تأثیر بحران کرونا بر زندگی تهی‌دستان

صبح کابل
تأثیر بحران کرونا بر زندگی تهی‌دستان

نویسنده: عبدالحسین امیری

کرونا ابتدا از شهر ووهان چین سر برآورد و به مدت بسیار کوتاه، مرزهای جهان را درنوردید. اکنون این ویروس در بسیاری از کشورهای توسعه‌­یافته و توسعه‌نیافته واقع در شرق و غرب، شیوع پیدا کرده و فاجعه­‌ی هول‌ناکی را به‌­وجود آورده است. تا کنون این ویروس بیش از سه­‌میلیون و­ ۷۰۰هزار انسان را درگیر کرده و جان بیش از دوصدوپنجاه‌­هزار انسان را گرفته است. امروز شیوع کرونا به یک بحران بزرگ جهانی یا به ­عبارت دیگر، به اَبَربحران تبدیل شده است. افغانستان نیز از جمله­‌ی کشورهای درگیر این اپیدمی است. تا کنون بر اساس آمار وزارت صحت، در افغانستان بیش­ از سه­‌هزار و ۳۰۰ انسان به این ویروس مبتلا شده ­اند و بیش از ۱۰۰ انسان در اثر این بیماری جان باخته ­اند.

جامعه­‌ی افغانستان در شرایطی با بحران کرونا مواجه شده که از جهت‌­های گوناگون برای مقابله­ با این اپیدمی با مشکلات روبه‌­رو است. افغانستان از لحاظ کادر درمانی، تجهیزات پزشکی و امکانات بهداشتی، نسبت به کشورهای توسعه‌یافته که درگیر این اپیدمی ­اند، در سطح بسیار پایین قرار دارد. می‌­توان گفت، عدم دست­رسی به تجهیزات پزشکی و امکانات بهداشتی، زمینه­‌های شیوع این ویروس را بیش­تر مساعد کرده است. تا کنون جامعه‌­ی پزشکی و کادر درمانی، با وجود این­که برای مهار شیوع این ویروس، تلاش­‌هایی را انجام داده ­اند؛ اما به‌­دلیل ضعف مدیریتی در سطوح بالا و کم­بود کیت­­‌های تشخیصی در شناسایی و درمان مبتلایان به کرونا، موفق نبوده­ اند. سیگار در گزارش که روز پنج­شنبه، (۱۱ثور) در این مورد نشر کرده، هشدار داده است: «با توجه به سیستم ضعیف بهداشتی و آسیب­پذیری‌­های افغانستان، احتمال فاجعه­‌ی بهداشتی در این کشور وجود دارد.» با توجه به این­که آمار مبتلایان رو به افزایش است، این وضعیت نگرانی‌های زیادی را برای مردم به‌­وجود آورده است.

ویروس کرونا با وجود این‌­که سلامتی انسا‌‌ن­ها را تهدید می‌­کند، ابعاد مختلف زندگی انسان­ها را نیز به شدت مختل کرده است. طوری ­که اقتصاددانان به تأثیر این اپیدمی بر میزان بی­کاری و درآمد، جامعه­شناسان به تأثیر این اپیدمی بر زندگی اجتماعی؛ قرنتین و فاصله‌­گذاری اجتماعی، روان­شناسان به تأثیر این اپیدمی بر میزان استرس و تنش­‌های روانی افراد و تحلیل­گران مسائل سیاسی به تأثیر این اپیدمی بر مناسبات و روابط کشورها در سطح بین­المللی پرداخته ­اند. با توجه به این­که این اپیدمی کشورهای توسعه‌­یافته و توسعه­‌نیافته را درگیر کرده و همه‌­ی افراد در معرض تهدید این ویروس قرار دارند؛ اما در این میان، تهی‌دستان و طبقه­‌ی پایین جامعه، از جهت‌­های گوناگون بیش­تر از دیگران در معرض تهدید این اپیدمی قرار دارند.

تهی‌دستان و طبقه‌­ی پایین جامعه، در نخست مشکل معیشتی دارند و نمی‌­توانند در خانه بمانند. آنان به ­دلیل فقر و بی­کاری بیش از حد در کشور، فاقد پس‌انداز اند. آن­ها روزانه برای تأمین غذای ­شان مجبورند به خیابان‌­­ها بروند. زندگی آن­ها به خیابان وابسته­ است. در شرایط قرنتین که بیش­تر کسب­‌وکارها تعطیل شده­ است، حتا بیش­تر آنان نمی‌­توانند، قمیت نان خشک خود را تأمین کنند. این وضعیت بیش­تر از پیش، زندگی را برای آن­ها تیره ­و تار کرده است.

با توجه به این ­که پزشکان گفته ­اند، قرنتین، مراقبت‌­های بهداشتی و بالا بردن مقاومت بدن برای مقابله با این اپیدمی، شرط‌­های مهم و ضروری­ اند، متأسفانه تهی‌دستان و طبقه‌­ی پایین جامعه، در انجام این موارد مهم، مشکل اساسی دارند. آن­ها نمی‌­توانند، در خانه بمانند؛ چون در خانه ماندن برای آن­ها نسبت به تهدید کرونا، پرهزینه­‌تر است. اگر آن­ها در خانه بمانند، به احتمال زیاد، به ­دلیل گرسنگی در مدت بسیار کوتاه می­‌میرند؛ بنا بر این، آن­ها ناگزیر اند که به خیابان بروند. هم­‌چنین تهی‌دستان به اندک­‌ترین لوازم بهداشتی؛ مواد ضد عفونی­‌کننده، ماسک و دست­کش دست­رسی ندارند. از همه مهم­‌تر، آنان در گذشته به غذای سالم و کافی دست­رسی نداشته ­اند و مقاومت بدن آن­ها در مقابل هر نوع بیماری به شدت پایین­ است. هم­چنین بدن­ آن­ها در مقابل ویروس کرونا نیز نمی­‌تواند، مقاومت کند. با توجه به سطح بالای نابرابرهای اجتماعی که در افغانستان وجود دارد، افرادی که از این طبقه، به بیماری مبتلا می­‌شوند، برای درمان آن­ها نیز کم­تر توجه صورت می­‌گیرد؛ بنا بر این، می‌­توان گفت، تهی‌دستان آسیب­پذیرترین قشر جامعه ­اند که در معرض تهدید بیش­تر کرونا قرار دارند.

وزارت اقتصاد افغانستان گزارش داده است: «به ­دنبال اتخاذ تدابیر پیش‌­گیرانه برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا و قرنتین شهرها، درآمد افراد شاغل در کشور کاهش یافته و باعث فقر در میان مردم شده است.» هم­چنین در این گزارش، آمده است: «بر اساس آمار این وزارت، قبل از شیوع کرونا ۱۷ میلیون نفر در این کشور به سختی به سه وعده عذای کافی دست­رسی داشتند؛ اما تداوم وضعیت موجود، نرخ بی­کاری را در این کشور ۱۵ درصد افزایش خواهد داد و شمار بی­کاران را از ۲۴ درصد به حدود ۴۰ درصد خواهد رساند.» هم­چنین نهاد حمایت از کودکان گفته است: «حدود ۷٫۳ میلیون کودک در افغانستان در ماه‌های آپریل و مِی با کم­بود مواد غذایی روبه‌­رو خواهند شد.» اگر حکومت در امر مبارزه با بحران کرونا، به­‌صورت هم­دلانه با مردم به خصوص با قشرهای آسیب‌­پذیر جامعه هم­کاری نکند، احتمال می­‌رود، به­ زودی قشرهای آسیب­‌پذیر جامعه هلاک شوند و این هلاکت دامن همه‌­ی مردم را نیز خواهد گرفت.

اگر چه مقام­‌های حکومتی در یک اقدام آزمایشی در کابل توزیع چهارونیم کیلو گندم را به اجرا گذاشتند؛ اما متأسفانه حکومت با این اقدام خویش، به جای کمک به قشرهای آسیب­‌پذیر، بیش­تر مردم را به سخره گرفت. هم­‌چنین حکومت در اقدام جدید خویش، طرح توزیع نان خشک را برای طبقه‌­ی پایین جامعه، آغاز کرده است. این طرح نیز در شرایط شیوع کرونا، به شدت خطرآمیز به‌­نظر می‌­رسد. چون با اجرایی این، طرح در پیش نانوایی­‌ها، تجمع صورت می‌­گیرد و احتمال شیوع کرونا را افزایش می­‌دهد. تا کنون حکومت در امر مبارزه با بحران کرونا و حمایت قشرهای آسیب‌­پذیر جامعه، بسیار ضعیف عمل کرده است. حتا طرح­‌هایی را که جهت حمایت قشرهای آسیب­‌پذیر جامعه، به اجرا گذاشته است، نه تنها نیازهای ضروری این افراد رفع نمی‌­کند، بلکه خطرآمیز است. با توجه به کمک‌­های بین­‌المللی که جهت مبارزه با بحران کرونا برای افغانستان صورت گرفته­ اند. اگر این کمک‌­ها به‌­صورت درست مدیریت شود، بخش­‌های مهم کم­بود تجهیزات پزشکی، امکانات بهداشتی و نیازهای ضروری تهی‌دستان را رفع خواهد کرد.

دیدبان شفافیت افغانستان گفته است: «نگران مدیریت و نظارت ضعیف دولت و فساد در مصرف بودجه‌­های اختصاص یافته برای مبارزه با کرونا است.» بنا بر این، انتظار می‌­رود، حکومت در مصرف این کمک­ها و بودجه‌­های اختصاص یافته برای مبارزه با کرونا، از فساد جلوگیری کند. هم­‌چنین انتظار می­‌رود، مقام­‌های حکومتی، تنش‌­ها، شکاف­‌ها، تقابل‌­ها و کینه­‌ها را کنار بگذارند و با نگاه انسانی، اقدامات لازم و مناسب را جهت مبارزه با بحران کرونا روی دست گیرند.
۱: کمک­‌های بین­‌المللی که جهت مبارزه با بحران کرونا برای افغانستان صورت گرفته­ است، این کمک­‌ها در زمینه‌­ی اولویت­‌ها هزینه شود و به­ صورت جدی از فساد در آن­ها جلوگیری صورت گیرد.

۲: برای شناسایی و درمان مبتلایان به کرونا، تجهیزات پزشکی و اقلام بهداشتی که در شفاخانه‌­ها ضرورت­ است، باید برای تأمین آن­ها اقدامات جدی صورت گیرد.

۳: با توجه به این ­که بحران کرونا و شرایط قرنتین، روی قشرهای کم­‌درآمد جامعه، به لحاظ اقتصادی به شدت تأثیر منفی گذاشته است. باید بسته­‌های حمایتی به­ صورت فراگیر برای این طبقه توزیع شود.

۴: طرح توزیع نان خشک برای طبقه‌­ی پایین جامعه، در شرایط شیوع کرونا، خطرآمیز به‌­نظر می‌­رسد؛ بنا بر این، کمیته‌­های متشکل از افرادی مسؤولیت‌­پذیر، برای مبارزه با بحران کرونا و کمک‌­رسانی به قشرهای آسیب­‌پذیر جامعه تشکیل شود و با حفظ مراقبت‌­های بهداشتی و فاصله­‌گذاری اجتماعی، به زودترین فرصت شروع به فعالیت کند. هم‌­چنین تنها توزیع نان خشک برای تهی‌دستان کافی نیست، باید به دیگر نیازهای ضروری این افراد نیز توجه شود و برای رفع آن­ها، به زودی اقدامات لازم صورت گیرد.

۵: با توجه به این ­که شیوع کرونا رو به افزایش است، باید محدودیت­­‌های بیش­تر جهت رفت­‌وآمد در خیابان‌­ها و مکان‌­های عمومی وضع شود و از آن­ها نظارت جدی صورت گیرند.

در پایان می‌­توان گفت، با اقدامات لازم حکومت، تلاش­‌های کادر درمانی، مسؤولیت‌­پذیری همه‌­ی مردم جهت حفظ مراقبت‌­های بهداشتی و فاصله‌­گذاری اجتماعی، شیوع این اپیدمی را تا حدودی مهار می‌کند. هم­چنین حمایت‌­های مردمی نیز می‌­تواند، بخشی از نیازهای تهی‌دستان را رفع کند؛ بنا بر این، انتظار می‌­رود، هر فرد برای سلامتی خود و جامعه در جهت مبارزه با بحران کرونا از هیچ نوع تلاشی دریغ نورزد.