کمیسیون مستقل انتخابات، روز یکشنبه (اول جدی) دو ماه و ۲۴ روز پس از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری، نتیجهی ابتدایی را اعلام کرد که بر اساس آن، محمداشرف غنی، با به دستآوردن ۵۰٫۶۴ درصد آرا برندهی نتیجهی ابتدایی انتخابات اعلام شد و به همین ترتیب عبدالله عبدالله با به دستآوردن ۳۹٫۵۲ درصد آرا در ردهی دوم قرار گرفت.
پس از اعلام نتیجهی ابتدایی انتخابات ریاستجمهوری، کمیسیون شکایات انتخاباتی روند ثبت شکایت از سوی تیمهای معترض را آغاز کرد که بیشترین شکایتهای ثبتشده تا هنوز، از سوی تکتهای انتخاباتی محمداشرف غنی، عبدالله عبدالله و گلبالدین حکمتیار بوده است.
پس از تجزیه و تحلیل دفاتر مرکزی و ولایتی کمیسیون رسیدگی به شکایاتهای انتخاباتی، مسؤولان این کمیسیون روز سهشنبه (۲۴ جدی) فیصله کردند که آرای بیش از پنج هزار محل رأیدهی، باید دوباره بازشماری شوند.
اکنون که ده روز از فیصلهی کمیسیون شکایات انتخابات به خاطر بازشماری آرای بیش از پنچ هزار محل رأیدهی وقت گذشته؛ اما کمیسیون انتخابات تا کنون روند بازشماری آرا را آغاز نکرده است. عبدالعزیز ابراهیمی، سخنگوی این کمیسیون، روز جمعه (۴دلو) به روزنامهی صبح کابل گفت که پس از درخواست کمیسیون شکایات مبنی بر بازشماری بیش از پنجهزار محل رأیدهی، تیم تخنیکی این کمیسیون به تجزیه و تحلیل آغاز کرده است.
آقای ابراهیمی افزود، به دلیل برخی نواقض تخنیکی و عدم ارسال نتیجهی استنافخواهی تا کنون کمیسیون انتخابات بازشماری آرا را آغاز نکرده است.
سخنگوی کمیسیون انتخابات میگوید که آنها یک مکتوب یازدهفقرهای به کمیسیون شکایات فرستاده اند؛ اما تا کنون جوابی از سوی این کمیسیون دریافت نکرده اند.
به گفتهی عزیز ابراهیمی، کمیسیون انتخابات آماده است پس از دریافت جواب مکتوب از سوی کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی، بازشماری آرا را آغاز کند. در همین حال، چمنشاه اعتمادی، رییس دبیرخانهی کمیسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی، به روزنامهی صبح کابل میگوید که قرار بود پنجشنبه (۳دلو) جواب مکتوب کمیسیون انتخابات داده شود؛ اما به دلیل ملاحظات کمیشنران این کمیسیون، فرستادن آن به تأخیر افتاده است.
آقای اعتمادی افزود که کمیسیون شکایات امروز شنبه (۴دلو) جواب مکتوب کمیسیون انتخابات را میفرستد تا هرچه زودتر بازشماری آرا آغاز شود. «مکتوب آماده شده است، فقط نظر نهایی کمیشنران شرط بود که روز شنبه در اولین ساعت ما نظر کمیشنران را خواهیم گرفت و جواب مکتوب کمیسیون انتخابات را ارسال خواهیم کرد و در روزهای آینده روند بازشماری آغاز خواهد شد.»
هرچند انتظار میرفت، کمیسیون انتخابات تا کنون بازشماری آرای بیش از ۵هزار محل رأیدهی را آغاز میکرد؛ اما تا کنون این روند آغاز نشده است. آغاز نشدن بازشماری آرا و وقتکشی کمیسیونهای انتخاباتی نگرانیهای زیادی را به همراه داشته است.
نهادهای ناظر انتخابات به این باور اند که عدم تطبیق فیصلهی کمیسیون شکایات انتخاباتی برای بازشماری دوبارهی بیش از ۵هزار محل و عدم هماهنگی میان این دو کمیسیون نگرانکننده است.
یوسف رشید، رییس اجرایی فیفا، به روزنامهی صبح کابل میگوید که مردم افغانستان، خواهان یک تصویر واضح و روشن در قسمت تطبیق فیصلهها و در عین حال رسیدگی به شکایتهای استینافی از سوی کمیسیون شکایات انتخابات استند.
آقای رشید گفت: «ما از کمیسیون مستقل انتخابات میخواهیم، اگر کدام مشکل بسیار جدی وجود ندارد و میخواهد این مشکلات خاتمه یابد، زیاد آن را کلان نکنند به عوض آن همکاری کنند تا نتیجهی نهایی انتخابات ریاستجمهوری هر چه زودتر اعلام شود.»
او افزود: «آمار و ارقامی که از سوی کمیسیون شکایات انتخاباتی، به نشر رسیده خوب است؛ اما کافی نیست. برای این که مردم نمیدانند، پنچ هزاز سهصد و چند محلی که باید دوباره بازشماری شود، چه تعداد شان دوباره مورد استینافخواهی صورت میگیرد و چقدر استینافسازی سرش وجود دارد.»
رییس نهاد فیفا تأکید کرد که راجع ساختن بار ملامتی و مسؤولیت از یک طرف به طرف دیگر راه حل نیست و به جای آن باید هر دو کمیسیون مسؤولیتهای خود را در روشنی قانون عملی کنند.
یوسف رشید گفت: «به دیدگاه من، اینها به عمد میخواهند، چنین فضایی را خلق کنند تا مردم یک تصویر واضح و خوب از این وضعیت نداشته باشند و هر دو کمیسیون میخواهند بار ملامتی را از سر خود کم کنند. هر دو کمیسیون میخواهند هفتهها بحثها را ادامه دهند تا این قضیه هم همانند قضیهی افرادی که متهم به تخلف و جرایم انتخاباتی شده بودند که حال هیچ معلوم نیست و در باد فراموشی رفته اند؛ این قضیه هم همانند آن قضیه چند روز بعد به فراموشی سپرده میشود و دفن خواهد شد.»
فیفا از کمیسیونهای انتخاباتی میخواهد تا هر چه زودتر یک تصویر واضح را در مورد بازشماری و تفتیش بیش از پنجهزار محل به مردم و رسانهها ارائه دهند.
این همه در حالی است که به تازگی کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی روند رسیدگی به شکایتهای استینافی را آغاز کرده است. قرار است پس از فیصلهی کمیسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی، نتیجهی نهایی انتخابات ریاستجمهوری اعلام شود.
هرچند بر بنیاد جدول زمانبندی انتخابات، کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی هفت روز دیگر فرصت دارد تا به شکایتهای انتخاباتی نامزدان رسیدگی کند؛ اما با توجه به مشکلاتی که وجود دارد، انتظارها این است که نتیجهی نهایی انتخابات باز هم به تأخیر مواجه خواهد شد.