سومین گفت‌وگوی بین الافغانی؛ اصرار حکومت و انکار طالبان

علی شیر شهیر
سومین گفت‌وگوی بین الافغانی؛ اصرار حکومت و انکار طالبان

هیأتی متشکل از چهره‌های سیاسی، فعالان مدنی و روزنامه‌نگاران افغان برای سومین دور گفت‌وگوهای بین الافغانی دیروز از کابل عازم دوحه پایتخت قطر شد.

 قرار است در روزهای یک‌شنبه و دوشنبه ( ۷و ۸ جولای) گفت‌گوها میان این هیأت و نمایندگان طالبان به میزبانی قطر و آلمان برگزار شود.

تلویزیون ملی افغانستان فهرست ۵۳ تن از شرکت‌کنندگان هیأت افغانستان را نشر کرده است. در ترکیب این هیأت، چهره‌های سیاسی‌ای از جمله؛ رنگین دادفر اسپنتا، وزیر خارجه پیشین افغانستان، فوزیه کوفی، نماینده‌ی پیشین بدخشان در مجلس نمایندگان، حبیبه سرابی، عضو شورای عالی صلح، حکمت خلیل کرزی، عمر زاخیلوال، محی‌الدین مهدی، سید حامد گیلانی و شماری از فعالان مدنی و خبرنگاران عازم دوحه، پایتخت قطر شده‌اند.

در فهرست منتشرشده، نام ۹ زن نیز دیده می‌شود. در دو نشست قبلی بین‌الافغانی در مسکو، تنها دو زن شرکت کرده بودند.

اصیلا وردک، حبیبه سرابی، شهرزاد اکبر، فوزیه کوفی، لیلی جعفری، ماریا اکرمی، شاه‌گل رضایی، انار کلی هنریار، جمیله افغانی و زینب موحد از جمله زنانی‌اند که در این نشست دعوت شده‌اند.

در این میان ۱۲تن از شورای عالی صلح به شمول چهار معاون و برخی از اعضای آن که سه زن شامل‌شان می‌شود و ۱۷تن از جانب طالبان اشتراک کرده‌اند.

طالبان نیز گفت‌وگو با نمایندگان حکومت را رد کرده‌اند و اما گفته‌اند که با برخی از افغان‌ها به‌عنوان یک فرد مستقل گفت‌وگو خواهند کرد.

با این حال نمایندگان طالبان در دوحه، به بی‌بی‌سی گفته‌اند که با حضور سلام رحیمی، وزیر دولت در امور صلح افغانستان در ترکیب هیأتی ‌که از کابل برای دیدار با آن‌ها به پایتخت قطر می‌آیند، مخالفت کرده‌اند.

نمایندگان طالبان تاکید کرده‌اند که قرار بوده آقای رحیمی نیز دراین نشست شرکت داشته باشد؛ اما یکی از شرایط گروه طالبان برای گفت‌وگوهای بین‌الافغانی این بوده که هیچ مقام بلندرتبه‌ی دولتِ افغانستان در این گفت‌وگو حضور نداشته باشد.

همزمان با این تاکیدهای نمایندگان طالبان، در فهرست هیأت افغانی از کابل عبدالمتین بیگ، رییس ارگان‌های محل، تیمور شاران، معاون ارگان‌های محل از جانب حکومت افغانستان حضور دارند.

نیت طالبان باید روشن و واضح باشد

مقام‌های حکومت افغانستان همزمان با برگزاری این نشست بی‌الافغانی در قطر، می‌گویند که نیت طالبان باید روشن و واضح باشد و برای آغاز گفت‌وگوهای رسمی بین‌الافغانی «همکاری عملی» کنند.

ریاست اجرایی حکومت افغانستان با نشر اعلامیه‌ای گفته است که این نشست برای آغاز مذاکرات رسمی بین‌الافغانی برای روند صلح افغانستان فرصت خوبی است.

در ادامه‌ی این اعلامیه آمده است که «‌این نشست برای زمینه‌سازی گفت‌وگوها مفید واقع شود؛ اما نیت طالبان باید روشن و واضح باشد و با این روند همکاری عملی کنند.»

با این حال، شورای عالی صلح افغانستان نیز تاکید دارد که در این نشست تلاش می‌شود که روی آغاز رسمی گفت‌وگوهای بین‌الافغانی بحث شود.

عطاؤالرحمان سلیم، معاون این شورا، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید: «ما انتظار داریم که این نشست دست‌آورد خوبی داشته باشد. در این نشست در واقع تلاش می‌شود که برای آغاز گفت‌وگوهای رسمی بین‌الافغانی زمینه‌سازی شود.»

از سویی‌هم صدیق صدیقی، سخنگوی رییس‌جمهوری افغانستان، پیش از این اعلام کرده بود که شرکت‌کنندگان «در حد اختیار و صلاحیت فردی» خود در این نشست شرکت خواهند کرد و دولت در این خصوص نقشی ندارد.