
ادارهی بازرس ریاستجمهوری افغانستان، تاکنون ۹ مقام ارشد حکومتی را به اتهام فساد در بودجهی مبارزه با ویروس کرونا، به دادستانی کل معرفی کرده است. این مقامهای حکومتی شامل چهار والی، وزیر پیشین وزارت صحت، سه معاون پیشین این وزارت و یک معاون کنونی وزارت صحت میشود.
ادارهي بازرس ریاستجمهوری افغانستان، میگوید که بر اساس تحقیق این اداره و اسناد موجود وزارت صحت عامهی این کشور، دستگاههای تنفس مصنوعی قاچاق نشده است.
غزال حارس، بازرس افغانستان، روز چهارشنبه (۵ سنبله)، به خبرنگاران گفت که تحقیق این اداره بر پایهی نُه گزارشی از نهادهای مختلف صورت گرفته است.
خانم حارس، افزود که بر بنیاد گزارش نهایی وزارت صحت عامه، تأیید کرد که ۳۳۵ دستگاه تنفس مصنوعی (Ventilator) در افغانستان موجود بوده که از این میان، ۷۰ پایهی آن کمک جامعهی جهانی و مردم است.
بازرس افغانستان، افزود که در نتیجهي تحقیق این اداره، ۳۷۲ دستگاه تنفس مصنوعی در سراسر افغانستان تشخیص و تثبیت شد.
خانم حارس گفت: «یافتههای نهایی ما از روشهای متعددی که ما استفاده کردیم، نشان میدهد که وینتلاتورهای کمکشده به افغانستان، تمامش موجود است و قاچاق نشدند.» بر اساس یافتههای ادارهی بازرس افغانستان در بخش کاربرد دستگاههای تنفس مصنوعی، ظرفیت وجود ندارد و در برخی موارد، حتا داکتران نمیتوانند این دستگاهها را فعال کنند. به گفتهی خانم حارس، نبود ظرفیت سبب شده است که شماری از این دستگاهها، پس از مشکلات فنی هنوز ترمیم نشوند.
پیش از این، خبرگزاری پژواک از قاچاق دستگاههای تنفس مصنوعی در روزهای شدت گسترش ویروس کرونا به پاکستان گزارش داده بودند.
فساد در مصرف بودجهی کرونا
غزال حارس، رییس ادارهی بازرس، تأکید میکند که در مصرف بودجهی اختصاصیافته برای مبارزه با ویروس کرونا، در تمام ولایتها، فساد صورت گرفته است.
خانم حارس، میگوید: بر اساس بررسیهایی که در یک ماه گذشته در چهار ولایت، از جمله هرات، نورستان، میدان وردک و بدخشان صورت گرفته، در قیمت وسایل خریداریشده از سوی ادارات محلی، تفاوت زیادی وجود دارد و در برخی موارد نیز، خریداریهای غیرمرتبط صورت گرفته است.
به گفتهی رییس ادارهي بازرس، در ولایت هرات، قیمتهای خریداری شدهی ۶ قلم جنس و تجهیزات طبی نسبت به قیمتهای تخمینی همان اجناس در بازار، بیش از ۱۹ میلیون افغانی تفاوت را نشان میدهد. همچنان، در این ولایت، یک دستگاه ماشین سیتیاسکن با قیمت ۳۰ میلیون و ۸۰۰ هزار افغانی خریداری شده، در حالی که نرخ بازار برای همین دستگاه، ۱۱ و نیم میلیون افغانی است.
او علاوه کرد: همینگونه، بازرسی از ۱۲ قلم جنس و تجهیزات طبی از میان ۴۹ جنس خریداری شده در ولایت نورستان، تفاوتی در حدود چهار میلیون افغانی را نسبت به قیمت تخمینی همان اجناس در بازار نشان میدهد.
خانم حارس همچنان در مورد خریداریهای غیرمرتبط اشاره کرده و تأکید دارند که از بودجهی مبارزه با ویروس کرونا، تلویزیون، کمرههای عکاسی و لنزهای گران خریدار شده است. او تأکید کرد: «در ولایت هرات، ۱۶ پایه تلویزیون و کمرههای عکاسی با لنزهای گرانبها، به ارزش ۲٫۷ میلیون افغانی خریداری شده که ارتباط مستقیم با ویروس کرونا نداشته است.»
معرفی والیها به اتهام فساد در بودجهي کرونا
ادارهي بازرس افغانستان دو والی کنونی و دو والی پیشین را به اتهام حیف و میل بودجهي مبارزه با کرونا، به دادستانی کل معرفی کرده است.
این اداره، اعلام کرده است که عبدالیمین مظفرالدین، والی میدان وردک، ذکریا سودا والی بدخشان، حافظ عبدالقیوم، والی پیشین نورستان و عبدالقیوم رحیمی، والی پیشین هرات، به اتهام فساد و سوی مدیریت بودجهی کرونا، برای تحقیقات بیشتر به دادستانی کل معرفی شده اند.
این نهاد روز گذشته نیز، فیروزالدین فیروز، وزیر پیشین وزارت صحت عامهی افغانستان، سه معاون پیشین و یک معاون کنونی این وزارت را به اتهام سوء استفاده از صلاحیتهای وظیفهای و حیفومیل منابع مالی مربوط به ویروس کرونا، به دادستانی کل معرفی کرد.
ادارهی بازرس افغانستان در اوایل ماه جاری، به این مقامها هشدار داده بود که به اتهام بهرهگیری نادرست از منابع دولتی و غفلت وظیفهای، به نهادهای عدلی و قضایی معرفی خواهند شد.