محاکمه شدند؛ اما باورها بر این است که کشتار عمدی غیرنظامیان در افغانستان از سوی نیروهای خارجی در بیست سال گذشته، بسیار زیاد است و کشورهای عضو ناتو نمیخواهند این پروندهها بررسی و عاملان آن مجازات شود.