طلاق؛ عوامل و تأثیراتش در خانواده

زهرا سیاس
طلاق؛ عوامل و تأثیراتش در خانواده

طلاق پدیده‌ای است که این روزها به شدت در حال گسترش است. دلایل طلاق بسیار گسترده اند؛ اما زیربنای همه‌ی آن‌ها، نداشتن شناخت مناسب زن و شوهر از هم، عدم درک متقابل و ضعف در مهارت‌های زندگی زناشویی است. گاهی زوجین به مرحله ای می‌رسند که جز طلاق راهی برای‌شان نمی‌ماند.

در گذشته زندگی مشترک افراد طولانی‌تر بود و طلاق به ندرت اتفاق می‌افتاد؛ اما امروزه با توجه به افزایش مشکلات اقتصادی، ابتلا به بیماری‌های روانی، فشار وارده از سوی رسانه‌های اجتماعی و … آمار طلاق بسیار بالا رفته است. مجموعه‌ای از عوامل فردی، اجتماعی و روانی می‌تواند در تصمیم‌گیری برای طلاق دخیل باشد.

عوامل طلاق

بهتر است عوامل طلاق را بشناسید و آگاهانه در جهت پیش‌گیری از طلاق اقدام کنید؛ از جمله‌ی مهم‌ترین عوامل طلاق، می‌توان به موارد زیر اشاره داشت.

۱- ازدواج زود هنگام: ازدواج در جوانی یکی از عوامل دخیل در ترسیم چهره‌آرمانی از زندگی زناشویی رویایی است. این افراد بعد از ازدواج و رویارویی با مسؤولیت‌های زندگی مشترک و درخواست‌های همسر دچار نوعی سرخوردگی ناشی از نبود زندگی زناشویی رویایی می‌شوند.

۲- ازدواج‌های قبلی: بسیاری از افراد بعد از طلاق بدون این که از لحاظ روانی به دلیل شکست ناشی از ازدواج قبلی خود بهبود یافته باشند و آمادگی لازم برای شروع یک رابطه‌ی جدید را داشته باشند، وارد رابطه‌ی جدید می‌شوند.

۳- مسائل و مشکلات مالی: فقر مهم‌ترین شاخصی است که بیشتر از هر عامل دیگری خطر طلاق را افزایش می‌دهد. زوج‌هایی که در زندگی بدهی‌های بالایی دارند، به طلاق نزدیک‌تر می‌شوند. بین مادیات و شادی رابطه‌ی مستقیم وجود دارد.

۴- بچه دار شدن و فرزندان زیاد: فرزندان شیرینی‌های زندگی استند؛ اما خانواده‌هایی که به فکر بچه دار شدن استند، باید بدانند که داشتن فرزند زیاد نیاز به زمان، انرژی و پول بیشتر نیز دارد.

۵- اعتقادات و باور‌های مذهبی: همسان بودن اعتقادات، ارزش‌ها و باور‌های زوجین با هم نقش مهمی در پیش‌گیری از طلاق را ایفا می‌کند. طلاق در میان زن و شوهر‌هایی که هر دو افرادی مذهبی استند به مراتب کمتر از افراد غیر مذهبی است.

۶- میزان تحصیلات: داشتن تحصیلات به تنهایی برای داشتن ازدواجی موفق و پایدار کافی نیست. بر اساس مطالعات انجام شده، آمار طلاق در میان افرادی که سطح تحصیلات بالاتری دارند، کمتر است.

۷-  تفاوت سنی زیاد: بهترین تفاوت سنی در ازدواج بزرگ‌تر بودن شوهر ۲ تا ۸ سال از همسرش است. در این تفاوت سنی احتمال طلاق بسیار کمتر از زمانی است که اختلاف سنی دو فرد در خارج از این محدوده باشد.

۸- اختلاف نظر در تربیت کودک و فرزندان: عدم تفاهم و اختلاف نظر بر روی مسائل مختلف، به خصوص تربیت فرزند از جمله مواردی است که به طلاق منجر می‌شود. بسیاری از والدین بر سر این که چه کسی باید تربیت فرزند را به عهده بگیرد با یک‌دیگر به مشکل بر می‌خورند. دریغ از این که هر دو باید در تربیت فرزند همسو با یک‌دیگر باشند.

۹- خیانت: یکی از نگران‌کننده‌ترین علل جدایی، طلاق به دلیل خیانت است. در بسیاری از موارد خیانت به تنهایی سبب طلاق نمی‌شود. معمولا همسران خائن قادر به متقاعد کردن یک‌دیگر استند و مدتی مسأله را به تأخیر می‌اندازند. زمانی خیانت تبدیل به طلاق می‌شود که اعتماد بین زوجین کاملا از بین رفته باشد.

۱۰- مشکلات و عدم آموزش جنسی: مشکلات در مسائل جنسی یکی دیگر از مهم‌ترین عوامل طلاق است. زوج هایی که نوع و میزان رابطه‌ی جنسی متفاوتی با هم دارند، با این مشکل روبه‌رو خواهند شد.

۱۱- اعتیاد به مواد مخدر و الکل: سوء مصرف مواد مخدر و الکل می‌تواند نقش مهمی در از هم پاشیدن بسیاری از زندگی‌ها داشته باشد. به دلیل خماری ناشی از اعتیاد فرد معتاد ممکن است بدرفتار شود، دروغ بگوید، قانون‌گریز شود، دزدی کند و تمام فکرش تهیه‌ی مواد مخدر یا الکل باشد.

۱۲- اختلالات و مشکلات روانی: در مواردی که یکی از همسران دچار اختلالات روحی و روانی، افسردگی، اضطراب، اختلالات شخصیتی و… باشد، سبب به وجود آمدن رفتار‌هایی در او می‌شود که سبب رنج کشیدن همسر و خانواده‌ی او می‌شود. بیماری‌ها و اختلالات روانی باید به موقع درمان شود