آیا نامزدان ریاست‌جمهوری نتیجه‌ی انتخابات را می‌پذیرند؟

عبدالرازق اختیاربیگ
آیا نامزدان ریاست‌جمهوری نتیجه‌ی انتخابات را می‌پذیرند؟

نماینده‌ی ویژه‌ی دبیرکل سازمان ملل متحد در افغانستان، اخیرا از نامزدان ریاست‌جمهوری خواسته است که نتیجه‌ی انتخابات را بپذیرند و مانع کار کمیسیون‌های انتخاباتی نشوند.
تدامیچی یاماموتو، دوشنبه‌شب (۲۵ قوس) در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد گفته است: «از تمام نامزدان انتخابات ریاست‌جمهوری و هواداران ‌شان می‌خواهم که پس از رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی، نتیجه‌ی اعلام‌شده از سوی کمیسیون انتخابات را بپذیرند.»
آقای یوماموتو، ابراز امیدواری کرده است که نتیجه‌ی ابتدایی انتخابات ریاست‌جمهوری به زودی از سوی کمیسیون انتخابات اعلام شود. هم‌چنان از تمام طرف‌های دخیل در انتخابات خواسته است که اجازه دهند تا کمیسیون‌های انتخاباتی مسؤولیت‌های ‌شان را به گونه‌ی درست آن انجام دهند.
این درحالی است که کمیسیون مستقل انتخابات، روز یک‎‌شنبه (۲۴قوس) روند بازشماری آرا را در هفت‌ ولایت شمالی آغاز کرد.
ذبیح‌ الله سادات، سخنگوی این کمیسیون، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که روند بازشماری و تفتیش آرا، در ولایت‌های پنجشیر، سرپل، جوزجان، تخار و فاریاب، تکمیل شده است.
به گفته‌ی او، روند بازشماری و تفتیش آرا، در ولایت‌های بدخشان و بغلان نیز آغاز شده و به دلیل این ‌که دو ولایت مشکل بیشتر دارد، ممکن است در روزهای آینده، بازشماری آرا در این ولایت‌ها تکمیل شود.
سخنگوی کمیسیون انتخابات تأکید می‌کند که آن‌ها تلاش می‌کنند، هرچه زودتر روند بازشماری آرا را در ولایت‌های باقی مانده تکمیل و با بررسی فورمه‌های نتایج، نتیجه‌ی ابتدایی انتخابات ریاست‌جمهوری را اعلام کنند.
این عضو کمیسیون انتخابات، هم‌چنان از نامزدان ریاست‌جمهوری می‌خواهد که به قانون و فیصله‌ی کمیسیون احترام بگذارند و در کار آن‌ مداخله نکنند تا نتیجه‌ هرچه زودتر اعلام شود.
از برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری ماه‌ها وقت می‌گذرد؛ با این حال کمیسیون انتخابات تا کنون به دلیل مشکلاتی که میان این کمیسیون و نامزدان ریاست‌جمهوری به وجود آمد، نتوانسته است، نتیجه‌ی ابتدایی را اعلام کنند.
کمیسیون انتخابات، حدود یک ماه و ۱۰ روز پس از برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری، به دلیل مشکلات تخنیکی روند بازشماری آرا را آغاز کرد؛ اما با تحریم شورای نامزدان ریاست‌جمهوری و دسته‌ی انتخاباتی عبدالله عبدالله مواجه شد. همین امر سبب شد که کمیسیون تنها بازشماری آرا را در ۲۷ ولایت تکمیل کند و در هفت ولایت دیگر دوازه‌های ولایتی کمیسیون از سوی هواداران نامزدان معترض مسدود شده و بازشماری آرا انجام نشود.
سرانجام پس از یک ماه بحث و تنش در مورد چگونگی بازشماری آرا و توقف این روند در هفت ولایت افغانستان، عبدالله عبدالله، که مدعی پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری است، جمعه‌شب (۲۲قوس) در یک نشست خبری از هوادارانش خواست، به کمیسیون انتخابات اجازه دهند، تا بازشماری در هفت ولایت را آغاز کند.
هرچند آقای عبدالله اجازه‌ی بازشماری آرا به کمیسیون انتخابات داده است؛ اما در عین حال تأکید کرده که تصمیم تکت انتخاباتی ثبات و همگرایی به رهبری وی، منبی بر آغاز بازشماری آرا در هفت ولایت باقی‌مانده، به این معنا نیست که به آن‌ها اجازه داده اند، آرای تقلبی نیز شمارش شود. آقای عبدالله گفت: «تصمیم ما به معنای آن نیست که ما اجازه‌ی آرای تقلبی را می‌دهیم. ۳۰۰ هزار رأی باید تفتیش خاص شود. ما خواستیم یک حسن نیت نشان بدهیم و یک مجال باشد برای کمیسیون انتخابات که در فیصله‌‌ی غیرقانونی خود تجدید نظر کند. هیچ نتیجه‌ای را چه قسمی، چه ابتدایی و چه نهایی که پرتقلب باشد، نمی‌پذیریم. هیچ کس خواب این را نبیند که مثل ۲۰۱۴ با تقلب به حکومت می‌رسد.»
آن‌چه هنوز نامشخص باقی مانده، این است که تا کنون عبدالله عبدالله از اعتبار بخشیدن به ۳۰۰ هزار رأی مشکل دارد و می‌گوید که تا هنوز کمیسیون انتخابات دلیل قانع‌کننده‌‌ای برای اعتباردهی به این آرا نداشته است؛ اما ذبیح‌الله سادات، سخنگوی کمیسیون انتخابات، می‌گوید که در مورد ۳۰۰ هزار رأی جنجالی نیز کمیسیون فیصله خواهد کرد.
به گفته‌ی آقای سادات، از ۲۴۲۳ محل مورد بحث، ۱۱۷۹ محل آن نیز از سوی کمیسیون باطل شده است و باقی محل‌ها نیز پس از بازشماری هفت ولایت مشخص می‌شود. «کمیسیون انتخابات پس از بازشماری، تمام آرای سیاه و سفید را از هم جدا می‌کند. ما مکلف بر تطبیق قانون استیم.»
دسته‌ی انتخاباتی ثبات و همگرایی، در خصوص تفتیش و بازشماری آرا، سه مورد اختلافی با کمیسیون انتخابات دارد که این اختلافات، شامل ۱۰۲ هزار رأی، ۱۳۷ هزار رأی و ۲۴۲۳ محل رأی‌دهی می‌شود. این دسته‌ی انتخاباتی معتقد است که این سه مورد اختلافی تقلبی است و باید باطل اعلام شود. بنا بر این، دیده شود که نتیجه‌ی اعلام شده از سوی کمیسیون انتخابات مورد پذیرش نامزدان معترض قرار خواهد گرفت یاخیر. پرسشی که در روزهای نزدیک به آن پاسخ داده خواهد شد.