سرور دانش، معاون دوم پیشین ریاستجمهوری افغانستان، در نیوزلند برایش اسکان داده شده است که این موضوع باعث ایجاد سؤالات زیادی در مورد دلایلی تصمیم وی شده است! عکس از خبرگزاری استاف
نویسنده: جان استفنسون
مترجم: اسدالله جعفری (پژمان)
خبرگزاری استاف نیوزلند: ۶ جنوری، ۲۰۲۲
اوکلند، نیوزلند؛ سرور دانش، معاون اسبق ریاستجمهوری افغانستان و ۱۳ نفر از اعضای خانوادهاش پس از اعطای اسکان و پناهندگی توسط دولت نیوزلند، به این کشور رسیدند؛ اما برخی از مردم افغانستان در مورد این موضوع شدیداً واکنش نشان داده و از او سؤالات زیادی نیز دارند.
خبرگزاری استاف در یک گزارش تحقیقی خود دریافته است که سرور دانش، معاون دوم اشرف غنی، رییسجمهور فراری افغانستان در نزدیکیهای عید کریسمس همراهِ دو پسر، سه دختر و همسرش به شهر اوکلند نیوزلند رسیدند. بدینسان؛ منابع میگویند، دو دختر سرور دانش با یکی از پسرانش همسران خود را که شامل چهار کودک نیز میباشند در شهر اوکلند آوردند. با اینحال؛ فیل تایفورد، معاون وزارت مهاجرین و پناهندگان نیوزلند نیز، این موضوع را تأیید کرد و گفت: «بلی! به سرور دانش معاون پیشین ریاستجمهوری افغانستان و خانوادهاش در نیوزلند پناهندگی سیاسی داده شده است».
سرور دانش یکی از اعضای اقلیت قومی هزاره از افغانستان است که در ۱۶ام ماه آگست سال ۲۰۲۱ میلادی، اندکی پس از ورود طالبان به شهر کابل، پایتخت افغانستان، همراه با سایر مقامات ارشد دولتی از کابل به ترکیه گریخت. در هفتهی اخیر یکی از اعضای خانوادهی او در گفتگویی با خبرگزاری استاف از هتلی MIQ در شهر اوکلند، تأیید کرد که سرور دانش و همهی اعضای خانوادهاش از ترکیه به نیوزلند رسیدند. از اینرو؛ خبرنگاران خبرگزاری استاف در یکی از هتلهای MIQ با آقای دانش تماس گرفتند؛ اما به دلیل اینکه او انگلیسی را بسیار ضعیف و محدود صحبت میکرد، قادر به پاسخگویی به چون و چرایی سؤالات ما نبود.
با اینحال؛ ورود و آمدن سرور دانش و خانوادهاش پس از آن صورت میگیرد که کریس فاافُوی، وزیر مهاجرین و پناهندگان دولت نیوزلند بازگشایی درخواستهای اسکان مجدد برای افغانهایی را که در طول مأموریت جنگ در افغانستان با نیروهای نیوزلند کار میکردند، و برخی از آنها در معرض خطر انتقامجویی از سوی طالبان استند را رد کرده بود. پس از تحویل و تصرف کابل به دست طالبان، دولت نیوزلند روند اسکان مجدد را اعلام کرد؛ اما درخواستهای پناهندگی و مهاجرتی در ۲۵ ماه آگست سال ۲۰۲۱ میلادی دوباره بسته و به تعلیق درآمد. تصمیم به پذیرفتن معاون پیشین ریاستجمهوری افغانستان و ۱۳ عضو خانوادهی او باعث سردرگمی و خشم بسیاری از مردم افغانستان و به ویژه هواداران سرسخت او شده است. با اینحال؛ خبرگزاری استاف با این گروه ۱۳ نفری از جمله با تعدادی از آنها که با نیروهای دفاعی و امنیتی نیوزلند در افغانستان کار کرده بوند، صحبت کرده است.
یکی از کارمندان و مترجمانی افغانکه با کندک نیروهای ویژهی نیوزیلند مستقر در شهر کابل از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲ میلادی کار کرده است، به خبرگزاری استاف گفت: «افغانهاییکه با نیروهای دفاعی و امنیتی نیوزلند در افغانستان کار میکردند، باید برای اسکان در اولویت قرار میگرفتند، نه افرادی مانند سرور دانش که او خودش یکی از مسؤولان همدست در سقوط دولت افغانستان سهیم و شریک بود». او گفت: «این موضوع بسیار ناامیدکننده و احمقانه است فردی که از سطح رهبری فاسد و فسادمحور افغانستان با هیچگونه ارتباط خدماتی و ایثارگری با نیروهای نیوزلند در این کشور اسکان داده شده است. در حالی که افرادی بودند و استند مستقیماً از نیروهای دفاعی و امنینی نیوزلند مستقر در افغانستان حمایت میکردند جا ماندهاند».
بنابراین؛ سرور دانش به تازگی به ترکیه در امنیت به سر میبرد؛ اما درک اینکه آیا مالیاتدهندگان باشرافت ملی و نیوزلندی برای سرور دانش و خانوادهاش برای شروع یک زندگی جدید و مرفه در نیوزلند هزینه میکنند یا خیر، دشوار است. با این اوضاع؛ برخی از کارمندان و مترجمانی افغان که با نیروهای ویژه نیوزلند مستقر در افغانستان ارتباط دارند و کار کردهاند به خبرگزاری استاف، گفت: «دگروال عبدالغفار هوتک، معاون اسبق فرماندهی کندک واکنش سریع دولت افغانستان که از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲ میلادی توسط نیروهای ویژه نیوزلندی در کابل آموزشهای نظامی دیده بود و با این نیروها همکاری کرده بود، اخیراً توسط طالبان کشته شده است.
بنابراین؛ یکی از شهروندان افغان-پشتون عبدالغفار هوتک را افسر بسیار حرفهای و قابل اعتماد توصیف کرد که او از نزدیک با نیروهای ویژهی نیوزلند مستقر در کابل کار میکرد و «یک شخص بسیار نجیب» بود. این مرد افغان-پشتون گفت: «بسیار ننگ و شرمآوراست» وقتی که به سرور دانش و اعضای خانوادهاش در نیوزلند پناهندگی داده میشود؛ اما به مردانی مانند هوتک هیچ توجهی صورت نمیگرد». بدینترتیب؛ تایفورد، معاون وزارت پناهندگان در بیانیهی خود، گفت که مقام و موقعیت سرور دانش از نظر حقوق بشری عامل اصلی و مهم برای پذیرش وی در کشور نیوزلند بوده است.
در نهایت؛ تایفورد همچنان اضافه کرد و گفت دولت نیوزلند برای حدود ۲۰۰ شهروند افغانستان که جان شان در معرض خطر جدی از سوی طالبان قرار داشتند، پناهگاه امن فراهم کرده است. این افراد شامل قضات زن؛ روزنامهنگاران؛ کارمندان حقوقبشری؛ کارکنان سازمانهای غیردولتی؛ مدافعان حقوقزن؛ LGBTQI و یا همجنسبازانزن؛ همجنسبازانمرد؛ دوجنسهها؛ تراجنسیها؛ دگرباشان؛ انترجنسیها و برخی از سیاستمدارانی مانند سرور دانش میشوند که از مسأیل حقوق بشری در افغانستان دفاع کردهاند. بنابراین؛ دهها هزار تبعه افغانستان پس از تسلط طالبان در افغانستان از کابل گریختند، در حال حاضر در کشورهایی استند که هیچگونه ویزا برای اقامت در آنجا ندارند. تایفورد گفت، برخی از افغانهاییکه دولت نیوزلند از آنها حمایت کرده است، آنها از کشورهای ثالث آمدهاند که تاهنوز هیچگونه ویزای مشروع و قانونی برای اقامت در نیوزلند ندارند.