شهر غزنی، دو هفته پیش، پس از آن قرنطین شد که شش نفر در این شهر به ویروس کوید-۱۹، گرفتار شده و یک تن جان خود را از دست داد؛ اما با آن هم دیده میشود که بیشتر باشندگان این شهر، بدون توجه به گفتهها و توصیههای مسؤولان محلی این ولایت و وزارت صحت کشور، به گشتوگذار غیرضروری شان در شهر ادامه میدهند.
گشتوگذار و مراعات نکردن توصیههای صحی، از سوی شهروندان این ولایت در روزهای قرنطین، مسؤولان محلی و بیشتر جوانان این ولایت را واداشته است تا در قسمت آگاهیدهی و ضد عفونی کردن محلات عمومی این ولایت وارد عمل شوند.
از سوی دیگر شهروندان غزنی با نادیدهگرفتن توصیههای صحی، به گشتوگذار شان در داخل شهر میپردازند که این بیتوجهی مردم، نهادهای مسؤول و بعضی از جونان تحصیل کرده این شهر را به شدت نگران کرده است.
در همین حال ظاهرشاه نیکمل، رییس صحت عامهی ولایت غزنی، در گفتوگو با روزنامهی صبح کابل گفت که شهروندان ولایت غزنی، باید توصیههای بهداشتی را در نظر گرفته و از رفتوآمدهای بیمورد در شهر و شرکت در اجتماعات، خودداری کنند؛ چون در غیر آن، امکان دارد یک فاجعهی خیلی وحشتناک در این شهر به وجود بیاید.
آقای نیکمل افزود که تا کنون ۸۰ نمونه از این ولایت جهت معاینه به مرکز فرستاده شده است که از این میان، تنها هفت نمونهی آن مثبت و متباقی آن منفی گزارش شده است.
رییس صحت عامهی غزنی، میگوید که از مجموع هفت نفر مبتلا در این ولایت، ۶ نفر آن زیر درمان قرار دارد و یک نفر دیگر آن هم جان باخته است.
آقای نیکمل، تأکید کرد که مردم غزنی باید به مدت سه هفتهی دیگر همچنان در خانههای شان باقی بمانند؛ «ما در این قسمت همکاری مردم و نهادهاد خصوصی و دولتی را خواهان استیم که در آگاهیدهی با این ریاست همکاری کنند.»
در همین حال شماری از جوانان ولایت غزنی میگویند که مدت بیست روز است با بودجهی شخصی و کمکهای مردم محل، در بخش آگاهیدهی و ضد عفونی کردن محلات عمومی، کار میکنند و تا هنوز هیچگونه همکاریای از سوی ریاست صحت عامهی ولایت غزنی با آنها صورت نگرفته است.
مرتضی حسینینژاد، عضو بسیچ جوانان نوآباد در راستای مبارزه به ویروس کرونا، در صحبت با روزنامهی صبح کابل گفت که ما نزدیک به یک ماهی پیش، با یک جمع از استادان، دانشجویان و دانشآموزان منطقهی نواباد شهر غزنی، با راهاندازی کمپاین در قسمت آگاهیدهی و ضد غفونی کردن بعضی از ساحات این شهر، به طور رضاکارانه به منظور همکاری و یاری رساندان دولت اقدام کرده اند.
آقای حسینینژاد گفت: «روند کلی کار ما فقط آگاهیدهی در بارهی ویروس کرونا به مردم است و در کنار آگاهیدهی ما به ضد عفونی کردن نقاط مزدحم شهر هم میپردازیم تا مردم را مبنی بر خطرناک بودن این ویروس آگاهی دهیم.»
او افزود که اولین کمپاین اگاهیدهی بسیج جوانان نوآباد، نزدیک به یک ماه پیش از طریق صفحه فیسبوک آغاز شد و بعد ساحهی فعالیت شان گستردهتر شد؛ اکنون هم مدتی است که با شماری از شهروندان، علمای برجسته و جمعی از داکتران در قسمت خطرات ناشی از این ویروس مصاحبه و بعد توصیهها و خطرات ناشی از این ویروس را از طریق صفحهی فیسبوک به مردم شریک میکنند.
از سوی هم رییس صحت عامهی غزنی میگوید، هر نهادی که در قسمت آگاهیدهی عامه در بارهی ویروس کرونا، در این ولایت کار کند ما با آنها در قسمت کمکهای تخنیکی، بروشور و توزیع برگههای آگاهیدهی همکاری میکینم نه در بخشهای دیگر؛ زیرا بودجهی این ریاست برای بخشهای دیگر کافی نیست.
او گفت که از زمان شیوع ویروس کرونا تا به حال در این ولایت، در کل ۶۳ میلیون افغانی کمک صورت گرفته است که در حال حاضر یک کمیته زیر نظر والی این ولایت کار میکند تا این پول در راه درست به مصرف برسد.
نزدیک به دوماه از شیوع ویروس کرونا در افغانستان، میگذرد؛ اما با آن هم مردم این کشور خطرات ناشی از این ویروس را جدی نمیگیرند. چندی پیش، فیروزالدین فیروز، وزیر صحت عامه، در یک کنفرانس خبری گفت که این بیاعتنایی مردم افغانستان، میتواند باعث خلق یک فاجعه خیلی بزرگ در این کشور شود.
او تأکید کرد که اگر وضع به همین منوال پیش برود، طی ماههای آینده امکان مبتلا شدن بیش از ۸۰ درصد مردم این کشور به ویروس کرونا وجود دارد که از این میان شاید بیش از ۱۰۰ هزار نفر در نتیجهی مبتلا شدن به این ویروس جانهای خود را نیز از دست بدهند.
در حال حاضر ۶۶۵ نفر در افغانستان به این ویروس مبتلا شده اند و ۲۱ نفر در نتیجهی مبتلا بودن به این ویروس جانهای خود را از دست داده اند.