نیازهای غذایی نوجوانان درهنگام بلوغ

زهرا سیاس
نیازهای غذایی نوجوانان درهنگام بلوغ

نوجوانان در هنگام بلوغ دارای نیازهای متنوع مثل نیازهای روانی، جسمی و عاطفی اند که به هر کدام آن‌ها باید به گونه‌ی جدی توجه داشت؛ تا هر گونه تغییراتی که در وجودش ظاهر می‌شود، باعث رنجش نشده و جریان رشد منظم و مؤثری داشته باشد. پس، نیاز غذایی نوجوانان در اولویت قرار دارد تا با استفاده از تنوع غذایی، در رشد جسمی، ذهنی و عاطفی، به نوجوان کمک کرده و از ابعاد مختلف رشد متأثر نشود. تغییرات جسمانی در کودکان باعث افزایش نیازهای تغذیه در آن‌ها می‌شود و تغییرات عاطفی، ذهنی و اجتماعی می‌تواند تأمین نیازهای نوجوانان را تحت تأثیر قرار دهد.

این نیاز در روز برای پسران بین ۲۰۰۰ تا۳۹۰۰ کالری است. نوجوانان در مرحله‌ی بلوغ با وجود احتیاج به تغذیه‌ی سالم، به طور متعادل غذا نمی‌خورند. پس باید به آن‌ها نکات لازم برای تغذیه‌ی سالم را آموزش داد تا با استفاده از تنوع غذایی، از ویتامین‌ها و دیگر موارد بهره‌مند شوند.

رایج‌ترین مشکل تغذیه در نوجوانان از دید متخصصان تغذیه، کمبود آهن است. میزان نیاز به آهن در هنگام جَهش رشد به حد اکثر می‌رسد و در دخترها بالا می‌ماند؛ زیرا آن‌ها در مدت قاعد‌گی آهن بدن ‌شان را از دست می‌دهند.

کسالتی که در اکثر نوجوانان دیده می‌شود، به دلیل کمبود آهن و کم‌خونی است. برای جلوگیری این مشکل باید نزد داکتر مراجعه کرد. اغلب نوجوانان به صورت روزانه کلسیم کافی دریافت نمی‌کنند و به کمبود مگنیزیم و ویتامین B مواجه استند که در رشد جسم کمک می‌کند. بر خلاف تصور والدین، کودکان و نوجوانان چاق از مشکل اضافه وزن رنج می‌برند.

وعده‌های غذایی سالم خانواده با سلامت نوجوانان ارتباط مستقیم دارد. مصرف میوه‎ها، سبزی‌ها، غلات، غذاهای حاوی کلسیم و مصرف کمتر نوشابه‌های غیر الکلی می‌تواند کمک‌کننده باشد.

خانواده‌هایی که فرزندان نوجوان دارند در مقایسه با خانواده‌هایی که فرزندان کوچک‌تر دارند، کمتر دورهمی غذا می‌خورند. وعده‌های غذایی خانواده می‌تواند در رژیم غذایی نوجوانان نقش به خصوصی داشته باشد و روند رشد نوجوانان را به طور چشم‌گیری بهبود می‌بخشد. در بعضی مواقع، نوجوانان ممکن است به خاطر داشتن اندام زیبا و جذب‌کننده، دچار اختلالات در تغذیه‌ی خود شوند که به دو نوع آن در این‌جا می‌پردازیم.

۱-   بی‌اشتهایی عصبی:

بی‌اشتهایی عصبی نوع اختلال است که جوانان به موجب ترس و وسواسی که از چاق شدن دارند، به خود گرسنگی می‌دهند. در طول یک قرن گذشته، بی‌اشتهایی عصبی افزایش یافته و تحسین فرهنگ لاغری به خانم‌ها، به آن دامن زده است. این نوع بی‌اشتهایی عصبی در تمام گروه‌های دارای جایگاه اجتماعی-اقتصادی به‌گونه‌ی برابر شایع است؛ این نوع بی‌اشتهایی در پسران ۱۰درصد است و این گروه شامل پسرهای هم‌جنس‌گرا که از ظاهر نیرومند و عضلانی خود ناخشنودند می‌شود. افرادی مبتلا به بی‌اشتهایی از بدن خود تعریف نامشخص دارند.

افراد مبتلا به این بی‌اشتهایی برای دست یافتن به لاغری در حدود ۲۵ تا ۵۰ درصد وزن خود را از دست می‌دهند؛ در حالی که سایکل قاعدگی برای داشتن فعالیت نرمال به پانزده درصد چربی بدن نیاز دارد. به همین دلیل، نخستین قاعدگی رخ نمی‌دهد یا به کلی متوقف می‌شود.

سوء تغذیه موجب رنگ‌پریدگی، شکنندگی و بی‌ رنگ شدن ناخن‌ها، رشد موهای تیره‌ی نرم در بدن و حساسیت شدید نسبت به سرما می‌شود. اگر سوء تغذیه ادامه یابد، عضلات قلب کوچک می‌شود. کلیه‌ها از کار می‌افتد و آسیب مغزی جبران‌ناپذیر و از دست دادن تراکم استخوان روی می‌دهد. تقریبا شش درصد بیماران مبتلا به بی‌اشتهایی، عصبی اند و در اثر عوارض جسمانی می‌میرند.

پس با این حال، باید به گونه‌ی جدی با سوء تغذیه مقابله کرد. چون دخترانی مبتلا به این اختلال، انکار می‌کنند که مشکلی دارند؛ اما باید بدانند که درمان این اختلال دشوار است و برای پیش‌گیری از سوء تغذیه برای مدتی بستری شدن ضروری است.

۲-   پُراشتهایی عصبی:

پراشتهایی عصبی هم نوعی اختلال است که دختران و پسران جنسیت‌گرا نسبت به آن آسیب‌پذیرند. با وجود رژیم غذایی و ورزش، می‌توان جلوی پرخوری را گرفت. در این پرخوری، شخص مبتلا ممکن است تا ۲۰۰۰ کالری را به یک‌بار‌گی مصرف کند و سبب از بین رفتن مینای دندان و در برخی موارد موجب آسیب رسیدن به گلو و معده شود. پراشتهایی عصبی شایع‌تر از بی‌اشتهایی عصبی است که ۲ تا ۳ درصد دختران نوجوان به آن مبتلا استند و این اختلال ممکن است در بعضی موارد ریشه در وراثت داشته باشد.