مراجعه‌کنندگان بیماری روانی در افغانستان نسبت به ده سال پیش، ۴۰ برابر شده است

علی شیر شهیر
مراجعه‌کنندگان بیماری روانی در افغانستان نسبت به ده سال پیش، ۴۰ برابر شده است

یافته‌های وزارت صحت عامه‌ی افغانستان در نخستین ارزیابی‌اش در مورد میزان افراد دچار به بیماری روانی، نشان می‌دهد که افغانستان بالاترین میزان صدمه‌ی روانی را در بین کشورهای منطقه دارد.

در این ارزیابی وزارت صحت، روی چندین بیماری روانی از جمله افسردگی، اضطراب، استفاده از مواد مخدر و صدمه‌ی روانی تمرکز شده است.

آمارهای این وزارت نشان می‌دهد که در میان بیماران روانی، حدود ۴٫۸ درصد آنان دچار افسردگی، ۲٫۷ درصد آنان دچار اضظراب و نگرانی، ۸٫۸ درصد بیماران از مواد مخدر، قرص خواب‌آور و داروهای روان‌گردان استفاده می‌کنند و هم‌چنان حدود ۶ درصد از این بیماران نیز صدمه‌ی روانی دیده‌اند.

بشیر سروری، مسؤول بخش صحت روانی وزارت صحت عامه‌ی افغانستان به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید: «میزان افسردگی و اضطراب به تناسب کشورهای همسایه و کشورهایی که در عین سطح رشد اقتصادی مثل افغانستان قرار دارد، تقریبا برابر است؛ اما میزان صدمه‌ی روانی (۵٫۸ درصد) در افغانستان  بیشتر از این کشورها است.»

مقام‌های وزارت صحت افغانستان دلیل افزایش بیماران روانی را در افغانستان تداوم جنگ، مهاجرت و فقر می‌دانند.

بیماری نزدیک به نیمی از جمعیت افغانستان

بر اساس این ارزیابی وزارت صحت، ۴۷ درصد از جمعیت ۳۲ میلیونی افغانستان، از مریضی روانی از جمله افسردگی و اضطراب رنج می‌برند.

به‌گفته‌ی مقام‌های این وزارت، از مجموع ۴۷ درصد، بیماری ۲۶ درصد آنان وخیم‌تر است؛ به‌گونه‌ای که آنان توانایی انجام کارهای روزمره‌ی‌شان را ندارند.

آمارهای وزارت صحت در بخش میزان مراجعه‌کنندگان بیماری روانی در شفاخانه‌های افغانستان، نشان می‌دهد که تعداد مراجعه‌کنندگان نسبت به ده سال گذشته، ۴۰ برابر افزایش یافته است.

بشیر سروری، مسؤول بخش صحت روانی وزارت صحت افغانستان می‌گوید: «در سال ۲۰۰۷ که وزارت صحت عامه، خدمات خود را در افغانستان شروع کرد، حدود ۵۰ هزار مراجعه‌کننده‌ی بیمار روانی به سیستم صحی در یک سال ثبت شده بود؛ اما در سال ۲۰۱۸، این میزان بیش از دو میلیون تن بوده که در کلینیک‌های مختلف در سراسر افغانستان ثبت شده است.»

به گفته‌ی مقام‌های وزارت صحت افغانستان در حال حاضر در این کشور، امکانات درمانی در بخش صحت روانی نسبت به ده سال پیش، افزایش یافته است.

آقای سروری می‌گوید: « در حال حاضر در شفاخانه‌های حوزه‌ای افغانستان، ۱۱۵ متخصص روانی وجود دارد؛ در حالی که در سال ۲۰۰۷، این میزان به ۲ تن می‌رسید. اکنون در هر شفاخانه‌ی ولایتی یک بخش صحت روانی وجود دارد که برای مردم خدمات عرضه می‌کند.»