حکومت افغانستان در واکنش به اظهارات اخیر وزیر خارجهی امریکا مبنی بر خروج نیروهای نظامی این کشور از افغانستان تا پایان سال ۲۰۲۰، میگوید که کاهش نیروها، با در نظرداشت شرایط افغانستان صورت خواهد گرفت.
صدیق صدیقی، سخنگوی ریاستجمهوری، به روزنامهی صبح کابل میگوید که «در صحبت تلفونی اخیر رییسجمهور غنی و وزیر خارجهی امریکا، مسألهی تعهد ایالات متحدهی امریکا مبنی بر کاهش شمار نیروها، بر اساس شرایط افغانستان مورد بحث قرار گرفته است.»
آقای صدیقی تأکید دارد که وزیر خارجهی امریکا در این تماس تلفونی به رییسجمهور غنی اطمینان داده است که در استراتیژی امریکا تغییری بهوجود نیامده و کاهش شمار نیروها با در نظرداشت شرایط افغانستان صورت خواهد گرفت.
مایک پمپیو، وزیر خارجهی ایالات متحدهی امریکا روز دوشنبه (۷ اسد) اعلام کرد که دونالد ترامپ خواهان آغاز روند خروج نیروهای امریکایی از افغانستان پیش از برگزاری انتخابات سال ۲۰۲۰ امریکا است. او گفت، ترامپ گفته است که «به جنگهای بیپایان خاتمه بدهید.»
آقای پمپیو در گفتوگویی در باشگاه اقتصادی واشنگتن، در پاسخ به این سؤال که آیا واقعا امریکا پیش از انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۰ در این کشور نیروهایش را در افغانستان کاهش خواهد داد، گفت: «این دستوری است که من از رییسجمهوری ایالات متحده امریکا دریافت کرده ام.»
پمپیو افزود: «او (ترامپ) موضع خود را روشن بیان کرد: به جنگهای بیپایان خاتمه بدهید. نیروها را خارج کنید. نیروها را کاهش دهید.»
پیش از این مایک پمپیو اعلام کرده بود که امریکا روی توافق صلح با طالبان حساب میکند.
وزیر خارجهی امریکا اضافه کرد که ایالات متحده امیدوار است در مجموع نیاز به نیروهای نظامی در تمام منطقه [خاورمیانه و آسیای مرکزی] کاهش پیدا کند.
توافق امریکا با طالبان
سخنان پمپیو در باشگاه اقتصادی واشنگتن، نخستین نشانهی برجسته از توافق احتمالی امریکا با طالبان در بارهی خروج نیروهای امریکایی از افغانستان قلمداد شده است.
امریکا تاکنون هفت بار با طالبان گفتوگو کرده است. در این گفتوگوها نخستین شرط طالبان برای گفتوگو با دولت افغانستان، خروج نیروهای خارجی از افغانستان بوده است.
قرار است گفتوگوها میان طرفهای افغان که دولت افغانستان نیز در آن حضور خواهد داشت، تا دو هفتهی دیگر در ناروی برگزار شود.
با این حال یک روز پس از آن که مقامهای دولتی افغانستان و زلمی خلیلزاد، نمایندهی امریکا در امور صلح افغانستان از شروع مذاکرات طالبان با دولت افغانستان خبر دادند، سخنگوی طالبان در قطر گفت که تنها پس از خروج نیروهای امریکا از افغانستان گفتوگو با دولت ممکن است.
پمپیو نسبت به روند مذاکرات با طالبان اظهار خوشبینی کرد و گفت این مذاکرات «پیشرفتهای واقعی» داشته است.
بهنظر میرسد که واشنگتن مصمم است با نزدیک شدن به انتخابات ریاستجمهوری افغانستان در پایان ماه سپتامبر به مذاکرات صلح سرعت بخشد.
زلمی خلیلزاد هماکنون در کابل به سر میبرد و در روزهای آینده به دوحهی قطر میرود تا دور جدید مذاکرات خود با طالبان را آغاز کند.
با این حال، برخی از آگاهان سیاسی تأکید دارند که صلح یکی از اولویتهای مردم افغانستان است و حکومت و همپیمان بینالمللی ما باید هر قدمی که را برای آمدن صلح مؤثر باشد، بردارند.
محرابالدین صافی، آگاه سیاسی، تأکید دارد که اگر با خروج نیروهای خارجی، خواستهای طالبان برای حاضر شدن به گفتوگوهای رسمی با حکومت افغانستان برآورده شود، این یک مسألهی مثبت است.
این آگاه سیاسی تصریح میکند: «اولویت مردم افغانستان صلح است. ۴۰ سال است که جنگ از ما قربانی میگیرد. این بدیهی است که نیروهای خارجی یک روز باید بیرون شوند و نمیتوانند برای همیشه در این جا باقی بمانند؛ اما حکومت افغانستان نیز باید آمادگی داشته باشد.»