ولایت میدانوردک، از ولایتهای مرکزی است که فقط ۳۵ کیلومتر با پایتخت فاصله دارد؛ اما این ولایت، به بستر ناامنیهای مناطق مرکزی مبدل شده است. هرچند ریشهی ناامنی، با تهاجم کوچیها و افراد مسلح طالبان در سال ۲۰۱۰ کلید خورد؛ اما بعد از این سال، با وجود اعتراضها و قربانیهای زیاد نظامیان و افراد ملکی، از شدت و تداوم خشونتهای فصلی این مناطق کاسته نشد. ولایت میدانوردک، با این که شاهراه مرکزی بامیان و هرات است، در عین حال سرحد مشترک با کابل، پروان، بامیان، غزنی و لوگر دارد.
با این که، ولایت میدانوردک، دروازهی کابل محسوب میشود و ناامنیهای این ولایت، همواره بر چگونگی تأمین امنیت پایتخت، به ویژه ساحات غربی کابل تاثیرگذار بوده است. بر بنیاد گزارشها، حملات راکتیای که معمولا بر ولسوالی پغمان، مناطق حوزهی ششم و سیزدهم پولیس کابل صورت میگیرد، در واقع از ولایت میدانوردک انجام میشود.
در ادامهی سریال خشونتها در ولایت میدانوردک، گروه مسلح طالبان شب گذشته، بر اطراف ولسوالی جلریز این ولایت حمله کرده و مسیر عمومی جادهی جلریز را به روی مسافرین مسدود کرد. از سوی دیگر، در اثر تشدید حملات طالبان، شمار زیادی از ساکنان سرچشمهی ولسوالی جلریز، آواره شده اند.
در ولسوالی جلریز، چهار قوم بزرگ زندگی میکنند. پشتون، تاجیک هزاره و سادات. پشتونها در منطقهای به نام زینالله و بند خواجه که نزدیک به میدانشهر است، زندگی میکنند. در ساحات ولسوالی چهارده و ولسوالی جلریز، قوم تاجیک ساکن استند و در مناطق چون سرچشمه، سنگلاخ و چهارتپه، مردم هزاره و سادات زندگی دارند.
پرسش این است که چرا ولایت میدانوردک، با توجه به اهمیت استراتیژیکی که دارد، همواره دستخوش ناامنیها است؟
شماری از نمایندگان مردم ولایت میدانوردک، در مجلس نمایندگان، میگویند، مردمانی که در این ساحات زندگی میکنند، به دلیل عدم توجه حکومت مرکزی، به مخالفان دولت مبدل شده اند.
حمیده اکبری، نمایندهی ولایت میدانوردک، به روزنامهی صبح کابل میگوید: «هر بار وضعیت امنیتی که پیش میآید، سروصدا بلند میکنیم و اعتراض میکنیم؛ اما دولت طی یک هفته در مورد وضعیت پیش آمده، تصمیم نمیگیرد. تا این که وضعیت بحرانی میشود و بعد از آن اقدام میکند که کار به جایی نمیرسد.»
این نمایندهی میدانوردک میافزاید که شاهراه جلریز به نام شاهراه مرگ معروف شده و با این معروفیت؛ اما دولت هیچگونه اقدام نظامی برای تأمین امنیت ساکنان این منطقه انجام نداده است؛ این که طالبان به تازگی حمله کرده اند، مردم محل دست به کار شدند و توانستند از فاجعهی انسانی جلوگیری کنند.
بانو اکبری، با بیان این که، ولایت میدانوردک، دروازهی کابل است، افزود که ناامنترین ولایت به پایتخت وصل میشود. با وجود درج شکایتهای متعددی به حکومت؛ اما باشندگان این ولایت شاهد کوچکترین اقدام در تأمین امنیت ولسوالیهای این ولایت نبوده است.
این عضو مجلس نمایندگان، خاطرنشان کرد که هرچند نهادهای امنیتی به منظور سرکوب مخالفان مسلح عملیاتهای هوایی را انجام دادند؛ اما بیشترین آسیبهای این حملات را افراد ملکی متقبل شدند.
حمیده اکبری علاوه میکند، این که حکومت مرکزی در تأمین امنیت شاهراه جلریز اقدام نمیکند، پاسخ نهادهای امنیتی این است که ساکنان این مناطق خود مخالفان مسلح استند؛ در حالی که مردم از مجبوریت مخالف دولت شده اند. روی این منظور، مردمان ولسوالیهای جلریز، کهنهخمار و ولسوالیهای دیگر، تحت فرمان گروه طالبان قرار دارند.
شاهراه جلریزی که مساحت آن به دوازده کیلومتر مربع میرسد، دوازده ولایت مرکزی را باهم وصل میکند و با توجه با اهمیت این شاهراه، مقامهای مرکزی به شدت سهلانگاری میکنند.
از سوی هم، حسینعلی مبلغ، عضو شورای ولایتی ولایت میدانوردک، به روزنامهی صبح کابل میگوید که علت افزایش فعالیت گروه طالبان در این ولسوالی، عملیات نظامی حکومت مبنی بر زمینگیر کردن این گروه است. در سال جاری، نیروهای ارتش با انجام حملات هوایی، گروه طالبان را در ولسوالی جلریز سرکوب کرد و پس از عملیات، پوستههای ارتش را برچید.
بر بنیاد اظهارات این وکیل شورای ولایتی، دلیل برچیدن پوستههای امنیتی، مقامات ارتش وعده داده بودند که یک پایگاه نظامی بزرگتری را ایجاد میکنند؛ اما پس از سه ماه، هنوز از اقدامات حکومت خبری نیست.
اعضای شورای ولایتی ولایت میدان وردک معتقدند، شاهراه جلریز برای گروه طالبان اهمیت استراتیژیکی دارد و این گروه از طریق مناطق نرخ، چک و ولسوالی جلریز، به راحتی میتوانند وارد کابل شوند. به همین خاطر، طالبان همواره در پی نفوذ در این ولسوالیها بوده اند.
هرچند وکلای شورای ولایتی این ولایت، همواره با سرپرست وزارت دفاع، داخله و والی ولایت میدانوردک صحبت داشته اند؛ اما این مقامها همواره وعدههای دروغین داده اند. پس از این وعدهها، شورای ولایتی با والی میدانوردک و فرماندهی پولیس این ولایت، در مورد ناامنیهای ولسوالی جلریز گفتوگو کرده؛ اما مسؤولان محلی، چالشهای موجود را به حکومت مرکزی نسبت میدهند؛ زیرا امکانات از مرکز به این ولایت اکمال نمیشود.
مسؤولان وزارت دفاع ملی، درگیری میان نیروهای امنیتی و افراد مسلح طالبان را در ولسوالی جلریز ولایت میدان وردک، تأیید میکنند و میگویند که عملیات برای سرکوبی طالبان انجام شده و تلفات سنگین به این گروه وارد شده است که از جمله فرماندهی مشهور این گروه، دو روز قبل در ولسوالی جلریز کشته شد.