یازده روز تا انتخابات؛ حفاظت از مواد حساس انتخاباتی دشوار شده است

سید مهدی حسینی
یازده روز تا انتخابات؛ حفاظت از مواد حساس انتخاباتی دشوار شده است

مسؤولان کمیسیون انتخابات می‌گویند که مواد حساس و غیر حساس انتخاباتی به ۳۳ ولایت افغانستان، از طریق زمین و هوا انتقال یافته است. ذبیح‌الله سادات، معاون سخنگوی این کمیسیون، می‌گوید که در حال حاضر، انتقال مواد انتخاباتی از مراکز ولایات به مراکز ولسوالی‌ها جریان دارد.

در جریان انتقال مواد انتخاباتی به ولایات، گروه طالبان چندین بار تلاش کرده است تا روند انتقال را آسیب‌پذیر کند. مسؤولان کمیسیون انتخابات، با تأیید این موضوع، می‌گویند که گروه طالبان به چندین گدام‌ مواد انتخاباتی در ولایت‌های لغمان و غزنی حمله کردند؛ اما نتوانستند که این مواد را از بین ببرند.

کمیسیون انتخابات، نگران حفاظت از مواد انتخاباتی در ولایت‌های افغانستان است و این کمیسیون، نگرانی‌ها مبنی بر چگونگی حفاظت از این مواد را با نهادهای امنیتی شریک کرده است. مسؤولان این کمیسیون، معتقدند که اگر از مواد انتخاباتی به درستی حفاظت نشود، ممکن است که روند برگزاری انتخابات با مشکلات زیادی روبه‌رو شود. بر اساس پلان امنیتی انتخابات، پانزده پولیس، امنیت آن عده از مراکز رأی‌دهی‌ را که در معرض تهدیدهای بلند امنیتی قرار دارند، تأمین خواهد کرد. مراکز رأی‌دهی دیگری که با تهدید متوسط مواجه استند، ۶ پولیس و مراکز دیگر انتخاباتی که با تهدید کم‌تری روبه‌رو می‌باشند، ۴ پولیس امنیت را تأمین می‌کنند.

با این همه، بحث امنیت، یکی از چالش‌های جدی برای برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری است. برگزاری انتخابات، در شرایطی فرا می‌رسد که تنور جنگ در اکثر ولایت‌های افغانستان داغ است. بر اساس پلان امنیتی وزارت‌های داخله، دفاع و ریاست عمومی امنیت ملی، نیروهای امنیتی قرار است که امنیت ۴۹۴۲ مرکز رأی‌دهی را تأمین کنند و نزدیک به ۷۰۰ مرکز رأی‌دهی دیگر در تهدیدهای بلند امنیتی قرار دارند. مسعود اندرابی، سرپرست وزارت داخله، نسبت به تأمین امنیت روز برگزاری انتخابات اطمینان داده و تأکید کرد که نیروهای امنیتی این زمینه را مساعد خواهند کرد که مردم افغانستان در فضای مصؤون به پای صندق‌های رأی بروند.

بر اساس تعهد وزارت داخله، ویژگی پلان امنیتی مشترک نهادهای امنیتی این است که آن‌ها، با استفاده از تجارب انتخابات‌های گذشته، چالش و نواقص امنیتی را شناسایی و در پلان جدید امنیتی چالش‌ها رفع شده است. از سوی دیگر، نظامیان ناتو نیز آماده‌ی همکاری در تأمین امنیت انتخابات ریاست‌جمهوری شده اند. به تازگی، جنرال «تادولترز» فرمانده‌ی ارشد نیروهای ناتو، گفته است که در شرایط کنونی، انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان برای ناتو اهمیت دارد و روی این مسأله تمرکز دارد. فرمانده‌ی ارشد ناتو، همچنان گفته است که با نزدیک شدن انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان، مأموریت حمایت قاطع ناتو در این کشور، تلاش دارد که به خاطر برگزاری انتخابات شفاف و عادلانه، توجه خود را روی حمایت از نیروهای امنیتی و دفاعی افغان، متمرکز کند.

از سویی هم، ارگ ریاست‌جمهوری، به مردم افغانستان تعهد کرده که از یک‌سو، روند انتخابات در فضای امن برگزار خواهد شد و از سوی دیگر، تا ده روز آینده وضعیت امنیتی در سراسر افغانستان بهبود خواهد یافت. ظاهرا حکومت برنامه‌های جدی‌ای را روی دست گرفته که دو روز قبل از برگزاری انتخابات، تغییرات مثبت امنیتی به وجود آید.

با این همه، تدابیر برای برگزاری بهتر انتخابات ریاست‌جمهوری گرفته شده و ویژگی این انتخابات در این امر نهفته است که پس از لغو مذاکرات صلح، روند انتخابات در محراق توجه بازیگران ملی و بین‌المللی قرار گرفته است. پرسش این است که با حمایت مشترک نهادهای ملی و بین‌المللی از جمله ناتو، چقدر می‌توان امیدوار بود که این روند به دور از هرگونه گزند ناامنی و مداخلات سیاسی برگزار شود؟

شماری از اعضای مجلس نمایندگان، باورمند اند که برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در اولویت جدی حکومت افغانستان و جامعه‌ی جهانی قرار گرفته و پشتیبانی این نهادها از انتخابات، امیدواری‌های بسیاری را برای مردم افغانستان ایجاد کرده است. حبیبه دانش، نماینده‌ی مردم تخار در مجلس نمایندگان، می‌گوید که هرچند، روحیه‌ی مردم برای اشتراک در انتخابات ریاست‌جمهوری بالا است؛ اما ناامنی‌های روزافزون در این ولایت نگران‌کننده است. او، می‌گوید که نزدیک به بیست قریه‌ی ولسوالی اشکمش به دست طالبان است و از جانب دیگر، مرکز ولسوالی ینگی‌قلعه‌ی این ولایت از وجود طالبان تصفیه شده؛ اما اطراف این ولسوالی تحت کنترل طالبان است.

به گفته‌ی این عضو مجلس نمایندگان، اکثر راه‌های مواصلاتی ولایت تخار مسدود است و گروه طالبان در بخش‌های زیادی از این ولایت حضور دارند که تهدید جدی برای انتخابات شمرده می‌شود؛ اما او، ابراز امیدواری کرد که با توجه میزان بلند ناامنی‌ها، ولی مردم آماده‌ی رفتن به پای صندوق‌های رأی استند.  نمایندگان مردم تخار در مجلس نمایندگان، خوش‌بین استند که هیچ تهدیدی نمی‌تواند مانع اشتراک وسیع مردم در انتخابات پیش رو شود؛ زیرا مردم افغانستان به ویژه باشندگان ولایت تخار، به اهمیت انتخابات پی‌برده و از این روند به قیمت جان ‌شان حمایت خواهند کرد.

این عضو مجلس نمایندگان؛ اما تأکید می‌کند که میزان اشتراک مردم به تناسب مناطق ناامن فرق می‌کند. ساکنان مناطق ناامن ممکن است که از ترس گروه طالبان، اشتراک گسترده‌ نداشته باشند.

پس از لغو مذاکرات صلح امریکا و گروه طالبان، برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان، در محور توجه نهادهای داخلی و بین‌المللی قرار گرفت. سازمان ملل‌متحد، اتحادیه‌ی اروپا، ناتو و ایالات متحده‌ی امریکا، از جمله نهادهای بین‌المللی و کشورهای حامی افغانستان استند که خواستار برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در ششم میزان ماه آینده می‌باشند.