دلایل و پیامدهای مشاجره‌های خانواده‌گی

زهرا سیاس
دلایل و پیامدهای مشاجره‌های خانواده‌گی

مشاجره‌ی خانوادگی در بیشتر خانواده‌ها وجود دارد؛ اما گاهی به عنوان یک مانع مهم در برقراری ارتباط محسوب می‌شود. هر فردی عقاید، ایده‌ها، پاسخ‌ها و احساسات خاص خود را دارد و این بسیار عادی است که اگر در برخی موارد اختلاف نظر وجود داشته باشد؛ اما اگر در بیان چیزهایی که می‌خواهیم و یا با آن‌ها مشکل داریم دچار پیچیدگی شویم، می‌تواند به اختلاف‌های عمیقی دامن بزند. از این رو نباید اجازه دهیم که اختلاف‌های سلیقه‌ای به مشاجره‌های عمیق خانوادگی منجر شود.

علت مشاجره‌های خانوادگی

هیچ چیز در این دنیا بی‌علت نیست. برای این‌که بتوانیم مشکلی را برطرف کنیم، باید علت آن را شناسایی کنیم. مشاجره‌های خانوادگی ممکن است ناگهانی ظاهر شوند؛ اما علت‌های آن به مرور زمان روی هم جمع شده و به صورت انفجار در خانواده خود را نشان می‌دهد. در ادامه به انواع علت‌های این مسأله اشاره خواهیم کرد.

  • زندگی با اعضای فامیل از علل مشاجره‌ی خانوادگی

برخی از خانواده‌ها به خاطر سنت‌ها و یا به دلیل مشکلات مالی مجبور هستند که با برخی از اعضای فامیل خود زندگی کنند. ارتباط برقرار کردن در محیط‌های که شلوغ است برای بسیاری از افراد دشوار باشد.

  • ورود یک عضو جدید

ممکن است در یک خانه نوزادی به دنیا بیاید و یا بچه‌های بزرگ‌تر ازدواج کنند و اعضای تازه‌ای به جمع خانواده وارد شوند. عضویت افراد جدید به هر طریقی می‌تواند برای عضوهای قدیمی خانه ناراحت کننده باشد و به عامل اصلی مشاجره‌های خانوادگی تبدیل شود.

  • اختلاف نظر

ما انسان‌ها موجودات پیچیده‌ای هستیم، از این رو شاید هر کدام ما در یک خانواده زندگی کنیم؛ اما در ذهن خود دنیای متفاوتی داریم. این کاملاً طبیعی است؛ اما اگر فردی در یک خانواده بخواهد عقاید، سلیقه‌ها و نقطه نظرات خود را به دیگران تحمیل کند و یا دائماً با هر نظری، ساز مخالفت بزند، قطعاً مشکلات عمیق و گاهی غیرقابل جبران به وجود می‌آورد.

  • انتظار بیش از حد

اصولاً مبحث انتظار باعث خراب شدن خیلی چیزها می‌شود. مثلاً برخی افراد انتظار دارند که طرف مقابل‌شان هیچ وقت اشتباهی انجام ندهد. حالا به هر دلیل ممکن است یکی از اعضای خانواده مرتکب اشتباهی شود، چون با انتظارت والدین و یا یکی از بزرگ‌ترها همخوانی نداشته، مشاجره‌ها بالا می‌گیرد و خطرناک می‌شود.

راهکارهای مناسب برای کاهش مشاجره‌ی خانوادگی

  • قرار گرفتن در محیط مناسب

بهترین راهکار این است که افراد سعی کنند محیط زندگی جداگانه‌ای را برای خود فراهم کنند. شاید در گذشته مردم می‌توانستند در یک خانه با چند خانواده‌ی دیگر زندگی کنند؛ اما امروزه سبک زندگی، اندیشه‌ها به خصوص احساس استقلال، بیشتر از گذشته دیده می‌شود و به همین دلیل نمی‌توانند با هم کنار بیایند.

  • زمینه سازی در خانواده

به هر حال در هر خانه‌ای تغییر و تحولات اتفاق می‌افتد. لذا شما باید قبل از این‌که اعضای جدید وارد خانواده شوند، زمینه سازی درستی از این رخداد انجام دهید. افراد خانواده نیز باید سعی کنند انعطاف پذیری را در خود بالا ببرند، یعنی باید بتوانند از دید فرد تازه وارد نیز به قضیه نگاه کنند.

  • پذیرش عقاید دیگران

عقاید، نظرات و سبک‌های زندگی تا وقتی که به جان کسی آسیبی وارد نمی‌کند محترم است. لذا شما باید بپذیرید که نمی‌توانید هر کسی را به شکلی که خودتان می‌خواهید تبدیل کنید. حتا یک فرزند، تفکری بسیار متفاوت از مادر خود دارد. این مهم، نیاز به آموزش دقیق از طرف خانواده‌ها، نظام‌های آموزشی و جامعه دارد که همه‌ی انسان‌ها عقایدشان محترم است و هیچکس نباید کسی را به خاطر سبک زندگی و یا نظرات مختلفی که دارد مورد فشار روانی قرار دهد.

  • کاهش انتظارات بیهوده

این خیلی خوب است که دوست داریم تا همیشه در خانواده صلح و دوستی برقرار باشد و هیچ اشتباهی رخ ندهد؛ اما انسان بدون اشتباه کردن نمی‌تواند چیزی یاد بگیرد. انسان‌ها با آزمون و خطا تجربه کسب کرده و رشد می‌کنند. مثلاً وقتی می‌خواهیم طرز تهیه‌ی یک غذا را یاد بگیریم ممکن است چند بار آن را بسوزانیم؛ ولی در نهایت آن را به بهترین شکل یاد می‌گیریم. به همین ترتیب نباید با کشیدن خط و نشان برای اعضای خانواده و قرار دادن آن‌ها در محدوده‌ی خط سرخ، انتظارهای بیهوده را برای خود رؤیا پردازی کنیم؛ باید اجازه دهیم رو به جلو حرکت کنند و هر بار هم اشتباهی انجام دادند با درایت و زبان گفتاری ملایم آن‌ها را راهنمایی کنیم.