نگرانی‌های نامزدان ریاست جمهوری از چگونگی تأمین امنیت‌شان در انتخابات

سید مهدی حسینی
نگرانی‌های نامزدان ریاست جمهوری از چگونگی تأمین امنیت‌شان در انتخابات

رحمت‌الله نبیل، رییس تکت انتخاباتی «امنیت و عدالت» دیروز (شنبه) رسما کارزارهای انتخاباتی خود را آغاز کرد و با پیام روشن‌گری و ده پرسش به میدان رقابت انتخاباتی آمد. آقای نبیل گفت که او تاهنوز نتوانسته بسته‌های امنیتی خود را دریافت کند.

آقای نبیل، روز شنبه (۱۲ اسد) که در میان هوادارانش سخن می‌گفت، در آغاز بر رقبای انتخاباتی‌اش تاخت. رقبایی که پنج سال حکومت‌داری را تجربه کردند. آقای نبیل ده پرسش را در میان هوادارانش مطرح کرد؛ پرسش‌هایی که کارکردهای پنج‌ساله‌ی حکومت وحدت ملی را تحت شعاع قرار داده است. نخستین پرسش این بود که آیا تیم حاکم در حکومت‌داری کامیاب بود یا ناکام؟ پرسش دوم نبیل مبنی بر تأمین امنیت و برقراری صلح در افغانستان طرح‌ریزی شد. هواداران تکت امنیت و عدالت با ارائه‌ی پاسخ‌های آنی، به عمل‌کرد حکومت وحدت ملی کارت سرخ بلند کردند.

رحمت‌الله نبیل، با ارائه‌ی برنامه‌های کاری خود گفت؛ در صورت پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری، افغانستانی را بنیاد خواهد گذاشت که از یک سو تعریف واحد از منافع ملی داشته باشد و از سوی دیگر، روشن‌فکران جوان جامعه‌ی افغانستان را رهبری کنند.

منظور آقای نبیل از روشن‌فکری در جامعه افغانستان، این است که فرقی میان آموزگار، روحانی، مکتب و مدرسه وجود نداشته باشد. بر بنیاد صحبت‌های او، افغانستان دارای مدیران جوانی خواهد شد که مجهز با دانش در عرصه‌ی خدمت‌گذاری به مردم جان‌فشانی کنند و نیز در برابر خائنین، جاسوس‌ها و دشمنان این مردم بی‌رحم و آشتی‌ناپذیر باشند.

حفاظت از قانون اساسی، بخش مهم برنامه‌ی کاری آقای نبیل است؛ او، رقبای انتخاباتی‌اش را متهم به نقض قانون اساسی کرده و تأکید کرد که راه حل بحران افغانستان مراجعه به قانون اساسی است؛ اما در صورت خواست مردم، بخشی از ماده‌های این قانون را می‌توان تعدیل کرد.

وی گفت که بر اساس قانون اساسی، حکومتی را نهادینه خواهد کرد که معاونان و وزیران کابینه‌اش از صلاحیت‌های قانونی برخوردار باشند و با استفاده از صلاحیت در خدمت مردم افغانستان باشند، نه اشخاص و اقوام.

آقای نبیل واضح بیان کرد که در حکومت او در حالی که رهبران قومی و ناکام جای نخواهند داشت، بلکه از سیاست دست کشیده و برای خیر مردم و آبادی این کشور دعا کنند. او خطاب به رهبران ناکام گفت: «این‌ها کسانی استند که از هر آستین سر بیرون می‌کنند. بگذارید جوانانی که وطن را دوست دارند و دست‌ شان به خون و فساد آلوده نیست، این ‌بار برای بیرون شدن از بحران وارد شوند.»

تأمین امنیت نامزدان

با آن‌ که هشت روز از کارزارهای انتخاباتی می‌گذرد، رحمت‌الله نبیل، در آغاز کمپاین انتخاباتی خود گفت که او در سایه‌ی تهدیدهای امنیتی به مبارزه‌ی انتخاباتی آغاز کرده است.

آقای نبیل افزود: «تیم «امنیت و عدالت» با تمام تهدیدات نتوانستیم بسته‌ی امنیتی خود را به دست آوریم. هر قدر قدرت نیروهای امنیتی ما سیاسی شود، همان‌ قدر زمینه‌ی فروپاشی را روی مسایل کلان مهیا می‌سازیم، این کار باید نشود.»

اما نهادهای ناظر بر روند انتخابات می‌گویند که این نهادها به روز پنج‌شنبه‌ی هفته‌ی گذشته، با معینیت ارشد وزارت امور داخله دیداری داشته و در راستای بسته‌های امنیتی نامزدان انتخابات ریاست‌جمهوری و چگونگی تدابیر امنیتی گفتگو کرده ‌اند.

یوسف رشید، رییس اجرائی بنیاد انتخابات شفاف و عادلانه، به روزنامه‌ی صبح کابل گفت: «از صحبت‌ها با معین ارشد امنیتی وزارت داخله این طور برداشت کردم که برای هر تکت سه موتر زرهی داده ‌اند. یکی برای رییس تکت و دو موتر برای معاونین همراه با نیروهای امنیتی.»

بر اساس گفته‌های آقای رشید، وزارت امور داخله به نهادهای ناظر بر روند انتخابات اطمینان داده که هیچ نوع مشکل و کوتاهی امنیتی در قبال تأمین امنیت نامزدان وجود ندارد؛ اما این که اطمینان وزارت امور داخله تا چه حد درست یا نادرست است، پرسش‌برانگیز می‌باشد.

چگونگی استفاده از منابع دولتی در امر پیکارهای انتخاباتی، یکی از مسایل عمده در میان نامزدان انتخابات است. در تازه‌ترین مورد، کمیسیون شکایات انتخابات اعلام کرده که تکت انتخاباتی «دولت‌ساز» و «ثبات و همگرایی» از منابع دولتی سوءاستفاده کرده ‌اند و به همین منظور، این کمیسیون به آن‌ها اخطار داده است.

با این حال ریس جمهور غنی و رییس اجرائیه کشور آقای عبدالله بارها در نشست‌ها و کمپین‌های خوشان، به نیروهای امنیتی و ارگان‌های دولتی دستور داده‌اند که از موقف شان استفاده نکنند و باید انتخابات را عاری از هرگونه مداخله نگه دارند.

شورای نامزدان هرچند به گونه‌ی رسمی پیکارهای انتخاباتی ‌شان را آغاز نکرده اند؛ اما آن‌ها هشدار داده ‌اند که اگر به خواست نامزدان در راستای برگزاری انتخابات شفاف پاسخ داده نشود، این روند را تحریم خواهند کرد.

توقع و خواسته‌های نامزدان انتخابات ریاست‌جمهوری بر این اصل استوار است که تیم‌های انتخاباتی دولت‌ساز به ریاست اشرف غنی و ثبات و همگرایی به ریاست داکتر عبدالله، اصول و قاعده‌ی بازی انتخاباتی را رعایت کنند و اجازه دهند تا سرنوشت سیاسی توسط اراده‌ی سیاسی مردم افغانستان کلید بخورد.

گذشته از سوءاستفاده‌ی امکانات و منابع دولتی، نقش بی‌طرفی نیروهای امنیتی در انتخابات ریاست‌جمهوری حیاتی است؛ قانون اساسی افغانستان و قانون انتخابات، دست نیروهای امنیتی را در روندهای سیاسی و انتخاباتی کوتاه کرده است. بنا بر این، هرگونه مداخله‌ی نیروهای امنیتی در انتخابات نقض‌کننده‌ی اصول و مواد مندرج در قانون اساسی پنداشته می‌شود.

عبدالطیف نظری، معاون تکت انتخاباتی وفاق ملی گفته است، نیروهای امنیتی به هر میزانی‌که بتوانند حافظ اصل نظام و تقویت مردم‌سالاری در کشور باشند، می‌توان انتخابات سالم و شفاف را برگزار کرد.

تیم انتخاباتی وفاق ملی می‌گوید، هرچند به صورت پراکنده امکاناتی را از سوی وزارت امور داخله دریافت کرده؛ اما بی‌نظمی‌ها بسیار زیاد است که حتا به گفته‌ی لطیف نظری، در این گفت‌وگو نمی‌گنجد.

معاون تیم انتخاباتی وفاق ملی، همچنان بیان کرد، امکاناتی که در اختیار تکت‌های انتخاباتی قرار گرفته، مشخص نیست که چه فساد و چه سوءاستفاده‌هایی وجود دارد. نظری ادامه داد: «به طور نمونه، نیروهای امنیتی‌ای که از طرف ما معرفی شده بود، هنوز صاحب معاش نیستند و یک افغانی هم از وزارت داخله دریافت نکردند و هنوز  هم یک نوع ابهام جدی در ارتباط به این نیروهایی که قرار است در اختیار نامزدان قرار بگیرد، وجود دارد.»

پیش از این نگرانی‌ها، رهبران حکومت وحدت ملی، همواره از بی‌طرفی نیروهای امنیتی در مسایل سیاسی و انتخاباتی تأکید کرده و هشدار دادند که سیاسی شدن نیروهای امنیتی، افغانستان را به بحران می‌برد.