امریکا از اشرف غنی خواست تا مراسم تحلیفش را به تأخیر بیندازد

مهدی غلامی
امریکا از اشرف غنی خواست تا مراسم تحلیفش را به تأخیر بیندازد

نویسنده: حاناتان لاندی و ارشد محمد-رویترز

مترجم: مهدی غلامی

دو منبع آگاه، روز دوشنبه گفته اند که ایالات متحده از اشرف‌غنی، رییس‌جمهور افغانستان می‌خواهد به دلیل نگرانی‌ها از اختلاف عمیق انتخاباتی با رقیب سیاسی‌اش و در معرض شکست قرار گرفتن تلاش‌های امریکا برای آوردن صلح، مراسم تحلیف دومین دور ریاست جمهوری‌اش را به تعویق بیندازد.
یک مقام افغان گفت که اشرف‌غنی، هفته‌ی گذشته در انتخابات اختلاف‌برانگیز ۲۸ سپتامبر، خودش را برنده اعلام کرد و قصد دارد روز پنج‌شنبه، مراسم تحلیفش را برگزار کند. گزارش‌ها از رسانه‌های افغانستان می‌رساند که عبدالله عبدالله، رقیب غنی نیز خود را پیروز می‌داند و به دنبال برنامه‌ریزی برای یک مراسم تحلیف موازی است.
این ادعاهای متضاد که واشنگتن هیچ کدام از آن‌ها را به رسمیت نشناخته است، روند صلح به رهبری امریکا را تهدید می‌کند؛ روندی که روز شنبه با آغاز کاهش یک هفته‌ای خشونت‌ها آغاز شد و شنبه‌ی آینده با امضا شدن توافق‌نامه‌ی امریکا و طالبان بر سر خروج نیروهای امریکایی به اوج خود خواهد رسید.
پس از توافق‌نامه‌ی امریکا و طالبان، گفت‌وگوهای بین‌الافغانی برای رسیدن به یک توافق سیاسی آغاز می‌شود تا به چندین دهه جنگ پایان داده شود. با این حال، اختلاف عمیق غنی و عبدالله، تعیین هیأتی برای مذاکره با طالبان را بیشتر تهدید خواهد کرد؛ روندی که از همین اکنون هم با تأخیر و اختلاف‌ها، ضربه خورده است.
منبع آگاهی از این اتفاق‌ها گفت که به دلیل چنین نگرانی‌ها، زلمی خلیل‌زاد، نماینده‌ی ویژه‌ی ایالات متحده که از هفته‌ی گذشته به این سو در کابل به سر می‌برد، از غنی می‌خواهد تا مراسم برنامه‌ریزی شده‌ی تحلیفش را برای یک دوره‌ی پنج‌ساله‌ی دیگر، به تعویق بیندازد. وزارت خارجه‌ی ایالات متحده و کاخ سفید، فورا به درخواست‌ها برای اظهار نظر پاسخ ندادند. سفارت افغانستان در واشنگتن از ابراز نظر در این مورد خودداری کرد.
رییس‌جمهور ترامپ، خروج نزدیک به ۱۳۰۰۰ سرباز امریکایی از افغانستان را تبدیل به یک هدف بزرگ سیاست خارجی کرده است. توافق‌ با طالبان برای پایان دادن به طولانی‌ترین جنگ امریکا، چشم‌اندازهای انتخاب دوباره‌ی ترامپ به عنوان رییس‌جمهور امریکا را تقویت خواهد کرد.
یک مقام ارشد افغانستانی گفت که خلیل‌زاد، دیپلمات پیش‌کسوت امریکایی و متولد افغانستان به غنی فشار می‌آورد تا مراسم را به تأخیر بیندازد و سعی می‌کرد عبدالله را نیز قانع به چنین کاری کند تا از روند صلح، محافظت شود. به دلیل حساسیت این موضوع، این منابع خواستار افشا نشدن نام‌های شان شدند.
اتهام‌های تقلب انتخاباتی
یکی از مقام‌های ارشد پیشین افغانستان گفت که حتا اگر هیأت «فراگیری» نیز برای گفت‌وگو با طالبان انتخاب شود، اختلاف‌های غنی و عبدالله می‌تواند «به روند مذاکرات سرایت کند.» به نظر می‌رسد که متحدان ایالات متحده نیز نگرانی‌های امریکا را دارند و می‌ترسند که این اختلاف‌ها، مانعی بر سر راه روند صلح باشد. نماینده‌ی غیرنظامی ناتو در کابل، روز دوشنبه خواستار «آرامش، گفت‌وگو و سازش از سوی تمامی رهبران سیاسی» شد.
نیکولاس کای، در توییتر نوشت: «تمامی طرف‌ها باید روند صلح و وحدت ملی را در اولویت شان قرار دهند. ناتو از هیچ گونه عمل هر کدام از جناح‌‌ها که باعث افزایش تنش یا خطرِ خشونت شود، پشتیبانی نمی‌کند.» اکنون نزدیک به ۴۰۰۰ سرباز ناتو که غیرامریکایی هستند، در افغانستان به سر می‌برند.
چین که با افغانستان مرز دارد، گفته است که از توافق‌نامه‌ی «احتمالی»، میان ایالات متحده و طالبان پشتیبانی می‌کند. خبرگزاری رسمیِ «شین‌هوآ» به نقل از ژائو لیجیان، سخن‌گوی وزارت خارجه‌ی این کشور نوشت که نیروهای خارجی باید به طوری از افغانستان خارج شوند که از «خلای امنیتی‌ای که ممکن است سازمان‌های تروریستی از آن بهره ببرند» جلوگیری شود.
روند شمارش آرای انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۸ سپتامبر با اتهام‌های تقلب، مشکلات فنیِ دستگاه‌های بایومتریک و دیگر بی‌نظمی‌ها به صورت مداوم دچار مشکل بود. کمیسیون مستقل انتخابات در تاریخ ۱۸ فبروری گفت که غنی ۵۰٫۶۴ درصد آرا را به دست آورده و سهم عبدالله از رأی مردم، ۳۹٫۵۲ درصد بوده و دوم شده است.
عبدالله این نتایج را رد کرد و گفت کابینه‌ی خودش را تعیین خواهد کرد. هفته‌ی گذشته، او دو تن از وفادارانش را در دو ولایت، به عنوان والی مقرر کرد. نیروهای امریکایی در سال ۲۰۰۱ به افغانستان آمدند تا رهبران طالبان که به القاعده برای برنامه‌ریزی حملات یازده سپتامبر ۲۰۰۱ پناه داده بودند را از قدرت برکنار کنند؛ حملاتی بر نیویورک و واشنگتن که نزدیک به ۳۰۰۰ نفر را کشت.
نیروهای امریکایی مستقر در افغانستان، بخشی از مأموریت ناتو به رهبری ایالات متحده است که به نیروهای افغانستان آموزش می‌دهند و به آن‌ها کمک می‌کنند. نیروهای امریکایی عملیات ضدتروریسم را به راه می‌اندازند تا دولت کابل را سر پا نگه دارند و از ظهور دوباره‌ی القاعده جلوگیری کنند.