افزایش سلاح قلمی؛ زنان فعال در جامعه‌ی مدنی و پست‌های دولتی، بیش‌تر در خطر اند

ابوبکر صدیق
افزایش سلاح قلمی؛ زنان فعال در جامعه‌ی مدنی و پست‌های دولتی، بیش‌تر در خطر اند

سلاح قلمی که در محافل سیاسی و مکان‌های مهم به آسانی قابل حمل است، اخیرا نگرانی جدی را میان شهروندان کشور ایجاد کرده است.

بیش‌تر باورها بر این است که اسلحه‌ی قلمی از پاکستان به افغانستان وارد می‌شود و‌ برای قتل افراد بانفوذ و کلیدی از جمله؛ افسران نهادهای امنیتی-دفاعی و بانوانی که در پست‌های بلند نظامی-ملکی کار می‌کنند، یا فعال جامعه‌ی مدنی و حقوق بشری استند، از آن استفاده می‌شود.

 سلاح قلمی نسبت به شکل فریبنده‌ای که دارد، توجه افراد امنیتی را جلب نمی‌کند و از سویی هم، حمل آن نسبت به سلاح کمری و انواع دیگر سلاح‌های سبک به مکان‌های مهم، برای گروه‌های تروریستی و تبه‌کار آسان است.

کارشناسان نظامی هرچند سلاح قلمی را قدیمی می‌دانند؛ اما تاکید می‌کنند که  به دلیل ظاهر قلم‌مانند آن، در کنار این ‌که توجه کسی را جلب نمی‌کند و به آسانی قابل حمل است، شبکه‌های تروریستی در مکان‌های خیلی مهم، می‌توانند افراد خود را به آن مسلح سازند و کسانی را که زیر نظر دارند از بین ببرند.

در حالی که قتل‌های هدف‌مند در شهر کابل رو به افزایش است، فرماندهی پولیس کابل اما می‌گوید که بیش‌تر این قتل‌ها ریشه در موضوعات ناموسی و مشکلات خانوادگی دارد. تا هنوز هیچ‌ پرونده‌ی قتل از طریق اسلحه‌ی قلمی، در نهادهای استخباراتی، کشفی و مبارزه با تروریزم وزارت داخله ثبت نشده است.

با این حال فرماندهی پولیس کابل اما، افزایش سلاح‌های قلمی در افغانستان را نگران‌کننده می‌داند. فردوس فرامز، سخن‌گوی فرماندهی پولیس کابل، می‌گوید: «پرونده‌ی قتل و یا زخمی‌شدن افراد در نهادهای کشفی و استخباراتی ثبت نشده؛ ولی نگرانی استفاده از این اسلحه به شدت وجود دارد. افزایش این ابزار، نگرانی جدی را  میان شهروندان افزایش داده است.»

با افزایش سلاح‌های مرموز مانند قلم، مسوولان ارشد نظامی در ولایت‌های کشور نیز، از اعضای شورای ولایتی، والی و ولسوالان خواسته ‌اند تا متوجه کسانی که به خاطر ملاقات و مشکلات ‌شان مراجعه می‌کنند، باشند و این افراد بررسی مناسب شوند.

پس از افزایش سلاح‌های قلمی که سبب نگرانی در ترورهای هدف‌مند شده است، در ماه اخیر نظام‌الدین، فرمانده‌ی پولیس هرات به مقامات محلی این ولایت هشدار داد که به دلیل افزایش سلاح‌های قلمی که برای قتل‌های هدف‌مند استفاده می‌شود، محافظان و افراد امنیتی ‌شان را متوجه این قضیه بکنند.

شرف‌الدین عینی، عضو کمیسیون امنیت داخلی مجلس نماینده‌گان، به روزنامه‌ی صبح کابل گفت: «اطلاعات و گزارش‌های این کمیسیون نشان می‌دهد که افزایش اسلحه‌ی قلمی در این اواخر در کشور، به ویژه در کابل؛ اهدافی چون قتل افراد برجسته به ویژه زنانی را که در پست‌های بلند نهادهای نظامی-ملکی کار می‌کنند، فعال جامعه‌ی مدنی و حقوق بشری استند به دنبال دارد.»

گلوله‌ی سلاح قلمی، از مساحت نزدیک به یک متر اوبژه‌ی مورد نظر را هدف قرار می‌دهد و اصابت آن در قسمت حساس بدن؛ مانند چشم، شقیقه و حتا قلب که نسبت به سایر بخش‌های بدن بیش‌تر آسیب پذیر استند، می‌تواند سبب مرگ شود. هم‌چنان در این نوع سلاح، بیش‌تر از گلوله‌های زهری استفاده می‌شود که احتمال مرگ را در فرد مورد نظر افزایش می‌دهد.

 از این نوع سلاح،‌ گروه‌های دزد-مافیایی به هدف دزدی، اختطاف، قتل و ایجاد اختناق و ترس نیز استفاده می‌کنند که کاربرد بیش‌تر آن در موترها و هواپیما است.

جاوید کوهستانی -آگاه نظامی-، به روزنامه‌ی صبح کابل گفت: «اسلحه‌های قلمی برای هدف‌قراردادن افراد کلیدی استفاده می‌شود. اگر گلوله‌ی این نوع اسلحه از فاصله‌ی نزدیک به یک متر در قسمت‌های حساس بدن؛ مانند شقیقه، چشم و قلب اصابت کند سبب مرگ می‌گردد.» او می‌گوید که اگر گلوله‌ی سلاح قلمی زهری باشد، در هر قسمت بدن اصابت کند، احتمال مرگ وجود دارد.

سلاح قلمی که در افغانستان مورد استفاده است و نگرانی را میان شهروندان و مقامات حکومتی افزایش داده، بیش‌تر توسط شبکه‌های تروریستی و مافیایی برای هدف‌قراردادن افراد با نفوذ و مهم استفاده می‌شود.

 ظاهر عظیمی-آگاه نظامی- با اشاره به این موضوع، می‌گوید که سلاح قلمی‌ای که در افغانستان از پاکستان وارد می‌شود، بیش‌تر در دست‌رس گروه‌های تررویستی و مافیایی است، که قتل‌های زنجیره‌ا‌ی و پیچیده توسط افراد مرتبط به این شبکه‌ها صورت می‌گیرد.

این در حالی است که وزارت داخله، افزایش نوع سلاح قلمی را تایید می‌کند و می‌افزاید که در ماه‌های اخیر، یک انبار از سلاح‌های مختلف‌نوع که برای راه‌اندازی حملات تروریستی و قتل‌های هدف‌مند ذخیره شده بود، به دست نهادهای کشفی-استخباراتی افتاده است.

طارق آرین، سخن‌گوی وزارت داخله، به روزنامه‌‍‌ی صبح کابل گفت: «وزارت داخله یک انبار اسلحه و مهمات سبک و سنگین را در ولایت کابل ضبط کرد که ۴۸ میل اسلحه‌ی قلمی در میان آن موجود بود.»

در همین حال، کمیسیون امنیت داخلی مجلس نمایندگان، از افزایش قتل‌های هدف‌مند و سلاح‌هایی که بیش‌تر ظاهر قلمی دارند، ابراز نگرانی می‌کند و تاکید دارد؛ زنانی که در پست‌های کلیدی دولت کار می‌کنند، بیش‌تر در معرض حملات این سلاح قرار دارند.

شرف‌الدین عینی، عضو کمیسیون امنیت داخلی مجلس نماینده‌گان، به روزنامه‌ی صبح کابل گفت: «اطلاعات و گزارش‌های این کمیسیون نشان می‌دهد که افزایش اسلحه‌ی قلمی در این اواخر در کشور، به ویژه در کابل؛ اهدافی چون قتل افراد برجسته به ویژه زنانی را که در پست‌های بلند نهادهای نظامی-ملکی کار می‌کنند، فعال جامعه‌ی مدنی و حقوق بشری استند به دنبال دارد.»

ترورهای هدف‌مند، یکی از راه‌کار‌های گروه‌های‌ تروریستی به ویژه طالبان است که افراد کلیدی و با نفوذ نظامی و ملکی از جمله؛ دادستان‌ها و کارمندان استخباراتی را بیش‌تر مورد هدف قرار می‌دهد. منابع امنیتی به روزنامه‌ی صبح کابل، می‌گویند که ۱۲ تن از کارمندان ریاست عمومی امنیت ملی در سال روان در کابل، توسط گروه‌ تروریستی طالبان به صورت هدف‌مند به قتل رسیده ‌اند. احتمال دارد، در ترور آنان از سلاح کمری و حتا  قلمی استفاده شده باشد.

آقای عینی، افزود: «قتل افسران بلند‌رتبه‌ی نظامی در جریان هفته‎‌های گذشته در کابل، نگرانی احتمال استفاده از نوع اسلحه‌ی قلمی را افزایش داده است.» هرچند جزییات نوع سلاح‌های استفاده‌شده در‌ قتل‌های هدف‌مند اخیر در دست‌رس نیست؛ اما او گفت که گزارش‌هایی به آن‌ها رسیده که نشان می‌دهد؛ زنانی که در پست‌های بلند دولتی کار می‌کنند و یا فعالان جامعه‌ی مدنی استند، زیر تهدید جدی امنیتی قرار دارند و احتمال استفاده از سلاح قلمی برای هدف‌قراردادن آنان بیش‌تر است.

در ماه‌های اخیر، شهر کابل شاهد چندین قتل افراد ملکی و نظامی بود. دزدان مسلح در« ۱۹ سنبله» یک داکتر را در غرب کابل به قتل رساند. در همین ماه شماری از دزدان مسلح در روز روشن به موتر شهری نوع «کاستر» در ساحه‌ی سرای شمالی کابل بالا شده و مال مسافران را به یغما بردند. هم‌چنان در اواسط ماه میزان سال روان، دزدان وارد یکی از صنف‌های مکتب عبدالحی حبیبی در مربوطات حوزه‌ی هشتم پولیس شده و تلفن و پول دانش‌آموزان را با خود بردند. در ماه روان، دزدان مسلح یک صراف را در حوزه‌ی سوم در ساحه‌ی پل سرخ زخمی کردند. با این حال، شهروندان کابل با نگرانی از وضعیت نابه‌هنجار امنیتی و افزایش کلاه‌برداری در کوچه و پس‌کوچه‌ها، وزارت داخله را به ناتوانی در تامین امنیت شهروندان متهم می‌کنند.

فهیم باشنده‌ی ناحیه هفتم ولایت کابل، به روزنامه  صبح کابل گفت که امنیت وجود ندارد:« ما از شش بجه شب به بعد بیرون رفته نمی‌تانیم، دزدها ایستاد می‌کنند، پول، مبایل و هرچه‌دار و ندار مان باشد، می‌گیرند».

این در حالی است که اخیراَ رییس جمهور غنی؛ امرالله صلح معاون ریاست جمهوری را برای مدت کوتاهی مسوول تأمین امنیت شهر کابل تعیین کرده است.  آقای صالح دستور انتشار عکس مجرمان تحت پیگرد را به وزارت داخله داد تا شهروندان در بازداشت آنان با پولیس همکاری بیشتر کنند.  آقای صالح در رخنامه‌ی‌ اش نگاشت؛ در کنار مسوولیت اصلی اش تلاش می‌کند تا به بهترین وجه امنیت شهر کابل را تأمین کند.