
شماری از آگاهان سیاسی تأکید دارند که سفر عمرانخان، نخستوزیر پاکستان به کابل بیشتر جنبهی ظاهری و تشریفاتی دارد که میخواهد با این کارش به امریکا خوشرفتاری کرده و حمایت واشنگتن را در برابر کشورش حفظ کند.
روزنامه نیشن (The nation) چاپ پاکستان روز دوشنبه (۷ اسد) گزارش داد که عمرانخان، نخستوزیر این کشور بهزودی به کابل سفر خواهد کرد.
این روزنامه نوشته است که نخستوزیر پاکستان، در سفرش به کابل با رهبران حکومت وحدت ملی دیدار کرده و در مورد صلح افغانستان و پیشرفتهای این روند گفتوگو خواهد کرد.
این رسانهی پاکستانی در ادامه تأکید کرده است که عمرانخان پس از آن به کابل سفر میکند که او توانسته در جریان سفرش به واشنگتن و دیدار با دونالد ترامپ، رییس جمهوری امریکا، از تنشها در روابط واشنگتن و اسلامآباد بکاهد.
نخستوزیر پاکستان، هفتهی گذشته به واشنگتن سفر کرد و با دونالد ترامپ، رییس جمهوری امریکا دیدار کرد. او در دیدارش با آقای ترامپ، وعدهی همکاری صادقانهی اسلامآباد در روند صلح افغانستان را داد و گفت که وی با رهبران طالبان دیدار کرده و آنان را متقاعد میکند که وارد گفتوگوی مستقیم با حکومت افغانستان شوند.
با این حال امریکا حمایت لوژستیکی از جنگندههای پاکستان را پس از دیدار عمرانخان با دونالد ترمپ در بدل رایزنی در مورد ثبات افغانستان، از سرگرفت. عمرانخان در دیدارش با رییسجمهوری این کشور اطمینان داد که پاکستان ایالات متحدهی امریکا را برای دستیابی به توافق سیاسی در افغانستان کمک خواهد کرد.
آقای ترامپ، اوایل سال گذشتهی میلادی، کمکهای امنیتی امریکا به پاکستان را کاهش داده بود و این کشور را به «دروغگویی و فریبکاری» متهم کرده بود.
آقای ترامپ، سال گذشته در یک رشته از تویتهایش از پاکستان بهشدت انتقاد کرد و نوشت: «ایالات متحدهی امریکا با سادهلوحی در ۱۵ سال گذشته بیش از ۳۳ میلیارد دالر به پاکستان کمک کرده است؛ و آنها در عوض به جز دروغ و فریب چیزی به ما نداده اند؛ با این تصور که رهبران ما احمق استند. آنها (پاکستانیها) به تروریستهایی که ما در افغانستان به دنبالشان استیم، پناهگاه داده و [به ما] کمک زیادی نکردهاند. (این رویه) دیگر بس است.»
پاکستان به دنبال منافع خودش است
همزمان با مطرح شدن سفر عمرانخان، نخستوزیر پاکستان به کابل، آگاهان سیاسی افغانستان تأکید دارند که اسلامآباد در قضیهی افغانستان، دوگانه بازی میکند و نخستوزیر این کشور در سفرش به کابل بیشتر منافع کشورش را دنبال میکند تا کاری برای صلح افغانستان انجام دهد.
لیلا جعفری، فعال حقوق زن و آگاه سیاسی، به روزنامهی صبح کابل میگوید: «ما میدانیم که وضعیت فعلی اقتصادی پاکستان خوب نیست و نیاز به کمک مالی دارد. امریکا اخیرا کمکهای نظامی خود را به پاکستان به حالت تعلیق در آورده بود؛ بنا بر این، اسلامآباد میخواهد در این سفر بهنوعی اعتماد امریکا را جلب کند.»
خانم جعفری تأکید دارد، با آن که پاکستان میخواهد از این سفرش به کابل نفع سیاسی ببرد؛ اما افغانستان نیز باید تلاش کند که از این فرصت استفاده کرده و با یک برنامه با عمرانخان سر میز گفتوگو بنشیند تا حرفهای پاکستان در قالب حرف باقی نماند.
از سویی هم موسا فریور، استاد دانشگاه و آگاه سیاسی، به روزنامهی صبح کابل میگوید که عمرانخان به خاطر پیروزی در دورهی بعدی انتخابات، میخواهد دستآوردی در بخش سیاست خارجی این کشور به ویژه در مناسباتش با افغانستان داشته باشد.
آقای فریور تأکید دارد: «از یک طرف من فکر میکنم که پاکستان میخواهد بهعنوان متحد دیرینهی ایالات متحدهی امریکا و غرب برای خود یک وجاهت سیاسی برای حل قضیهی افغانستان از مجرای صلحآمیز پیدا کند؛ اما بازهم با در نظرداشت سیاست دوگانهی پاکستان، به این اصل نیز نمیتوان امیدوار بود.»
به گفتهی این استاد دانشگاه، این که پاکستان تحت فشار امریکا برای صلح افغانستان کار کند، بعید به نظر میرسد؛ چون اسلامآباد همواره در موازات منافع خود در کنار امریکا و غرب قرار داشته و در سایهی ایالات متحدهی امریکا و غرب بعد از ایران، بیشترین بهرهبرداری را از افغانستان کرده است.