حمله به مرکز آموزشی کاج؛ «حمله بر کودکان هزاره هولناک و جنایت نابخشودنی است»

عصمت امین
حمله به مرکز آموزشی کاج؛ «حمله بر کودکان هزاره هولناک و جنایت نابخشودنی است»

«نزدیک دروازه بودم که انفجار شد. پس دویدم، دیدم که همه‌ی بچا خود را از زیر سیم خاردار دیوار، پایین می‌اندازند. دخترا هم خود را انداختند، تقریبا همه پرخون بودند. هرچقدر منتظر نازنین و وحیده نشستم نیامدند. خدایا کجا شدند این دخترا، رفتم داخل کورس، راه نبود همه چیز خراب شده بود. پیش که رفتم، دیدم وحیده تکه‌وپاره افتاده روی خشت‌ها. از صنف چیزی نمانده بود. بوی خیلی بدی می‌داد. وحیده رفت، نازنین رفت، شبنم رفت، نرگس رفت، بنین رفت، انیسه رفت. خدایا این درد را چی‌رقم تحمل کنم؟.»

بریده‌ی از یادداشت مریم شفایی است که پس از انفجار روز جمعه -۸ میزان-، در برگه‌ی فیسبوکش نشر کرده است. مهاجمان انتحاری، صبح امروز پس از کشتن محافظان مرکز آموزشی کاج، وارد صنفی شدند که در آن امتحان آزمایشی کانکور در حال برگزاری بودند.

بر اساس گزارش‌ها، در این صنف نزدیک به ۴۰۰ دانش‌آموز دختر و پسر حضور داشتند و مهاجمان خود را در میان دانش‌آموزان منفجر کردند.

فرماندهی پلیس طالبان در کابل، گفته است که در این رویداد ۱۹ نفر جان باخته و ۲۷ تن دیگر زخمی شده‌اند؛ اما آمارهای مردمی، نشان می‌دهد که در ریداد تروریستی امروز، بیش از ۳۰ کشته و نزدیک به ۷۰ نفر دیگر  زخمی شده‌اند.

حمله‌ی تروریستی بر مرکز آموزشی کاج، در ادامه‌ی حمله گروه‌های تروریستی بر مردم هزاره است و واکنش‌های زیادی را به همراه داشته است. بسیاری‌ها این رویداد را نسل‌کشی خوانده‌اند.

گروه کاری مشترک جامعه‌ی مدنی، حمله بر مرکز آموزشی کاج را نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت خوانده است. این گروه در اعلامیه‌ای، از سازمان ملل خواسته است که نسل‌کشی هزاره‌ها را در افغانستان، به رسمیت شناخته و برای محافظت از این گروه قومی، مطابق منشور سازمان ملل اقدام کند.

همین‌گونه، نمایندگی‌های دیپلماتیک جمهوری اسلامی افغانستان نیز، حمله امروز هشتم میزان بر مرکز آموزشی کاج را محکوم کرده و آن را جنایت و نسل‌کشی خوانده است.

در اعلامیه‌ای که از سوی نمایندگی‌های دیپلماتیک نشر شده، آمده است که حمله‌ی امروز -جمعه، ۸ میزان- بر مرکز آموزشی کاج، جنایت ضد بشری و نقض آشکار تمامی ارزش‌های اسلامی، انسانی و حقوق بشری است و این حمله نسل‌کسی محسوب می‌شود.

همچنان، ریچارد بنت، گزارش‌گر ویژه‌ی حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان، حمله‌ی تروریستی امروز را هولناک خوانده و محکوم کرده است.

آقای بنت در برگه‌ی تویترش، این حمله را تکرار حمله‌ها داعش در مکان‌های مشابه دانسته و نوشته است که حمله به آموزش هزاره‌ها و شیعیان، باید پایان یابد.

عفو بین‌الملل نیز، با نشر اعلامیه‌ای، حمله انتحاری روز جمعه به مرکز آموزشی کاج در غرب کابل را هولناک خوانده است. این سازمان، گفته است که این حمله‌ها بر مناطق اقلیت هزاره، نشان‌دهنده ناتوانی شرم‌آور و شکست مطلق طالبان در حفاظت از مردم افغانستان است.

با این حال، شماری از شاعران و روزنامه‌نگاران نیز در حمایت از هزاره‌ها خواستار پایین نسل‌کشی این گروه قومی شده‌اند.

 عفران بدخشانی، شاعر و نویسنده، گفته است: «سران خون‌آشام یک قبیله، بیش‌تر از صد سال است که آگاهانه خون هزاره‌ها را می‌ریزند. قاتلان، نمی‌خواهند بپذیرند که هزاره صاحب این خاک است و در دل هر تاجیک، اوزبیک، ترکمن و … با عزت زنده است.»

در همین حال، مجیب مهرداد، شاعر و روزنامه‌نگار نیز، نوشته است که برای رسیدن به هرنوع عدالتی باید اول هزاره بود و همین جا نقطه‌ی آغاز هر مبارزه‌ای در افغانستان است.

او افزوده است: «تا هزاره‌ در معرض مرگ‌وستم و محرومیت است، هیچ عدالتی وجود نخواهد داشت و تحقق نخواهد یافت و معنی نخواهد داشت.»

بلال سروری، از خبرنگاران مطرح کشور نیز به این رویداد واکنش نشان داده و گفته است: «آنانی که امروز جان باختند، عدد نه؛ بلکه هر کدام یک زند‌گی و عالمی از آرمان و چراغ خانواده‌ها بودند. دو دهه شد که حملات انتحاری جان بی‌گناهان را می‌گیرد.» اقای سروری با اشاره به طالبان نوشته است: «استند کسانی که آن را استشهادی می‌نامند. هر که جان بی‌گناهی را بگیرد، تا ابد در دوزخ می‌ماند.»

با این همه، شماری از شخصیت‌های سیاسی و فعالان حقوق بشری، حمله‌ی تروریستی امروز و حملات مشابه این را به گروه طالبان مرتبط خوانده‌اند.

شهرزاد اکبر، رییس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر، گفته است که طالبان آغازگر وحشت  بودند و آن‌ها استند که حملات انتحاری در میان بازارها، رستورانت‌ها و مساجد را «جهاد» نامیده، عام و «مقدس» ساختند.

او، خطاب به طالبان، گفته است: «شما بودید که کودکان را آموزش قتل و کشتن دادید. بی‌شرمانه به قتل افراد ملکی چون خبرنگاران و قضات افتخار کردید. نقش شما در عام سازی فرهنگ انتحار نه فراموش شدنی است، نه بخشیدنی.»

صبغت‌الله احمدی، سخن‌گوی جبهه‌ی مقاومت ملی نیز، گفته است که حاکمیت طالبان اشغال‌گر و حضور آزادانه‌‌ی گروه‌های تروریستی دیگر در افغانستان، امنیت فزیکی و روانی مردم افغانستان، منطقه و جهان را تهدید می‌کند.

همین‌گونه، عبدالرشید دوستم، رهبر حزب جنبش ملی اسلامی افغانستان به حمله‌ی تروریستی بر مرکز آموزشی کاج در منطقه‌ی دشت برچی شهر کابل واکنش نشان داده و آن را قتل عام خوانده است.

آقای دوستم روز جمعه -۸ میزان-، در برگه‌ی تویترش نوشته است که کودکان هزاره توسط انتحاری‌های طالبان و شبکه‌ی حقانی، کشته شده‌اند.

هرچند، پیش از این، مسوولیت چنین رویدادهایی را گروه تروریستی داعش به عهده می‌گرفت؛ اما تا اکنون هیچ فرد و یا گروهی مسوولیت حمله‌ی انتحاری امروز را به عهده نگرفته است.