کمیسیون همه را در خلاء اطلاعاتی قرار داد؛ تاریخ ثبت‌نام رای‌دهندگان انتخابات ریاست جمهوری فردا است

علی شیر شهیر
کمیسیون همه را در خلاء اطلاعاتی قرار داد؛ تاریخ ثبت‌نام رای‌دهندگان انتخابات ریاست جمهوری فردا است

همزمان با تاکید نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بر برگزاری به‌موقع انتخابات ریاست جمهوری، منابعی در کمیسیون مستقل انتخابات می‌گویند که تاکنون هیچ آمادگی عملیاتی برای اجرایی‌کردن تقویم انتخاباتی در این کمیسیون وجود ندارد.

حنیف اتمر، یکی از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری، دیروز سه‌شنبه (۲۴ ثور) در یک نشست خبری در کابل تاکید کرد که حکومت دیگر نمی‌تواند به هیچ بهانه‌ای انتخابات ریاست جمهوری را به تاخیر بیندازد.

او تصریح کرد: «اگر انتخابات به دستور رییس جمهور غنی برای بار سوم به‌تاخیر بیفتد و به این بهانه ادامه‌ی کار خود را مشروعیت بدهد، آیا بازهم دادگاه عالی و مردم با این تصمیم آقای غنی موافقت خواهند کرد؟»

با این حال، اما منابعی در کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان می‌گویند که این کمیسیون در حال حاضر هیچ آمادگی برای اجرایی‌کردن تقویم انتخابات پارلمانی ندارد.

تقویم انتخاباتی برای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان چندین بار، تعدیل شد. بر اساس آخرین تقویم انتخاباتی‌ای که از سوی کمیشنران جدید کمیسیون مستقل انتخابات اعلام شد، تاریخ برگزاری این انتخابات، به ‌تاریخ ۶ میزان تعیین شد؛ اما این کمیسیون، جزئیات تقویم انتخاباتی ریاست جمهوری را با مردم و رسانه‌ها شریک نکرد.

روزنامه‌ی صبح کابل به جزئیات این تقویم انتخاباتی دست یافته است که نشان می‌دهد، امروز چهارشنبه ( ۲۵ ثور)، تاریخ آغاز ثبت‌نام رای‌دهندگان برای انتخابات ریاست جمهوری است که بر اساس آن باید ثبت نام تقویتی برای انتخابات ریاست جمهوری آغاز می‌شد. اما منابعی در کمیسیون مستقل انتخابات می‌گویند که هیچ آمادگی عملیاتی برای این برنامه از سوی کمیسیون انتخابات گرفته نشده است.

از سویی‌هم نهادهای ناظر انتخاباتی تاکید دارند که کمیسیون‌های انتخاباتی، هیچ برنامه‌ی عملی برای اجرایی‌کردن تقویم انتخاباتی ندارند.

یوسف رشید، رییس اجرایی بنیاد انتخابات شفاف (تیفا)

یوسف رشید، رییس اجرایی بنیاد انتخابات شفاف (تیفا) به روزنامه‌ی صبح کابل گفت: « متاسفانه که کمیسیون انتخابات نه‌تنها که جزئیات تقویم انتخاباتی را با نهادهای همکارش شریک نکرده، بل هیچ نوع آمادگی برای برنامه‌ی عملی این تقویم از قبیل؛ استخدام کارمندان موقت، آموزش این کارمندان، انتقال دستگاه‌های بایومتریک به ولایات، دادن آگاهی عامه و سایر موارد، ندارد.»

آقای رشید دلیل «پنهان کاری» کمیسیون انتخابات را ضعف مدیریتی در این کمیسیون می‌داند: « ماباید قبول کنیم که در انتخاب اعضای جدید کمیسیون‌های انتخاباتی، اشتباه بسیار جدی‌ای را سیاسیون افغانستان-هم احزاب سیاسی و هم تیم‌های انتخاباتی- انجام داده‌اند. این کمیسیون ضعیف‌تر و در عین حال بی‌باور به مسایل مربوط به شفافیت است.»

کار برای برنامه‌ی عملیاتی که وجود ندارد

دبیرخانه‌ی کمیسیون مستقل انتخابات، کارمندان این کمیسیون را وادار کرده است که در روزهای رخصتی رسمی، برای پیاده‌کردن برنامه‌ی عملیاتی تقویم انتخابات ریاست جمهوری به دفتر کاری‌شان حاضر شوند، در حالی‌که به گفته‌ی یک منبع در این کمیسیون، هیچ برنامه‌ی عملیاتی برای انتخابات ریاست جمهوری، هنوز روی دست گرفته نشده است.

به‌گونه‌ی نمونه، کارمندان کمیسیون مستقل انتخابات در روزهای رخصتی به خاطر برگزاری جرگه‌ی مشورتی صلح در کابل، بر خلاف سایر اداره‌های دولتی و خصوصی در کابل رخصت نبودند.

به‌گفته‌ی این منبع، دبیرخانه‌ی کمیسیون مستقل انتخابات، کارمندان را حتا هشدار به کسر معاش کرده است.

کارمندان کمیسیون انتخابات در حال حاضر در ماه رمضان، که بر اساس قانون کار افغانستان زمان کاری در هر روز تا ساعت ۱ پس از چاشت است، آنان مجبورند که بر خلاف این قانون، از ساعت ۸ صبح تا ۵ پس چاشت کار کنند.

بر اساس قانون اساسی افغانستان، انتخابات ریاست جمهوری این کشور باید در ماه ثور برگزار شود؛ اما تاریخ برگزاری این انتخابات، توسط کمیسیون انتخابات به ماه میزان به تاخیر افتاده است.

در ماده‌ی ۶۱ قانون اساسی افغانستان آمده است: « وظیفه‌ی رییس جمهور در اول جوزای سال پنجم بعد از انتخابات پایان‌ می‌یابد. انتخابات به منظور تعیین رییس جمهور جدید در خلال مدت سی تا شصت روز قبل از پایان کار رییس جمهور برگزار می‌شود.»

با این حال نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان تاکید دارند که بر اساس قانون اساسی این کشور، دوره‌ی کاری حکومت وحدت ملی در اول جوزا پایان یافته و ادامه‌ی کار اشرف غنی غیرقانونی است.

اما محمد اشرف غنی، رییس جمهوری کنونی افغانستان از طریق دادگاه عالی، اقدام به تمدید دوره‌ی کاری حکومت وحدت ملی کرده است.

۱۸ تن به‌شمول محمد اشرف غنی و عبدالله عبدالله، سران کنونی حکومت وحدت ملی، خود را برای انتخابات ریاست جمهوری پیش‌رو، نامزد کرده‌اند.