در ادامهی جرایم جنایی در شهر کابل، دزدان مسلح، حوالی ساعت ۶:۴۰ دقیقهی شام روز یکشنبه (۵ ثور)، یک جوان را در غرب کابل به قتل رسانده اند.
این جوان، سمیعالله نام داشت و آمر مالی کندک دروازههای کابل بود.
نذیر حقجو، از دوستان نزدیک سمیعالله، در گفتوگو با روزنامهی صبح کابل، این رویداد را چنین روایت میکند: «زمانی که سمیع از وظیفه رخصت میشود، برادر کلانش زنگ میزنه و میگه که بیا د راهنمای معاملات. د راهنمای معاملات کمی پیسه داشتند؛ وقتی هر سه برادرا پول را میگیرند، د یک قسمت راه، کسایی که او ر تعقیب میکردند، به موترش نزدیک میشن و چهار مرمی میزنند. سمیع تا رسیدن به شفاخانه علیجناح جان میدهد.»
به گفتهی نذیر، دزدان مسلح پس از شلیک بر موتر آنها، پول شان را با خود میبرند و از ساحه متواری میشوند. این رویداد در ساحهی شهرک «دوازده امام» در غرب کابل رخ داده است.
از سویی هم، پولیس کابل با تأیید این رویداد، میگوید که در پیوند به این حادثه، ۳ نفر بازداشت شده است.
این در حالی است که در جریان یک ماه اخیر، رویدادهای جنایی در کابل بار دیگر افزایش یافته است. در رویداد دیگری، پنجشنبهشب (۲ ثور)، احمد شکیب –باشندهی کابل- از سوی نزدیکان اش در مربوطات حوزهی پنجم امنیتی در ساحهی «دهعربان» شهر کابل به قتل رسید. پولیس کابل در آن زمان، گفت که دو نفر در پیوند به این رویداد بازداشت شده که هر دوی شان از نزدیکان فرد کشتهشده است.
تنها روز گذشته (یکشنبه، ۵ ثور)، منسوبان پولیس کابل، با راهاندازی چند عملیات اوپراتیفی، ۱۸ مظنون را در پیوند به انجام جرایم جنایی از نقاط مختلف شهر کابل بازداشت کرده است.
همینگونه، بر اساس معلومات پولیس کابل، در جریان یک ماه گذشته، بیش از ۲۲۰ نفر در پیوند به جرایم جنایی از نقاط مختلف شهر کابل بازداشت شده است.
فردوس فرامرز، سخنگوی پولیس کابل، میگوید که افراد بازداشتشده به اتهام قضایایی چون سرقتهای مسلحانه، جنگ مغلوبه، دزدی، قتل، غصب، چوروچپاوب مبایل، راهگیری، حمل سلاح بدون مجوز، اخلال نظم عامه و دهها مورد جرمی دیگر بازداشت شده اند.
آقای فرامرز افزود که بر اساس بررسیهای پولیس، بیشتر رویدادهای جنایی در ساحات غیرپلانی که مطابق رهنمودهای شهرداری کابل ساخته نشده اند و نفوس زیادی در آن ساحات زندگی میکنند، رخ داده است.
چیزی که به باور پولیس کابل هنوز نگرانکننده است، افزایش جرایم جنایی از سوی نوجوانان زیر سن ۱۸ است؛ زیرا جرایم محیطی؛ مانند غصب، چوروچپاول موبایل، بیشتر از سوی نوجوانان زیر سن ۱۸ صورت میگیرد.
به گفتهی مسئولان پولیس کابل، بیشتر قتلها در نتیجهی خشونتهای خانوادگی و خصومتهایی که میان دو خانواده است، صورت میگیرد و مواردی که دزدیهای مسلحانه منجر به مرگ شود، بسیار کم است.
این در حالی است که وزارت داخله، پیش از این در ماه سرطان سال گذشتهی خورشیدی، برنامهای را زیر نام «میثاق ملی امنیتی»، به راه انداخت و هدف از ایجاد این برنامه، تأمین امنیت مردم و مبارزهی موثر با جرایم جنایی در شهرها و روستاها گفته شده بود.
این برنامه که ۴۱ مادهی تطبیقی دارد، در ابتدا با خوشبینیهای زیادی مواجه شده بود؛ زیرا وزارت داخله در آن زمان گفته بود که؛ این برنامه سبب خواهد شد که نیروهای دولتی و مردمی، در راستای تأمین امنیت برای مهار جرم و جنایت، ریشهکنسازی ناامنیها و مبارزه با فساد، کار جدی کنند.
در مرحلهی نخست این برنامه، وزارت داخله با اتحادیههای مبایلفروشی و شرکتهای ترانسپورتی، قرارداد امضا کرد که بر اساس آن، مبایلفروشان اجازه ندارند که «مبایلهای دست دو» را بدون ضمانت به فروش برسانند. در بخش ترانسپورتی نیز، برای موترداران مکلفیت ایجاد شد که از خریدوفروش موترهای دزدیشده و یککلید خودداری کنند.
در گام دوم، وزارت داخله و پولیس کابل، پتاقیها و سیمکارتهای بدون راجستر را از سطح شهر جمعآوری کرد که گفته میشد در کاهش جرایم جنایی نقش دارد.
با آغاز برنامهی میثاق ملی امنیتی، نه تنها که جرایم جنایی و قتلهای هدفمند در سطح شهر کابل کاهش نیافت که چندبرابر نیز شد. این بود که رییسجمهور غنی، چند ماه پیش به امرالله صالح، معاون نخست خود، مسئولیت تأمین امنیت کابل را سپرد.
امرالله صالح، با پذیرفتن این مسئولیت، برنامهای را زیر نام تشهیر منفی مجرمان به راه انداخت که در جریان آن، عکسهای افرادی که در جرایم مختلف جنایی نقش داشتند، در چهارراهها و نواحی مختلف شهر کابل نصب شد.
با این حال، فردوس فرامرز میگوید که از ابتدای این برنامه تا اکنون، بیش از ۸ هزار نفر با همکاری مستقیم مردم و در چوکات برنامهی میثاق امنیتی بازداشت شده است.
آقای فرامرز، میگوید که هنوز روند بازداشت افراد زیر تعقیب و کسانی که در جرایم جنایی نقش دارند، ادامه دارد. «به مردم خود اطمینان میدهیم که تیم امنیتی کابل متعهد به تأمین جان و مال مردم است. ما تمام تلاش خود را انجام میدهیم که امنیت کابل را تأمین کنیم؛ اما شما میدانید که در شهری مثل کابل هیچ نمیشود که جرایم به صفر برسد.»
با این همه، پولیس کابل میگوید که تا اکنون عاملان ۸۰ درصد از جرایم جنایی که در شهر کابل رخ داده است، بازداشت شده اند.