عوارض دود سگرت بر کودکان

زهرا سیاس
عوارض دود سگرت بر کودکان

دود سگرت می‌تواند تأثیرات منفی زیادی برای سلامت نوزاد داشته باشد. در این‌جا عوارضی را ذکر کرده‌ایم که نوزاد را از طریق مصرف مستقیم و غیر مستقیم سگرت توسط مادر و پدر، تحت تأثیر قرار می‌دهد. برخی از این تأثیرات شامل موارد زیر است:

تأثیر بر رشد دوران جنینی: مادرانی که در دوران بارداری سگرت مصرف می‌کنند، با وارد کردن نیکوتین و مواد مضر دود سگرت به بدن جنین، او را در معرض آسیب‌های رشدی قرار می‌دهند. مواد مضر ممکن است تنها با بودن در مکان‌هایی که در معرض دود سگرت است نیز بر جنین اثر بگذارد. این آسیب‌ها عبارتند از:

• عدم وزن‌گیری و نارس بودن نوزاد.

• تأثیر بر رشد عصبی کودک و کارکرد روانی وی در سال‌های بعد.

• بروز خطراتی چون مشکلات مادرزادی و سقط جنین.

سندروم مرگ ناگهانی نوزاد: سندروم مرگ ناگهانی نوزاد در مواقعی اتفاق می‌افتد که نوزاد یک دفعه و بدون دلیل مشخص و قابل توضیحی هنگام خواب می‌میرد. دود سگرت چه در دوران جنینی و چه در دوران نوزادی می‌تواند خطر ابتلا شدن به این سندروم را افزایش دهد.

بیماری‌های بدخیم و سرطان: نوزادانی که در معرض دود سگرت قرار دارند، بیشتر احتمال دارد بعدها در خطر بیماری‌هایی مثل سرطان‌های خون و سرطان ریه قرار بگیرند. همچنین نیکوتین سگرت می‌تواند، احتمال خطر بیماری‌های بدخیم در بافت لنفاوی را برای کودک افزایش دهد.

خطر ابتلا به بیماری‌های تنفسی: کودکانی که والدین آن‌ها سگرت مصرف می‌کنند، بیشتر احتمال دارد دچار بیماری‌های تنفسی مثل برونشیت و ذات‌الریه شوند. همچنین تماس با دود سگرت در دوران جنینی می‌تواند با تغییر راه‌های تنفس در افزایش خطر بیماری‌های دستگاه تنفس تحتانی مؤثر باشد. قرارگرفتن در معرض دود سگرت می‌تواند باعث افزایش احتمال ایجاد عفونت‌های تنفسی و سرفه‌های شبانه، احتمال ایجاد سرفه‌‌های مکرر و خس خس سینه در کودکان شود.

بیماری آسم: قرار گرفتن نوزاد در معرض دود سگرت، خطر ابتلا به آسم را در آن‌ها افزایش می‌دهد. احتمالا عفونت‌های مکرر مجاری تنفسی یا التهاب سلول‌های راه‌های تنفسی در ایجاد و تشدید آسم در این کودکان نقش دارد. تماس با دود سگرت در سال‌های اول تولد همچنین احتمال ابتلا به آسم در بزرگ‌سالی را افزایش می‌دهد. همچنین تماس مکرر با دود سگرت و قلیان، می‌تواند رشد و کارکرد مناسب ریه را با مشکل مواجه کند. به علاوه باعث کاهش جریان هوا در ریه از ۲۵-۲۷ درصد می‌شود.

تأثیر بر بیماری‌های گوش میانی: التهاب شدید گوش میانی در کودکانی که زیاد در معرض دود سگرت بوده ‌اند تا حد زیادی شایع است. تماس با دود سگرت همچنین خطر جمع شدن مایع در گوش میانی را افزایش می‌دهد.

تأثیر  بر دندان: تماس با دود سگرت با افزایش خطر پوسیدگی دندان‌ها در کودکان همراه است. بر اساس پژوهش‌ها، افزایش سطح ماده‌ای به نام کوتینین در خون در اثر قرارگرفتن در معرض دود سگرت با پوسیدگی دندان‌های شیری همراه است.

بیماری‌های قلبی-عروقی: بر اساس پژوهش‌ها، کودکانی که در تماس مکرر با دود سگرت والدین قرار می‌گیرند، ریسک بیشتری برای ابتلا به بیماری‌های شریان‌های عروق قلب دارند. این خطر با افزایش سگرت کشیدن بیشتر می‌شود و با ترک سگرت کاهش می‌یابد.

بیماری‌های آلرژیک: نوزادانی که در معرض دود سگرت قرار دارند، بیشتر دچار آلرژی، آسم و بیماری‌های آلرژیک می‌شوند.

تأثیرات روانی: نوزادانی که در معرض دود سگرت قرار دارند، ممکن است روند رشد و تکامل ‌شان تحت تأثیر قرار بگیرد و بیشتر مستعد افسردگی، اضطراب و تنش‌های روانی در طول رشد باشند.

خود والدین بیش از هرکس نگران سلامتی و رشد کودک استند؛ اما به هر دلیلی، والدینی که وابستگی زیادی به سگرت دارند، باید تلاش کنند آن را کنار بگذارند و یا دست کم در حضور کودک، سگریت نکشند. والدین بامسؤولتی که دوست دارند فرزندان سالم داشته باشند، باید زمانی که تصمیم و آوردن نوزادی می‌گیرند، تلاش کنند سگرت را کنار بگذارند و به بهانه‌ی این که دارند برای فرزند شان فداکاری می‌کنند، دست از کشیدن سگرت بردارند. استفاده‌ی بدون ملاحظه‌ی سگرت پیش کودکان، نه تنها آنان را به امراض گوناگون گرفتار می‌کند؛ بل باعث اشتیاق کودکان به سگرت می‌شود و در چنین کودکانی احتمال این که در نوجوانی اعتیاد به سگرت پیدا کنند، زیاد است.