مسؤولان کمیسیون دسترسی به اطلاعات افغانستان با انتقاد از نشر نشدن جزئیات مصارف بودجهی مبارزه با ویروس کرونا توسط نهادهای دولتی، میگویند که عدم حسابدهی آنها، احتمال فساد را افزایش داده است.
این کمیسیون تأکید دارد که جزئیات مصارف بودجهی مبارزه با ویروس کرونا از سوی مقامهای حکومتی، از جمله والیان و ولسوالان باید به دسترس مردم و خبرنگاران قرار داده شود.
عینالدین بهادری، رئیس کمیسیون دسترسی به اطلاعات به روزنامهی صبح کابل میگوید: «ماهیت بحرانها طوری است، وقتی که بحرانی ایجاد میشود، احتمال فساد در چنین شرایطی بیشتر میشود. همینطور به هر اندازهی که تخصیصات بیشتر شود، احتمال فساد نیز بیشتر میشود.»
آقای بهادری تصریح میکند که تمام ادارههای حکومتی، به شمول مرکز و ولایات باید تمامی اسناد و مدارک از اقداماتی را که در زمینهی مبارزه با ویروس کرونا انجام میدهند، به صورت پیشگیرانه در اختیار مردم و رسانهها قرار دهند.
مسؤولان کمیسیون دسترسی به اطلاعات تأکید دارند، درصورت تقاضای اطلاعات از سوی مردم، خبرنگاران و جامعهی مدنی در هر بخش از مصارف مبارزه با ویروس کرونا، ادارههای دولتی مکلف به پاسخگویی استند.
رئیس کمیسیون دسترسی به اطلاعات تاکید میکند: «کرونا به عنوان یک معضل اجتماعی و پدیدهی جهانی است. مصارفی که دولت در این بخش اختصاص میدهد، اگر به صورت شفاف استفاده نشود و پاسخگویی درست در این مورد وجود نداشته باشد، کرونا به یک فاجعهی انسانی تبدیل میشود. تنها راهکار که نهادهای دولتی میتوانند داشته باشند، شفافیت و پاسخگویی در برابر رسانهها و نهادهای جامعهی مدنی است.»
او همچنان از رسانهها میخواهد که همکاری متقابل را با حکومت و وزارت صحت عامه برای مبارزه با ویروس کرونا داشته باشند: «رسانهها باید در زمینهی نظارت از مصارف و همچنان همکاری بسیار خوب در امر مبارزه با ویروس کرونا داشته باشد. مردم زمانی از کارکرد حکومت اطمینان پیدا میکنند که پاسخگویی و حسابدهی وجود داشته باشد.»
این انتقاد کمیسیون دسترسی به اطلاعات در زمانی مطرح میشود که چندی پیش، گزارشهایی از حیف و میل شدن بودجه مبارزه با ویروس کرونا در برخی از ولایتها به نشر رسیده بود.
گسترش دامنهی گردش کرونا
آمارهای وزارت صحت عامهی افغانستان نشان میدهد که دامنهی گردش ویروس کرونا در افغانستان گسترش پیدا کرده و در هر ولایت شمار مبتلایان این ویروس در حال افزایش است.
پیش از این، رویدادهای مثبت کوید-۱۹ روزانه در کمتر از ده ولایت به ثبت میرسید؛ اما این میزان در روزهای اخیر، به بالاتر از از ۱۵ ولایت رسیده است. روز شنبه، ششم ثور، ۱۳۳ مورد مثبت ویروس کرونا در ۱۸ ولایت افغانستان به ثبت رسیده است.
کوید-۱۹ در حال حاضر، در ۳۲ ولایت افغانستان گسترش یافته است که تا کنون ۴۷ تن در اثر این بیماری جان باختهاند و در حدود ۱۸۸ تن از مبتلایان آن، بهبود یافته اند.
مسؤولان وزارت صحت عامهی افغانستان همزمان با فرا رسیدن ماه رمضان، تاکید دارند که شهروندان باید مقاومت وجود شان را در برابر این ویروس کشنده، بلند نگه دارند.
وحیدالله مایار، سخنگوی این وزارت روز شنبه در یک نشست خبری در کابل گفت: «هموطنان ما در ماه مبارک رمضان نیز باید مقاومت وجود خود را بالا ببرند. غذاهای که حاوی پروتئن و شامل کاربو هایدریت و شحمیات استند، نوش جان کنند. در ضمن خواب کافی داشته باشند و از پرخوری و کمخوری پرهیز کنند.»
مسؤولان این وزارت تأکید دارند که ویروس کرونا در حال حاضر در افغانستان سیر صعودی دارد و نسبت به هفتههای گذشته، میزان ثبت رویدادهای مثبت در هر روز بلند شده است. در حال حاضر کابل، هرات و قندهار، در صدر ولایتهایی است که بیشترین رویدادهای مثبت ویروس کرونا در آن ثبت شده است.