پاکستان دیگر نمی‌تواند بار میزبانی مهاجران بیش‌تر افغانستانی را تحمل کند!

اسدلله جعفری (پژمان)
پاکستان دیگر نمی‌تواند بار میزبانی مهاجران بیش‌تر افغانستانی را تحمل کند!

مترجم: اسدالله جعفری‌پژمان

منبع: هندوستان بلومز، ۱ آگست ۲۰۲۱

اسلام‌آباد، پاکستان: معید یوسف، مشاور امنیت ملی پاکستان، گفته است که پاکستان، دیگر نمی‌تواند بار مسؤولیت میزبانی بیش‌تر از پناه‌جویان افغانستانی را تحمل کند و باید چاره‌ای اتخاذ شود تا افغانستانی‌های آواره به‌ جای فرستادن آن‌ها به داخل پاکستان، در درون کشور شان نگه‌داری شوند.

آقای معید یوسف، روز شنبه‌ی همین هفته، در یک کنفرانس خبری در مقر سفارت پاکستان در واشنگتن، گفت که پاکستان بر روی تنش‌های اخیر در افغانستان، توجه داشته و متمرکز بوده است تا به خون‌ریزی‌های بیش‌تر در افغانستان منجر نشود. به نقل از روزنامه‌ی سحر، او در پاسخ به این پرسش که؛ آیا اسلام‌آباد آماده‌ی پذیرش پناه‌جویان بیش‌تر در پاکستان است، گفت: «اما، اگر وضعیتی بد پیش بیاید، این مسؤولیت جامعه‌ی ‌جهانی است که مکانی امن در داخل افغانستان برای آوار‌گان افغانستان ایجاد کند.»

آقای معید گفت: «چرا افغانستان آن‌ها را دربه‌در -آواره و بی‌خانمان- می‌سازد؟ افغانستان، باید در داخل کشور برای آن‌ها ترتیباتی را فراهم کند. پاکستان ظرفیت پذیرش پناه‌جویان بیش‌تر را ندارد.» معید یوسف، در ۲۷ جولای، به هم‌راه فیض‌حمید، رییس استخبارات داخلی پاکستان –آی‌اس‌آی- وارد واشنگتن شد تا با همتای امریکایی خود در مورد افغانستان و روابط دوجانبه، گفت‌وگو کند. رییس آی‌اس‌آی، روز جمعه، یک روز پس از گفت‌وگو با جک سالیوان، مشاور امنیت ملی امریکا در کاخ سفید، واشنگتن را به مقصد اسلام‌آباد ترک کرد.

او در پرسش و توضیح این که چرا یک رییس استخبارات، باید در گفت‌وگوها شرکت کند، گفت: «ما به کمک فنی و تکنیکی مستقیم نیاز داشتیم. این یک بازدید و ملاقات سیاسی در سطوح بالا نبود؛ بل که روی مسائل تکنیکی و فعالیت‌های دیگر متمرکز بود.» یوسف، اذعان کرد که «فرازو‌فرودهای زیادی در روابط ایالات متحده‌ی امریکا و پاکستان وجود داشته است؛ اما، ما، باید روی این فرازوفرودها کار و گفت‌وگو کنیم. ما از نظر پیش‌رفت و اقدام در این عرصه و گفت‌وگوها، پاسخ بسیار مثبتی دریافت کردیم.»

او، از رسانه‌ها خواست، به خاطر این دیدارها و ملاقات‌ها، منتظر تغییر یک‌شبه و انقلابی در روابط ایالات متحده و پاکستان نباشند؛ اما، به یاد داشته باشند که آن‌ها بر روی ماهیت و اصالت از ماده‌ها متمرکز شده اند و در مورد چه‌گونگی پیش‌رفت‌ها توافق کردند. روند بازسازی روابط ایالت متحده‌ی امریکا و پاکستان، در ۲۷ می، با ملاقات دو مشاور امنیت ملی امریکا و پاکستان در ژنو، آغاز شد. یوسف گفت: «این گفت‌وگوها، با ساختار و سطح بالا و با استفاده از چندین مجرا شروع شده است.» او گفت: «گفت‌وگوها به منظور بازسازی روابط ادامه خواهند یافت؛ اما ممکن است، همان احساسی مشابه را نداشته باشید که در گذشته در جلسه‌های بزرگ و در تصویرهای بزرگ در عنوان‌های خبری داشتید. این گفت‌وگوها، اکنون، نتیجه‌محور است، تمرکز بر روی موضوعات اصلی است؛ اما چندان خوش‌بینانه نیست.»

آقای معید یوسف، به این اظهارات و اشاره‌ای که پاکستان دارای نفوذ گسترده در امور مربوط به طالبان است و توانسته است طالبان افغانستانی را به انجام کار و حمله‌هایی مجبور کند که آن‌ها نمی‌خواهند. بنا بر این، او، این ادعا را رد کرد. او گفت: «ما از نفوذ و اهرم بسیار اندک و حداقلی با طالبان برخوردار استیم؛ اما، اگر نفوذی را که برخی‌ها می‌گویند و ادعا می‌کنند و اگر آن قدرت نفوذ در اختیار ما می‌بود، با این‌ حال، ما، اول مانع تخریب و انهدام بودای بامیان در دهه‌ی ۱۹۹۰ توسط طالبان می‌شدیم.» بنا بر این، ما، حداقل می‌توانیم آن‌ها را متقاعد کنیم که تحریک طالبان پاکستانی -جنبش طالبان پاکستان- را مجبور به عقب‌نشینی و اخراج کنند.

یوسف، گفت که در نخستین ملاقات شان، هر دو مشاور امنیت ملی [امریکا و پاکستان] توافق کردند که پاکستان و ایالات متحده‌ی امریکا، باید به تعامل‌های جامع، سازنده و دوجانبه‌ی خود ادامه دهند. او افزود: «البته، موضوع افغانستان مهم‌ترین و ضروری‌ترین مسئله‌ی‌ این روزها است؛ اما، این گفت‌وگوها، بر چگونگی پیش‌رفت در موضوعات مختلف متمرکز است.» روی این دلیل، جلسه‌ی این هفته، جهت پی‌گیری و بررسی روند کاری موضوع مورد بحث است. او، گفت وقتی که پاکستان در مورد افغانستان صحبت می‌کند، از «تجمل و تمایل، از افراط و تفریط و از اگرها و مگرها»، برخوردار نیست؛ زیرا، هر پیش‌رفتی که در افغانستان صورت بگیرد، تأثیر مستقیمی بر پاکستان نیز دارد.

به گفته‌ی او، نگرانی و دلواپسی اصلی پاکستان، صلح در افغانستان است و این تنها در صورتی محقق می‌شود که همه جناح‌ها دور هم بنشینند و یک راه حل سیاسی را پیدا کنند و بپذیرند. از این رو، مشاور امنیت ملی پاکستان، گفت که [رسیدن به] راه حل سیاسی، «بدون دخالت، حضور و مشارکت ایالات متحده‌ی امریکا»، امکان‌پذیر نیست. او افزود که از طرف ایالات متحده پذیرای هم‌کاری با پاکستان در این زمینه است.

آقای یوسف گفت ایالات متحده، می‌داند که پاکستان می‌تواند در تشکیل و ایجاد یک توافق سیاسی در افغانستان کمک کند و آن‌ها در حال بحث و گفت‌وگو در مورد چگونگی دست‌یافتن به این مسئله استند. او، گفت: «بزرگ‌ترین کار در حال حاضر، این است که یک تفاهم سیاسی صورت بگیرد؛ اما موضوعات و موارد دیگر بعداً پی‌گیری خواهند شد؛ همه‌ی سخنان و گفت‌وگوهای ما، گفت‌وگوی فنی و تخصصی است.» آقای معید یوسف، این ادعا را رد کرد که پاکستان اسناد مسافرتی صادرشده توسط طالبان را به عنوان اسناد و مدارک قانونی می‌پذیرد.