صدیق صدیقی: انتخابات تحت هر شرایطی برگزار می‌شود

علی شیر شهیر
صدیق صدیقی: انتخابات تحت هر شرایطی برگزار می‌شود

حکومت افغانستان در واکنش به حرف‌های اخیر طالبان در مورد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، می‌گوید که انتخابات تحت هر شرایطی برگزار خواهد شد.

صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان، تاکید می‌کند: «تقویم انتخاباتی آماده و واضح است و انتخابات ریاست جمهوری، تحت هر شرایطی برگزار خواهد شد.»

طالبان به تازگی اعلام کرده‌اند که برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان با حضور نیروهای خارجی در این کشور، برای این گروه غیرقانونی و غیرقابل پذیرش است.

شیر محمد عباس ستانکزی، عضو هیأت گفت‌وگوکننده‌ی طالبان در گفت‌وگو با مینی‌چی شیمبون، یک رسانه‌ی جاپانی، گفته است که اگر انتخابات پیش از توافق صلح برگزار شود، جنگجویان طالبان از حمله بالای نیروهای امریکایی در افغانستان دریغ نخواهند کرد.

او تاکید کرده است: « هرگونه انتخابات زیر «اشغال» نیروهای خارجی، غیرقانونی است، ما آن را نمی‌توانیم بپذیریم.»

این عضو هیأت گفت‌وگوکننده‌ی طالبان در مورد صلح، همچنان تاکید کرده است که کشورهای اروپایی و آسیایی، به ویژه جاپان قرار است پس از امضای یک توافق با حکومت افغانستان، خروج نیروهای امریکایی از افغانستان را ضمانت کنند.

این عضو گروه طالبان تصریح کرده است: «بر اساس طرحی‌که ما در مورد آن توافق خواهیم کرد، یک توافق‌نامه در برابر تضمین‌کنند‌گان امضا خواهد شد. امیدوارم که کشورهای اروپایی و آسیایی تضمین‌کنندگان این توافق باشند. در این مورد تمامی طرف‌ها تصمیم خواهند گرفت.»

این حرف‌های نمایندگان طالبان در حال مطرح می‌شود که پیش از این مقام‌های حکومت افغانستان بارها به برگزاری به‌موقع انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرده‌اند.

محمد اشرف‌غنی، رییس جمهوری افغانستان، هفته‌ی گذشته در نشست کابینه‌اش گفت که در مورد زمان برگزاری انتخابات هیچ شک و شبهه‌ای نباید باشد.

رییس‌جمهوری افغانستان تصریح کرد که «صلح و انتخابات متمم یک‌دیگرند نه بدیل هم» و به‌همین دلیل، هر دو روند باید به‌گونه موازی پیش برده شوند.

هدف موافقت صلح، خروج نیروها نیست

با این حال اما زلمی خلیل‌زاد، نماینده‌ی ویژه‌ی ایالات متحده‌ی امریکا برای صلح افغانستان، روز پنج‌شنبه‌ی هفته‌ی گذشته، در یک پیام ویدیویی در نشستی در واشنگتن گفت که آنان تنها به خاطر خروج نیروها، با طالبان موافقت نمی‌کنند، بل امریکا یک موافقت‌نامه‌ی جامع صلح را با طالبان می‌خواهد.

او تاکید دارد که کشورش می‌خواهد به جنگ افغانستان از راه مذاکره پایان دهد. آقای خلیل‌زاد تصریح کرده است که امریکا دنبال توافقی در بخش صلح است که در نتیجه‌ی آن واشنگتن بتواند به رابطه‌ی درازمدت‌ش با افغانستان ادامه دهد.

اسوشتید پرس، نوشته است که نماینده‌ی ویژه‌ی ایالات متحده‌ی امریکا برای صلح افغانستان گفته است که «ما پس از بیرون شدن از افغانستان می‌خواهیم یک میراث خوب را به جا بگذاریم.»

پیش از این نیز مارک میلی، رییس ستاد مشترک نیروهای امریکایی، خروج نیروهای این کشور از افغانستان را یک اشتباه راهبردی عنوان کرده بود. او تاکید کرده بود که «در حال حاضر ایالات متحده‌ی آمریکا در یک فضای رقابتی میان قدرت‌های بزرگ زندگی می‌کند و به باور من، خروج زودهنگام از افغانستان، می‌تواند یک اشتباه راهبردی باشد.»

در حال حاضر روند گفت‌وگوهای صلح میان طالبان و مقام‌های امریکایی در مرحله‌ی حساسی رسیده است. هفتمین دور این گفت‌وگوها هفته‌ی پیش برگزار شد. مقام‌های امریکایی دور اخیر این گفت‌وگوها را مفید وتاثیرگذارتر از مرحله‌های قبلی خوانده و تاکید کرده‌اند که در آن روی چهار موضوع از جمله خروج نیروهای خارجی، مسأله‌ی تروریزم، گفت‌وگو رسمی بین‌الافغانی و آتش‌بس پیشرفت‌های خوبی صورت گرفته  است.

آنان ابراز امیدواری کرده‌اند که این گفت‌وگوها تا اول ماه سپتمبر یک نتیجه‌ی مؤثری را در پی داشته باشد.