بدخشان را دریابید

صبح کابل
بدخشان را دریابید

نویسنده: احمدنذیر هوشمند

معمای سقوط نه ولسوالی در شبانه‌روز در بدخشان با داشتن موقعیت جغرافیایی و ‏مرز مشترک با چندین کشور خارجی از جمله پاکستان، چین و تاجیکستان، مورد توجه جهانیان به ‌ویژه گروه‌های افراطی آسیای ‏میانه قرار دارد. به همین جهت، این ولایت به مراتب بیش‌تر از هر ولایت دیگر در معرض خطرها و آسیب‌های دشمن و هم‌چنان ‏تیررس جنگ‌جویان خارجی که در کنار طالبان در بدخشان می‌جنگند، قرار دارد. ما، هر روز شاهد افزایش ناامنی در بدخشان ‏استیم؛ تحرکات مخالفان مسلح دولت از جمله طالبان در این ولایت نظر به ولایت‌های دیگر زیادتر به چشم می‌خورد.

 طی یک روز ‏اخیر، حدود نه ولسوالی این ولایت بدون درگیری به ‌دست طالبان سقوط کرده است. نیروهای امنیتی و خیزش‌های مردمی از ‏چندین ولسوالی این ولایت بدون درگیری عقب‌نشینی کرده ‌اند. در بدخشان در کنار طالبان داخلی، جنگ‌جویان خارجی به ‌شمول، ‏تحریک اسلامی اوزبیکستان، ایغورهای چین و چیچین‌ها در جنگ‌ها حضور دارند و تعداد افراد این جریان‌های افراطی در ‏بدخشان، به شش‌ صد تن می‌رسد. بسیاری از جنگ‌ها را افراد این گروه‌ها رهبری و مدیریت می‌کنند. معلوماتی که دارم، نشان ‏می‌دهد که در مناطق تحت تصرف طالبان، چندین باب مکتب به ‌روی دانش‌آموزان مسدود شده است.

از دید من، با چنین وضعیتی، ‏بدخشانی‌ها به اتحاد و همبستگی و داشتن مدیران کارا و نخبه در رأس حکومت محلی نیاز دارند. در حالی‌ که از شش ماه به ‏این ‌سو، طالبان به‌ طور بی‌سابقه در بیش‌تر ولایت‌‌های شمالی، نفوذ کرده اند و مناطق وسیعی را در حملات گروهی ‏چریکی‌شان تصرف کرده‌ و شماری از ولسوالی‌ها نیز میان طالبان و نیروهای امنیتی دست‌به‌دست شده است؛ اما ضعف ‏ادارات محلی در بدخشان، می‌تواند به‌ عنوان یکی از اصلی‌ترین دلیل پیش‌رفت طالبان به‌ حساب آید. حکومت طی سال‌های اخیر، افراد ‏کارا، نخبه و مدیر را در رأس حکومت محلی بدخشان نگماشت؛ چیزی که سبب شد، طالبان با گذشت هر روز با سربازگیری ‏از میان مردم این ولایت، ساحه‌ی نفوذشان را گسترش بدهند.

‎بسیاری‌ها، می‌گویند که تغییر جغرافیای جنگ در کشور، از جاهای ‏دیگر رهبر می‌شود تا شمال، به‌ ویژه بدخشان را به وزیرستان دوم تبدیل کنند. نشانه‌هایی وجود دارد که در ناامنی شمال به ‌ویژه ‏بدخشان، پای کشورهای خارجی از جمله امریکا را می‌کشاند. در کنار خارجی‌ها حضور طالبان در بدخشان، پروژه‌ای ‏سازمان‌دهی‌شده است که حلقاتی از درون نظام حاکم برای تأمین منافع فردی و تیمی‌شان، تروریستان را به میدان کشیده‌ اند.

 ‎صاحب‌نظران بدخشان، پیش از من گفته اند؛ اما من به ‌عنوان یک بدخشانی، ‌بار دیگر می‌گویم که با توجه به موقعیت جفرافیایی ‏بدخشان، اگر جلوی ناامنی‌ها در این ولایت گرفته نشود، فاجعه‌ی انسانی رخ خواهد داد. همین اکنون، شهر فیض‌آباد، مرکز ولایت ‏بدخشان در محاصره‌ی طالبان قرار دارد‎.‎