
کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی، روز سهشنبه (۲۴جدی) اعلام کرد که روند رسیدگی به شکایتهای ثبتشده از سوی دفاتر ولایتی این کمیسیون به پایان رسیده است و بنا بر فیصلهی آنها، قرار است آرای بیش از ۵ هزار محل رأیدهی دوباره به بازشماری سپرده شود.
زهره بیان شینواری، رییس کمیسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی، میگوید که دفترهای ولایتی این کمیسیون، ۱۶۵۴۵ شکایت را دریافت کرده بودند که از این میان، حدود ۹۸۶۶ شکایت به دلیل نبود دلایل و مدارک کافی رد شده است.
به گفتهی او، در جریان بررسی دفاتر ولایتی کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی، آرأی ۱۰۹ محل باطل شده، ۷۵ نفر جریمهی نقدی و ۷۱ نفر از کارمندان کمیسیون مستقل انتخابات نیز به دلیل دستداشتن در تقلبهای انتخاباتی برکنار شده اند.
از سویی هم محمدقاسم الیاسی، سخنگوی کمیسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی، میگوید که آرای ۲۰ ولایت قرار است به بازشماری دوباره برود. آقای الیاسی گفت: «آرای ۱۶۹۹ محل در کابل، ۱۱۷ محل در کاپیسا، ۹۲ محل در پروان، ۲۵ محل در میدان وردک، ۱۷ محل در لوگر، ۱۵۸۲ محل در ننگرهار، ۶ محل در بغلان، ۶۵ محل در غزنی، ۳۸۳ محل در پکتیکا، ۱۸۶ محل در پکتیا، ۵۳ محل در خوست، ۲۴۳ محل در کنر، ۷۳ محل در تخار، ۴۶ محل در کندز، ۵۱ محل در غور، ۶۱ محل در زابل، ۱۲۱ محل در کندهار، ۲۶۵ محل در هلمند، ۶۰ محل در هرات و ۱۷۷ محل در نیمروز، به بازشماری میرود.»
حال که دفاتر ولایتی کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی کارش به پایان رسیده است؛ مسؤولان این کمیسیون میگویند که نامزدان معترض سه روز فرصت دارند تا در مورد فیصلهی این کمیسیون استینافخواهی کنند.
رییس کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی، در نشست روز گذشتهی این کمیسیون، تأکید کرد که تا کنون ۷۹۶۰ مورد استینافخواهی شده و ممکن است در پایان سه روز، این رقم افزایش پیدا کند. قرار است پس از استینافخواهی، در جریان ۱۵ روز دیگر پروندههای استینافخواهی مورد بررسی قرار بگیرد و نتیجهی آن اعلام شود.
این در حالی است که کمیسیون انتخابات پس از سه ماه تأخیر و جنجالهای فراوان نتیجهی ابتدایی را در اول جدی ماه جاری همگانی و محمداشرف غنی، نامزد ریاستجمهوری را، برندهی نتیجهی ابتدایی اعلام کرد.
با این حال، نهادهای ناظر انتخابات میگویند که تصمیم مبنی بر بازشماری دوبارهی محلهای رأیدهی از صلاحیتهای کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی است؛ اما رهبری این کمیسیون با توجه به حجم گستردهی شکایات باید با دقت نتیجهی یافتههای خود را اعلام کند.
سمیرا رسا، سخنگوی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانهی افغانستان «تیفا» در گفتوگو با روزنامهی صبح کابل میگوید، با توجه به گزارشهایی که از سوی کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی به این نهاد فرستاده شده، تا حال این کمیسیون کارهایش را به گونهی درست انجام داده است.
بانو رسا ابراز امیدواری میکند که نتیجهی بررسی کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی، مورد قبول طرفهای درگیر انتخابات به ویژه نامزدان ریاستجمهوری قرار بگیرد تا به انتخابات ریاستجمهوری نقطهی پایان گذاشته شود.
سخنگوی تیفا با اشاره به ۳۰۰ هزار جنجالی میان نامزدان ریاستجمهوری و کمیسیون انتخابات، گفت این آرا در محلهایی است که کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی تصمیم به بازشماری آن دارد و امیدوار است که با پایان بازشماری آرا، نامزدان نتیجهی آن را بپذیریند.
پیش از این اما شماری از نهادهای مرتبط به انتخابات از کندی روند کاری کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی انتقاد کرده بودند. این نهادها معتقد اند که اگر کمیسیون شکایات نتواند به شکایتها در زمان تعیینشدهی آن رسیدگی کند، ممکن است پروسهی اعلام نتیجهی نهایی انتخابات نیز به تأخیر مواجه شود.
با این همه نهادهای بینالمللی از نامزدان ریاستجمهوری خواسته اند که نتیجهی انتخابات را بپذیرند و مانع کار کمیسیونهای انتخاباتی نشوند. نگرانی از این که کمیسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی نتواند طبق زمانبندیای که دارد، به شکایتها رسیدگی و نتیجهی نهایی انتخابات را اعلام کند؛ همزمان با نگرانیها از این که نامزدان انتخابات نتیجهی اعلامشده از سوی این کمیسیون را نپذیرند، ادامه دارد؛ باید دیده شود که کار کمیسیون شکایات انتخاباتی رضایت نامزدان ریاستجمهوری را فراهم میکند یا بررسیهای این کمیسیون نیز مانند کمیسیون انتخابات مورد پذیرش برخی از نامزدان قرار نخواهد گرفت.
انتخاباتی که نزدیک به چهار ماه از برگزاری آن میگذرد، به کابوسی برای مردم افغانستان تبدیل شده است که با توجه به وضعیت افغانستان و منطقه، انتظار میرود زودتر سرنوشت آن معلوم شود و افغانستان دارای رییسجمهوری شود که با رأی مردم انتخاب شده است.