از آغاز نخستین دور گفتوگوهای صلح میان مقامهای امریکایی و طالبان، نزدیک به یکسال میگذرد. با آن که این گفتوگو به منظور کاهش خشونتها در افغانستان انجام شده است؛ اما گروه طالبان در جریان این گفتوگوها، مسؤولیت ۲۱ حملهی مرگبار را در کابل و ولایات افغانستان بهعهده گرفته است. در اکثر موارد، بیشترین قربانیان این حملات، غیرنظامیان بوده اند.
گفتوگوهای صلح میان مقامهای امریکایی و طالبان، در ماه میزان سال گذشتهی خورشیدی آغاز شد و شورشیان طالب، دیدار مسقیم شان را با زلمی خلیلزاد، نمایندهی ویژهی امریکا در امور صلح افغانستان، در شهر دوحه، تأیید کردند. تا کنون نُه دور از این گفتوگوها میگذرد و انتظار میرود که در این دور، موافقتنامهای میان ایالات متحدهی امریکا و طالبان امضا شود.
روزنامهی صبح کابل، نگاهی به حملات مرگبار در افغانستان انداخته که در جریان گفتوگوهای صلح میان ایالات متحدهی امریکا و نمایندگان طالب، صورت گرفته است.
یافتههای روزنامهی صبح کابل نشان میدهد که از آغاز نخستین دور مذاکرات صلح امریکا با طالبان تا کنون، طالبان ۲۱ حملهی مرگبار را در کابل و ولایات افغانستان انجام داده اند که در نتیجهی آن ۲۶۲ تن کشته و ۷۸۹ تن زخمی شده اند.
(البته، تعداد و آمارهای تلفات این حملات، برگرفته از گزارشهایی است که در رسانهها بازتاب یافته است.)
شش ماه اخیر سال گذشتهی خورشیدی (۱۰۳ کشته و ۱۹۰ زخمی)
۱- حملهی انتحاری بر گردهمایی انتخاباتی در ننگرهار (۱۴ کشته و ۴۱ زخمی)
در ماه میزان سال گذشتهی خورشیدی، یک حملهکنندهی انتحاری، یک گردهمایی انتخاباتی را در ولایت ننگرهار در شرق افغانستان هدف قرار داد.
مقامهای محلی ننگرهار کشته شدن ۱۴ تن و زخمی شدن ۴۱ تن دیگر را در این حمله تأیید کردند.
به گفتهی مقامهای محلی ننگرهار، فرد انتحارکننده، گردهمایی انتخاباتی عبدالناصر مهمند، یکی از نامزدان انتخابات پارلمانی را در ولسوالی کامهی این ولایت هدف قرار داد. آقای مهمند، در هنگام حمله در این نشست حضور نداشت.
۲- ترور جنرال رازق (۲ کشته، ۵ زخمی)
در ماه میزان سال ۱۳۹۷، جنرال عبدالرازق اچکزی، فرماندهی پولیس ولایت کندهار، توسط یکی از نفوذیهای گروه طالبان کشته شد.
عبدالرازق، بارها از دامهای ترور جان به سلامت برده بود؛ اما این بار، وقتی از یک جلسهی مشترک امنیتی با جنرال میلر، فرماندهی امریکایی نیروهای ناتو و والی کندهار بیرون میشد، توسط یکی از محافظان والی این ولایت کشته شد.
در این حمله، علاوه بر آقای اچکزی، جنرال عبدالمومن حسینخیل، رییس امنیت ملی این ولایت، نیز کشته شده و زلمی ویسا، والی پیشین ولایت کندهار، زخمی شد.
طالبان، در خبرنامهی خود، مسؤولیت این ترور را به عهده گرفته و گفتند که محافظ نامبرده از عوامل نفوذی شان بوده است.
۳- انفجار انتحاری در مرکز پولیس میدان وردک افغانستان (۵ کشته، ۱۲ زخمی)
به تاریخ پنجم عقرب سال گذشتهی خورشیدی، منابع محلی ولایت میدان وردک در همسایگی کابل؛ تأیید کردند که یک موتر بمبگذاری شده به ورودی یک مرکز حمایتی پولیس برخورد کرده که دستکم ۵ نفر کشته و ۱۲ نفر زخمی شده اند.
طالبان مسؤولیت این حمله را پذیرفته و مدعی شدند که در این حمله دهها سرباز و افسر پولیس کشته شده اند.
۴- حمله بر ارزگان خاص و ولسوالیهای جاغوری و مالستان (۴۶ کشته و ۷۰ زخمی)
در اقدامی دیگر از سوی طالبان، در ماه عقرب سال گذشتهی خورشیدی، طالبان ابتدا بر بخشی از ولسوالی ارزگان خاص ولایت ارزگان و پس از آن، بر ولسوالیهای مالستان و جاغوری ولایت غزنی حمله کردند و تلفات سنگینی را بر غیرنظامیان در این ولسوالیها وارد کردند. علاوه بر تلفات سنگین در این ولسوالیها، بیش از ۶۰ درصد از ساکنان این ولسوالیها متواری شدند.
پس از شش روز درگیری در این ولسوالیها، منابع محلی غزنی، در خبرنامهای تأیید کردند که در این جنگ ۴۶ غیرنظامی کشته، ۷۰ تن زخمی و بیش از ۳۰۰ خانواده متواری شده اند.
۵- حمله بر کاروان نیروهای امنیتی در ولسوالی پغمان کابل (۱۲ زخمی)
بهتاریخ ۲۰ قوس سال گذشتهی خورشیدی، یک کاروان نیروهای امنیتی در ولسوالی پغمان، در غرب کابل، مورد حمله قرار گرفت.
این حمله با یک موتر نظامی انجام شد که در آن ۱۲ تن به شمول سه غیر نظامی زخمی شدند. طالبان، با نشر پیامی، مسؤولیت این حمله را به عهده گرفتند.
۶- انفجار و حملهی مسلحانه در برابر یک شرکت امنیتی خارجی در کابل (۱۱ زخمی)
به تاریخ ۲۸ نوامبر سال گذشتهی میلادی، انفجار یک موتر بمبگذاری شده، منطقهی وسیعی از شرق شهر کابل را لرزاند. این حمله در ناحیهی نهم پایتخت روی داد و مهاجمان پس از آن به تیراندازی پرداختند.
وزارت صحت افغانستان، اعلام کرد که در این حمله دست کم، ۱۱ تن در اثر انفجار و تیراندازی زخمی شده اند. محل انفجار، مقر یک پیمانکار بریتانیایی آموزش نیروهای امنیتی افغانستان بوده که با دفتر کمیسیون انتخابات و فرودگاه کابل، فاصلهی زیادی ندارد.
گروه طالبان، مسؤولیت این انفجار را به عهده گرفتند. سخنگوی طالبان ادعا کرد این حمله تلفات سنگینی داشته و به تلافی کشته شدن «غیرنظامیان» در حملهی هوایی نیروهای افغان و ناتو در ولایت هلمند انجام شده است.
۷- حمله بر یک واحد امنیتی در میدان وردک (۲۰ کشته، ۳۰ زخمی)
در اول ماه دلو سال گذشتهی خورشیدی، منابع دولتی در ولایت میدان وردک در مرکز افغانستان، تأیید کردند که مهاجمانی با موتر بمبگذاری شده به یک واحد امنیت ملی در این ولایت حمله کردند.
مسؤولان محلی اعلام کردند که در این رویداد، دستکم ۲۰ تن از نیروهای امنیتی کشته و ۳۰ تن دیگر زخمی شده اند؛ اما منابعی در وزارت دفاع افغانستان به خبرگزاری رویترز گفته اند که در این حمله ۱۲۶ نفر کشته شده اند.
به گزارش رویترز، دو مهاجم مسلح پس از انفجار خودرو بمبگذاری، وارد این واحد امنیتی شدند و بر سربازان و مأموران امنیتی شلیک کردند.
مسؤولیت این حمله را، طالبان به عهده گرفتند.
۸- حمله بر یک شرکت ساختمانی در ننگرهار (۱۶ کشته، ۹ زخمی)
در ماه حوت سال گذشتهی خورشیدی، گروهی از مخالفان مسلح بر یک شرکت ساختمانی در نزدیکی شهر جلالآباد، مرکز ولایت ننگرهار، حمله کردند.
مقامهای محلی ننگرهار، اعلام کردند که در این رویداد، دستکم ۱۶ تن به شمول کارمندان این شرکت و غیرنظامیان کشته و ۹ تن دیگر زخمی شدند.
با آن که طالبان به صورت مستقیم، مسؤولیت این حمله را بر عهده نگرفتند؛ اما دفتر والی ننگرهار اعلام کرد که این حمله کار طالبان بوده است.
پنج ماه اول سال جاری خورشیدی (۱۵۹ کشته و ۶۰۰ زخمی)
۱- دو انفجار در ورزشگاه شهر لشکرگاه (۳ کشته، ۳۱ زخمی)
در آغاز سال جاری خورشیدی، دو انفجار در مرکز ولایت هلمند در مراسم نوروزی صورت گرفت. در این انفجارها، دستکم ۳ نفر کشته و ۳۱ نفر زخمی شدند.
گروه طالبان مسؤولیت این انفجار را پذیرفته و گفته بود که همهی کشته و زخمی شدگان، مقامهای دولتی بوده و به غیرنظامیان آسیب نرسیده است.
۲- حملهی طالبان به مؤسسهی خارجی در کابل (۱۲ کشته، ۲۰ زخمی)
در این حمله که در ماه ثور سال جاری خورشیدی صورت گرفت، ۹ نفر از جمله یک سرباز نیروهای ویژه، چهار نگهبان از محافظت عامه، یک نگهبان مؤسسهی کونترپارت و سه غیرنظامی کشته شدند. شمار زخمیان این رویداد نیز بیست نفر اعلام شد.
گروه طالبان مسؤولیت این حمله را به عهده گرفت و گفت به این دلیل بر این مؤسسه حمله کرده که «به اشغال امریکا در افغانستان کمک میکند.»
۳- انفجار موتربمب در ناحیهی نهم شهر کابل (۴ کشته، ۷ زخمی)
در این انفجار که به تاریخ دهم ماه جوزای سال جاری خورشیدی رخ داد، دستکم ۴ غیرنظامی کشته و ۷ نفر دیگر از جمله ۴ سرباز امریکایی زخمی شدند.
گروه طالبان مسؤولیت این رویداد را به عهده گرفت.
۴- حمله بر ساختمان ولسوالی معروف ولایت کندهار (۸ کشته)
این حمله که بهتاریخ هشتم ماه سرطان سال جاری خورشیدی صورت گرفت، در آن هشت کارمند کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان کشته شدند.
گروه طالبان مسؤولیت این رویداد را پذیرفت.
۵- حمله بر بخش تدارکات وزارت دفاع (۴ کشته، ۵۱ زخمی)
این حمله در ناحیه شانزدهم شهر کابل به تاریخ دهم سرطان سال جاری خورشیدی، صورت گرفت که در آن دستکم ۴ نفر کشته و دهها نفر زخمی شدند. دست کم ۵۱ تن از زخمیهای این رویداد، دانشآموزان مکتب بودند.
طالبان مسؤولیت این حمله را به عهده گرفته و گفتند که هدف، بخش تدارکات و مهندسی وزارت دفاع افغانستان بوده است.
۶- انفجار موتربمب در شهر غزنی (۱۲ کشته و ۱۷۹ زخمی)
این انفجار به تاریخ ۱۶ سرطان سال جاری خورشیدی صورت گرفت و در آن دستکم ۱۲ تن کشته و ۱۷۹ تن دیگر زخمی شدند.
گروه طالبان مسؤولیت این حمله را پذیرفتند و اعلام کردند که مرکز اطلاعاتی دولت افغانستان را هدف قرار داده اند.
۷- انفجار بمب کنار جادهای در جادهی خاکریز – کندهار (۹ کشته، ۲۰ زخمی)
به تاریخ ۲۴ سرطان سال جاری خورشیدی، در اثر انفجار یک بمب کنار جادهای در مسیر جادهی خاکریز – کندهار که این بمب با یک موتر مسافربری برخورد کرد، دستکم ۹ تن کشته و ۲۰ نفر دیگر زخمی شدند. قربانیان این رویداد، همه غیرنظامی و شامل زنان و کودکان بودند.
والی کندهار، طالبان را عامل این رویداد دانست؛ اما این گروه در این مورد اظهار نظری نکرد.
۸- انفجارها در حوزهی شانزدهم و نهم امنیتی شهر کابل (۱۱ کشته، ۴۵ زخمی)
در نتیجهی این سه انفجار در ماه اسد سال جاری خورشیدی، دستکم ۱۱ غیر نظامی کشته و ۴۵ نفر دیگر زخمی شدند.
در انفجار اول، مهاجم انتحاری سوار بر موترسایکل بوده و موتر نوع مینیبوس (کاستر) حامل تعدادی از کارمندان وزارت معدن را در حوزهی شانزدهم شهر کابل مورد حمله قرار داد.
گروه طالبان مسؤولیت انفجار سومی در حوزهی نهم شهر کابل را پذیرفته و گفته بود که کاروان نیروهای خارجی را مورد حمله قرار داده است. گروهی، مسؤولیت دو انفجار در حوزهی شانزدهم امنیتی شهر کابل را به عهده نگرفت.
۹- حملهی افراد طالبان بر ولسوالی کجران ولایت دایکندی (۱۰ کشته، ۷ زخمی)
این حمله به تاریخ ۴ اسد سال جاری خورشیدی صورت گرفت که در نتیجهی آن، ۱۰ سرباز پولیس محلی کشته و ۷ سرباز امنیتی دیگر زخمی شدند.
گروه طالبان مسؤولیت این حمله را پذیرفت.
۱۰- انفجار موتر بمبگذاریشده در ولسوالی آببند ولایت غزنی (۴ کشته، ۱۹ زخمی)
در این انفجار به تاریخ پنجم اسد سال جاری خورشیدی، ۴ سرباز پولیس کشته، ۱۱ سرباز پولیس و ۸ غیر نظامی شامل سه زن و دو کودک نیز زخمی شدند.
گروه طالبان مسؤولیت این حمله را پذیرفت.
۱۱- حملهی مهاجمان به دفتر «روند سبز» در کابل (۳۰ کشته، ۵۰ زخمی)
در این حمله دستکم ۳۰ نفر از جمله ۱۶ غیر نظامی کشته و ۵۰ نفر دیگر زخم برداشتند. هیچ گروهی مسؤولیت این رویداد را به عهده نگرفت.
ریاست این دفتر را، امرالله صالح، وزیر داخلهی پیشین و نامزد معاونت محمد اشرف غنی در انتخابات ریاستجمهوری به عهده دارد. آقای صالح، از این حمله جان سالم به در برد. او در مصاحبهای گفت که این حمله کار طالبان بوده است.
۱۲- انفجار بمب کنار جادهای در ولایت فراه (۳۴ کشته، ۱۷ زخمی)
این رویداد در مسیر شاهراه هرات- کندهار به تاریخ نهم اسد رخ داد. در این رویداد دستکم ۳۴ غیر نظامی کشته و ۱۷ نفر دیگر زخمی شدند.
فاروق بارکزی، سخنگوی والی فراه، مدعی شده بود که طالبان مینهای کنار جادهای در این کشور را کار میگذارند؛ اما این گروه در مورد این رویداد اظهار نظری نکرد.
۱۳- انفجار در ورودی حوزهی ششم امنیتی کابل (۱۸ کشته، ۱۴۵ زخمی)
در این انفجار، دستکم ۱۸ نفر کشته و ۱۴۵ نفر دیگر زخمی شدند. مقامهای وزارت داخلهی افغانستان اعلام کرده بودند که دستکم ۱۰ غیر نظامی و ۴ پلیس در میان کشتهشدگان استند. همچنین ۹۲ نفر از زخمیها نیز افراد غیرنظامی بودند.
گروه طالبان مسؤولیت این رویداد را به عهده گرفته و گفته بود که یک مرکز جلب و جذب نیروهای افغان را هدف قرار داده است.