آیا ۴هزار شکایت نتیجه‌ی نهایی انتخابات را تغییر خواهد داد؟

عبدالرازق اختیاربیگ
آیا ۴هزار شکایت نتیجه‌ی نهایی انتخابات  را تغییر خواهد داد؟

کمیسیون مستقل انتخابات، روز یک‌شنبه (یک جدی) دو ماه و ۲۴ روز پس از برگزاری انتخابات، نتیجه‌ی ابتدایی را اعلام کرد که بر اساس آن، محمداشرف غنی، برنده‌ی نتیجه‌ی ابتدایی انتخابات است.
بر اساس گفته‌های کمیسیون انتخابات، محمداشرف غنی ۵۰٫۶۴ درصد آرا را به دست آورده و به همین ترتیب، عبدالله عبدالله با به دست آوردن ۳۹٫۵۲ رأی در رده‌ی دوم قرار دارد. اعلام نتیجه‌ی ابتدایی انتخابات با استقبال تکت انتخاباتی دولت‌ساز و مخالفت شورای نامزدان و دسته‌ی ثبات و همگرایی به رهبری عبدالله عبدالله مواجه شد.
ساعتی پس از اعلام نتیجه‌ی ابتدایی، عبدالله عبدالله، رهبر تکت ثبات و همگرایی، در میان هوادارانش از کارکرد کمیسیون انتخابات انتقاد کرد و گفت که «بر اساس رأی مردم» تیم او برنده‌ی انتخابات ریاست‌جمهوری است. آقای عبدالله ضمن این که از هوادارانش خواست صبورانه منتظر تمثیل اراده‌ی شان باشند، هم‎‌چنان هشدار داد که هر گزینه‌ای را برای دفاع از رأی مردم مجاز و دفاع از رأی مردم را بر خود فرض می‌داند.
او بار دیگر با اشاره به ۳۰۰ هزار رأی اختلافی تأکید کرد که این آرا بدون بایومتریک و دارای اثر انگشت و عکس تکراری، وارد سیستم شده است.

ثبت بیش از ۴هزار شکایت از سوی ثبات و همگرایی
در نخستین روز پس از اعلام نتیجه‌ی ابتدایی انتخابات ریاست‌جمهوری، تکت انتخاباتی ثبات و همگرایی حدود چهارهزار و ۶۳ شکایت را به کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی تحویل داده است و ممکن است رقم شکایت‌ها در دو روز باقی‌مانده افزایش پیدا کند.
نورالرحمان اخلاقی، عضو ارشد دسته‌ی انتخاباتی ثبات و همگرایی، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که اعضای این تکت با چهارهزار و ۶۳ شکایت به کمیسیون شکایات رفته اند و مستند شکایت‌ها را به این کمیسیون تسلیم داده اند.
آقای اخلاقی، با انتقاد از کمیسیون انتخابات، نتیجه‌ی ابتدایی را پر از تقلب خواند و گفت: «نتیجه‌ی تقلبی قابل قبول برای ما نیست. این تقلب از سوی کمیسیون انتخابات در هماهنگی با یک تکت انتخاباتی صورت گرفته است.»
این عضو دسته‌ی ثبات و همگرایی ابراز امیدواری کرد که کمیسیون رسیدگی به شکایات مطابق به قانون جلوی تقلب را بگیرد و به شکایات آنان رسیدگی کند.
پروسس ۱۳۰۰ شکایت در کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی
کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی روند ثبت شکایات و اعتراضات در پیوند به نتیجه‌ی ابتدایی انتخابات ریاست‌جمهوری را به صورت رسمی آغاز کرد. با آن که دسته‌ی انتخاباتی ثبات و همگرایی می‌گوید، بیش از چهارهزار شکایت را به گونه‌ی رسمی در کمیسیون شکایات به ثبت رسانده است؛ اما مسؤولان کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی می‌گویند که تا حال ۱۳۰۰ شکایت پروسس شده است.
محمد قاسم الیاسی، سخنگوی کمیسیون شکایات انتخاباتی، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که ۳۷ تا ۳۹ روز نیاز است به این شکایت‌ها رسیدگی و در مورد آن تصمیم‌گیری صورت گیرد.
آقای الیاسی گفت: «۳۷ تا ۳۹ روز در بر می‌گیرد تا به این شکایت‌ها رسیدگی شود. سه روز برای شکایت نامزدان فرصت است، ۱۵ روز دیگر کمیسیون ولایتی به شکایت‌ها رسیدگی می‌کند. سه روز برای استیناف‌طلبی است و ۱۵ روز دیگر هم کمیسیون انتخابات تصمیم‌گیری می‌کند.»
به گفته‌ی او به تمام شکایت‌ها مطابق به قانون رسیدگی صورت می‌گیرد و در هماهنگی با کمیسیون انتخابات تصمیم آن‌ها اعلام خواهد شد. کمیسیون شکایات هم‌چنان گفته است که نتیجه‌ی اعلام‌شده از سوی کمیسیون مستقل انتخابات، ابتدایی است و طرف‌های دخیل در انتخابات، باید از پیش‌داوری، خودداری کنند.
در کنار دسته‌ی انتخاباتی ثبات وهمگرایی، شماری دیگر از نامزدان ریاست‌جمهوری نیز نسبت به اعلام نتیجه‌ی ابتدایی انتخابات واکنش نشان داده اند. دسته‌ی انتخاباتی امنیت و عدالت به رهبری رحمت‌الله نبیل، اعلام نتیجه‌ی ابتدایی انتخابات ریاست‌جمهوری را، کودتا علیه دموکراسی خوانده و گفته است کمیسیون مستقل انتخابات، بدون توجه به اصل بی‌طرفی و چارچوب‌های حقوقی، به‌گونه‌ی جانب‌دارانه آمار و ارقامی را منتشر کرده که با این کار، آخرین میخ را بر پیکر نیم‌جان دموکراسی کوبیده است.
گلب‌الدین حکمت‌یار، رهبر دسته‌ی انتخاباتی صلح و عدالت اسلامی نیز در واکنش به اعلام نتیجه‌ی ابتدایی، گفته است که نتیجه‌ی ابتدایی انتخابات «غیرقابل تصور و مضحک» است. آقای حکمت‌یار روز دوشنبه ( دو جدی) در یک نشست خبری با انتقاد از کمیسیون انتخابات، گفت که انتخابات ریاست‌جمهوری، با تقلبات گسترده برگزار شد و آرای دسته‌ی انتخاباتی صلح و عدالت اسلامی، به‌گونه‌ی «بی‌شرمانه» به سرقت رفته است.
او افزود: «نتیجه‌ی انتخابات برای هر شهروند هوشیار، مضحک و غیرقابل تصور بود. تقلب و دروغ هم حد و مرزی دارد. هیچ کس گمان نمی‌کرد که کمیسیون انتخابات تا این پیمانه پیش برود. بیش از ۲۴۰۰ محل رأی‌دهی بانک رأی ما بود؛ اما با بی‌شرمی تمام آرای ما را سرقت کردند. حزب اسلامی بیش از یک میلیون رأی‌دهنده‌ی واجد شرایط داشت.»
با این همه‌ محمد اشرف غنی، رهبر تکت دولت‌ساز، تأکید کرده است که از روند کار کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی به گونه‌ی همه‌جانبه نظارت خواهد کرد.
با توجه به حجم شکایت‌ها در کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی، حالا توپ در میدان این کمیسیون است و دیده شود که شکایات دسته‌ی انتخاباتی ثبات و همگرایی چقدر می‌تواند در نتیجه‌ی نهایی انتخابات تأثیر بگذارد. قرار است نتیجه‌ی نهایی پس از بررسی‌های نهایی کمیسیون شکایات از سوی کمیسیون انتخابات اعلام شود. آن‌چه که دسته‌ی ثبات و همگرایی تأکید دارد، این است که اگر به شکایات انتخاباتی درست رسیدگی شود، تیم آن‌ها برنده‌ی انتخابات خواهد بود نه تیم دولت‌ساز.