مسعود اندرابی، سرپرست وزارت داخلهی افغانستان، روز دوشنبه (۲۹میزان) در مراسم نامگذاری اکادمی پولیس به نام جنرال عبدالرازق اچکزی، فرماندهی پیشین پولیس ولایت کندهار، تأکید کرد که طالبان، شکست سنگینی را متحمل شده اند و دیگر روحیهای برای ادامهی نبرد ندارند.
آقای اندرابی در این مراسم با اشاره به دستآوردهای نیروهای امنیتی در جریان ماههای گذشته، گفت که رهبری طالبان هیچ نوع تماسی با فرماندهان و افراد این گروه که به نام جهاد گمراه شده اند، ندارند. به گفتهی او: «فرماندهان طالبان در غارها پنهان شده اند و تنها کسانی که به نام جهاد گمراه شده اند، در میدانهای جنگ کشته میشوند.»
صحبتهای وزیر داخلهی افغانستان در حالی مطرح میشود که نیروهای امنیتی کشور در جریان شش ماه گذشته توانسته اند، ولسوالیهایی که سالها زیر ادارهی هراسافگنان طالب بود، را پس بگیرند و همچنان کلیدیترین افراد این گروه را هدف قرار بدهند.
به تاریخ ۱۶ سنبلهی امسال، وزارت دفاع افغانستان اعلام کرد که در نتیجهی عملیات نیروهای ارتش، ولسوالی وردوج ولایت بدخشان، پس از پنج سال از کنترل هراسافگنان طالب بیرون شده است. همچنان دو روز بعد نیز ولسوالی یمگان این ولایت پس از چهار سال از حضور طالبان پاکسازی شد.
به همین ترتیب نیروهای امنیتی در جریان شش ماه گذشته توانسته اند که ولسوالیهای خانآباد کندز، اناردرهی فراه، گذرگاه نور بغلان، بلچراغ فاریاب و ولسوالیهای ماورای کوکچه را از وجود طالبان به گونهی کامل پاکسازی کنند.
به تازگی نیز مسؤولان امنیتی ولایت ننگرهار اعلام کردند که ولسوالی اچین از مهمترین پایگاههای گروه داعش نیز در یک قدمی پاکسازی از وجود این گروه قرار دارد. عطاؤالله خوگیانی، سخنگوی والی ننگرهار، به روزنامهی صبح کابل گفت، نقاطی که از وجود تروریستان داعش پاکسازی شده، بزرگترین مرکزهای این گروه بود و بزرگترین عملیات بر شهر جلالآباد و سایر ولسوالی ننگرهار از همین نقاط پلان میشد. تا کنون نزدیک ۱۰۰ تروریست داعش در عملیات نیروهای امنیتی کشته شدند.
افزون بر پسگرفته شدن مهمترین ولسوالیهای افغانستان، در جریان شش ماه گذشته کلیدیترین افراد طالبان نیز در عملیات جداگانهی ارتش هدف قرار گرفته اند.
در همین حال، شماری از آگاهان نظامی نیز به این باور استند، از زمانی که نیروهای ارتش افغانستان روش جنگی خود از حالت دفاعی به حالت تهاجمی تغییر داده اند، دستآوردهای قابل ملاحظهای داشته اند.
میرزامحمد یارمند، از نظامیان پیشین افغانستان، به روزنامهی صبح کابل میگوید، تکتیکهایی که نیروهای امنیتی افغانستان در مقابل گروههای هراسافگن به کار برده اند، بیپشینه بوده است. آقای یارمند افزود: «ذاتا جنگ عقبنشینی و پیشروی میداشته باشد؛ اما حقیقت این است، روشها و تکتیکهایی که در چند ماه اخیر نیروهای امنیتی انجام داده اند، بیپیشنه است.»
این نظامی پیشین، بازپسگیری ولسوالیهای وردوج، یمگان، کران و منجان و خستک در بدخشان و ولسوالیهای ماروای کوکچه در تخار را از مهمترین دستآوردهای نیروهای ارتش میداند و میگوید که کلیدیترین افراد طالبان در این جریان کشته شدند.
همچنان محرابالدین صافی، آگاه امور نظامی، به روزنامهی صبح کابل میگوید، عملیات نیروهای امنیتی که در بزرگشهرهای افغانستان انجام شده، بسیار پردستآورد بوده و روحیهی طالبان نیز در حال تضعیف شدن است.
همزمان با این که مسؤولان امنیتی، ماههای اخیر را برای نیروهای امنیتی پردستآورد عنوان میکنند، کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان گزارش تلفات غیرنظامیان را در شش ماه گذشته منشتر کرده است. در این گزارش آمده است که در شش ماه نخست امسال، ۶۴۸۷ غیرنظامی در افغانستان کشته و زخمی شده اند.
نعیم نظری، کمیشنر کمیسیون مستقل حقوق بشر، هنگام نشر این گزارش گفت که میزان تلفات غیرنظامیان در حملههای طالبان، ۵۳ درصد و در حملههای نیروهای دولتی ۵۴ درصد افزایش یافته است.
رقم تلفاتی که از سوی کمیسیون حقوق بشر ارائه شده، بیان میکند که نیروهای امنیتی بیشتر از سایر گروههای هراسافگن عامل تلفات غیرنظامیان بوده اند؛ چیزی که آگاهان امور نظامی آن را به شدت رد میکنند.
میرزامحمد یارمند میگوید، در عملیاتی که صورت میگیرد، دولت افغانستان و نهادهای امنیتی به هیچ صورتی نمیخواهند به غیرنظامیان تلفات وارد شود؛ زیرا مهمترین شعار نیروهای امنیتی جلوگیری از تلفات غیرنظامیان است.
او افزود :«افغانستان یک کشور بسیار آسیبپذیر است. همیشه وقتی انفجار صورت میگیرد، هزاران تن از زمین و بام جریان وقوع حادثه را تماشا میکنند؛ در حالی در کشورهای دیگر این قسم نیست. در کشورهای دیگر آموزش داده میشود، وقتی یک حادثه انجام میشود، باید هر کس سرگرم کار خود باشد.»
به گفتهی آقای یارمند، یک بخش بزرگ از تلفات غیرنظامیان، بر میگردد به بیتوجهی خود مردم و بخش دیگر آن ناشی از گروگانگیریهای طالبان است که از مردم به عنوان سپر انسانی استفاده میکنند.
این همه در حالی است که سازمان ملل بارها کشته شدن غیرنظامیان را جنایت جنگی خوانده و از طرفین درگیر خواسته است که هنگام عملیات نظامی، از کشتن غیرنظامیان خودداری کنند.