پژوهش تازهی دفتر بینالمللی حمایه اطفال (Save the Children) نشان میدهد که کودکان دو برابر از بزرگسالان در معرض خطر مرگ و میر ناشی از استعمال سلاحهای جنگی در افغانستان اند.
بر اساس آمارهای این دفتر، استفادهی سلاحها و موادهای انفجاری از قبیل راکت، نارنجک ، خمپاره و غیره، در طول دو سال اخیر (۲۰۱۶ و ۲۰۱۷)، ۸۴ درصدسبب مرگ کودکان در افغانستان شده است.
دفتر بین المللی حمایه اطفال، امروز پنجشنبه در گشایش کمپاین «توقف جنگ بالای کودکان» از حکومت افغانستان و طرفهای درگیر جنگ میخواهد که در راستای جلوگیری از تلفات کودکان تلاش کنند.
به گفتهی مقامهای دفتر بینالمللی حمایه اطفال، تحقیقات آنان نشان میدهد که در دو سال، از هر ۱۰ کودک، ۸ کودک در افغانستان قربانی استفاده از سلاح و مواد انفجاری میشود.
در اعلامیهی دفتر حمایه اطفال، که امروز پنجشنبه (۲۶ ثور) منتشر شده است، آمده است: « موادهای منفجر شده، ۸۴ در صد سبب مرگو میر کودکان در جریان درگیری در سال های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ در افغانستان شده است.»
به گفتهی مقامهای دفتر حمایه اطفال در افغانستان، موادهای انفجاری در این کشور، ۵۶ درصد از بزرگسالان قربانی گرفته است. این آمار نشان میدهد که میزان قربانی کودکان نسبت به بزرگسالان بیشتر بوده است.
کشته شدن ۹۹۲ کودک در یک سال
بر اساس آمارهای دفتر بینالمللی حمایه اطفال (Save the Children)، افغانستان یکی از خطرناکترین کشورهای آسیب دیده از لحاظ جنگ برای کودکان است. آمارهای این سازمان نشان میدهد که نزدیک به یک سوم تلفات در سال های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ در این کشور، کودکاناند.
در اعلامیهی دفتر بین المللی حمایه اطفال آمده است: «بر اساس گزارش سازمان ملل، سال گذشته مرگبار ترین سال برای کودکان گفته شده و آمار تلفات به ۹۹۲ کودک ثبت گردیده است. اکثر این تلفات توسط موادهای انفجاری صورت گرفته است.»
پژوهش تازهی دفتر بین المللی حمایه اطفال، نشان میدهد که کودکان در اثر جنگ و سلاح های انفجاری، بهطور وحشتناک نسبت به بزرگسالان آسیبهای روحی و فزیکی دیدهاند.
افزون بر آن، آسیبهای ناشی از سلاحهای منفجر شده، کودکان را در معرض خطراتی چون اختلالات روحی پس از حادثه از جمله اضطراب، افسردگی و آگورافوبیا قرار میدهد که تا سالهای زیادی در ذهن کودکان باقی میماند.
پیش از این نیز در مطالعهای که در سال ۲۰۱۷ توسط دانشگاه امپریال لندن صورت گرفته بود، آمده بود که کودکانی که در اثر موادهای منفجرشده زخمی میشوند به مراتب بیشتر از بزرگسالان آسیب می بینند؛ سوختگی شدید، زخمهای پیچیده و امثال آن در کودکان سبب میشود که آنان بیشتر از بزرگسالان رنج ببرند.
ساختن رهنمود
مقامهای دفتر بینالمللی حمایه اطفال، امروز پنجشنبه در کابل بهعنوان یک اقدام عملی برای کاهش مرگ و میر کودکان در اثر استفادهی سلاحهای جنگی در افغانستان، یک کتاب جدید را رونمایی کردند که رهنمودی برای داکتران و جراحان است تا کودکان زخمی را چگونه تداوی کنند.
این کتاب یک رهنمود جهانی است که یک بهروشهای مختلفی به آن اشاره شده تا چطور کودکان نجات داده شوند و کمک شوند. کاهش خطرات روحی و روانی که کودک در جریان زخمی شدن و درمان متاثر میشود نیز شامل این رهنمود است.
مقامهای دفتر حمایه اطفال در کابل تاکید کردند که در حال حاضر این رهنمود در حال عملی شدن در سوریه است و انتظار میرود که سال آینده به افغانستان بیاید و بهزبانهای پشتو و دری ترجمه شود.
جنرال رت مایکل فون برتیل، مدیر اسبق خدمات بهداشتی در ارتش بریتانیا و عضو انجمن آسیبهای کودکان از موادهای انفجاری، گفت: «ما میدانیم که بدن هر کودک نسبت به کودک دیگر فرق دارد، آنها بزرگ نیستند. وقتی یک کودک از زخم شدید از ناحیه پا و بازو رنج میبرد او به یک متخصص نیاز دارد تا بداند که کجا متصل شود و در آینده درست رشد کند. در غیر آن از معلولیت و یا هم از درد غیر قابل تحمل رنج میبرند.»
داکتر امان، متخصص کودکان در شفاخانه صحت طفل میگوید: «ما با انواعی از کودکان که زخمی میشوند روبرور میشویم. تمامشان یکرقم نیستند، بهطور مثال سوختگی و قطع عضو بدنشان، جراحت در سر شان و سایر زخمهای شدیدی است که بسیار سخت است. آنها مانند بزرگسالان نیستند. آسیبپذیری و خطرات بیشتر آنها را تهدید میکند. سیستم ایمنی بدنشان پایینتر است و نسبت به بزرگسالان از نظر جسمی و روحی آسیب بیشتر میبینند.»