
بانک جهانی در گزارش تازهاش اعلام کرده است که ۴۱ درصد از کودکان زیر پنج سال در افغانستان، از رشد مناسب بازماندهاند که این بالاترین میزان رشد نامناسب در میان کشورهای جنوب آسیا است.
این بانک تاکید کرده است که بهخاطر مبارزه با سوءتغذی در این کشور نیاز، است که اقدامهای فوری روی دست گرفته شود.
این گزارش بانک جهانی، افرایش ۱ درصدی را نسبت به سال گذشتهی میلادی، در بخش رشد نامناسب کودکان زیر پنج سال در افغانستان نشان میدهد.
پیش از این سازمان جهانی حمایت از اطفال، در سال ۲۰۱۸ میلادی گزارش کرده بود که ۴۰ درصد از کودکان زیر پنج سال در افغانستان، از عدم رشد مناسب متاثرند.
این سازمان جهانی، افغانستان را در ردیف ۱۶ کشور بدتر برای رشد کودکان قرارداده بود. بر بنیاد گزارش این سازمان جهانی که در سال ۲۰۱۸ منتشر شد، وضعیت کودکان در این کشور نسب به سالهای قبل بدتر شده است.
در گزارش سازمان جهانی حمایت از اطفال در سال ۲۰۱۸ آمده است که بیش از هفت درصد کودکان قبل از سن پنج سالگی در افغانستان میمیرند.
دفتر حمایهی اطفال در افغانستان گفته است که با در نظرداشت برخی از شاخصهای مرتبط به دوران کودکی، از لحاظ محرومیت آنان، افغانستان در صدر جدول قرار گرفته است.
اقدام تازهی حکومت؛ توزیع غذای رایگان
همزمان با افزایش میزان رشد نامناسب کودکان زیر پنج سال در افغانستان، حکومت این کشور در همکاری با سازمان خوراک و زراعت سازمان ملل متحد، برنامهی آزمایشی؛ اما به ظاهر پرهزینهای را برای محو این بیماری روی دست گرفتهاند.
آنان در این برنامه برای دانشآموزان صنفهای ابتدایی، یک وعده کامل غذایی در نظر گرفتهاند. در این برنامه تلاش میشود که غذای مقوی و میوه در مینوی غذایی آنان اضافه شود.
مقامهای وزارت صحت عامهی افغانستان تاکید دارند که قرار است در پایان این دورهی آزمایشی دوساله، میزان رشد کودکان که از این برنامه مستفید شدهاند با دانشآموزان دو مکتب دیگر مقایسه شود. به گفتهی این مقامها آنان با استفاده از این روش، در تلاش یافتن راه حال دایمی برای محو سوء تغذی در افغانستاناند.
کاهش در میزان مرگو میر کودکان
براساس یک تحقیق جدید که توسط دانشگاه بینالمللیای به نام «کیت» تحت رهبری و نظارت ادارهی احصاییه مرکزی افغانستان صورت گرفته است، نشان میدهد که میزان مرگومیر کودکان زیر پنج سال، از سال ۲۰۰۳ به این طرف حدود ۸۰ درصد کاهش یافته است.
یافتههای این تحقیق نشان میدهد که در سال ۲۰۰۳، از هر چهار کودک زیر پنج سال در افغانستان، یک تن جان خود را از دست میداد و این کشور از نگاه مرگومیر کودکان در جایگاه چهارم در سطح جهان قرار داشت.
اما، این رقم اکنون ۴۹ کودک در هر ۱۰۰ هزار رسیده است. براساس تحقیق این دانشگاه دلیل اصلی مرگومیر کودکان در افغانستان، بیماریهای انتانی، ولادت پیش از وقت، بیماریهای سینهبغل و اسهال است.
وحیدالله مایار، سخنگوی وزارت صحت افغانستان میگوید: « در سال ۲۰۰۳، میزان مرگومیر کودکان زیر پنج سال ۲۵۷ کودک در هزار میرسید، اما این رقم اکنون به چهلونه مورد در هزار کودک رسیده است.»
مقامهای وزارت صحت عامهی افغانستان، از کاهش چشمگیر میزان مرگومیر کودکان زیر پنج سال، بهعنوان یکی از بزرگترین دستآوردها در عرصهی فعالیتهای صحی در افغانستان میدانند.
آقای مایار تاکید دارد که «در سال ۲۰۰۳، سوءتغذی مزمن بین کودکان زیر سن پنج سال در افغانستان، به ۶۰ درصد میرسید؛ اما سروی جدید نشان میدهد که سوءتغذی در میان کودکان زیر پنج سال، به ۳۶.۶ درصد کاهش یافته است.»