بیماری زردی در کودکان و درمان آن

صبح کابل
بیماری زردی در کودکان و درمان آن

نویسنده: زهرا اکبری

زردی نوزاد، یکی از شایع‌ترین بیماری‌هایی است که در نوزادان دیده می‌شود و سلامت آن‌ها را با مشکل مواجه می‌کند. این بیماری، دلایل متعددی مثل تخریب گلبول‌های قرمز خون و ناسازگاری خون مادر با جنین دارد. از نشانه‌های زردی نوزاد، زرد شدن قسمت‌های مختلف بدن است که پس از مشاهده باید آزمایش شود تا درجه‌‌ی آن مشخص شود. درمان این مسأله بسیار ساده است؛ ولی باید توسط  داکتر متخصص انجام شود. در صورتی که زردی کنترل و درمان نشود، مشکلات خطرناکی به وجود می آورد.

دلایل زردی نوزادان

از اصلی‌ترین دلایل زردی در نوزاد، این است که گلبول‌های قرمز خون تخریب شده و در نتیجه ماده‌ای رنگی به نام بیلی‌روبین به وجود می‌آید که بیشتر در چشم و پوست نوزاد جمع می‌شود. زردی نوزاد دلایل دیگری نیز دارد که مهم‌ترین آن‌ها به شرح زیر می‌باشد:

–  نارس‌بودن نوزاد

– ناسازگار بودن خون مادر با خون جنین

– زردی به دلیل ناکافی بودن شیر مادر

– اختلالات تیروئید

– مشکلات کبدی

– عفونت

– دیابت مادر

– زایمان به روش سزارین

– سابقه‌ی زردی در خانواده

درجه‌ی زردی نوزاد

اگر در ۲۴ ساعت اول تولد، درجه‌ی زردی نوزاد ۵ باشد، خطرناک است و باید به داکتر مراجعه شود؛ ولی اگر درجه‌ی ۵ در روزهای آینده بروز یابد، طبیعی است؛ اما اگر به درجه‌ی ۷ و ۸ برسد، بسیار خطرناک می باشد؛ اگر درجه‌ی زردی با وجود مراقبت‌ها به ۱۳ تا ۱۷ رسید، هر چه سریع‌تر به داکتر مراجعه کنید.

زردی نوزاد از کدام قسمت‌های بدن شروع می‌شود؟

زردی نوزاد، ابتدا از چشم‌ها و سر شروع می‌شود و سپس به قفسه‌ی سینه و شکم و پاها سرایت می‌کند. در صورتی که درجه‌ی زردی کودک بسیار بالا باشد، کف دست‌ها و زیر زانوها نیز زرد می‌شود؛ پس زردی و درجه‌ی آن را می‌توانید از ترتیب زرد شدن قسمت‌های مختلف بدن تشخیص دهید. برای تشخیص دقیق درجه‌ی زردی باید روی نوزاد آزمایش انجام شود.

نشانه‌های زردی نوزاد

–  زرد شدن پوست

– زرد شدن سفیدی چشم‌ها

–  در حالت طبیعی ادرار نوزاد باید بی‎‌رنگ باشد؛ ولی اگر نوزاد زردی داشت، ادرار زرد و تیره می‌شود.

–   مدفوع بی‌رنگ

–  شیر را بسیار ضعیف می‌مکد.

–   خسته به نظر می‌آید و بلند گریه می‌کند.

درمان زردی نوزاد

درمان زردی، بستگی به درجه‌ی آن دارد و باید توسط پزشک تشخیص داده شود. به طور کلی، دو راه برای درمان زردی نوزاد وجود دارد که عبارت اند از:

دستگاه فتوتراپی

در این درمان، نوزاد را داخل دستگاه‌های مخصوصی به نام دستگاه فتوتراپی قرار می‌دهند. اگر درجه‌ی زردی زیاد باشد، نوزاد باید در بیمارستان و تحت نظر داکتر داخل دستگاه قرار بگیرد؛ ولی اگر درجه‌ی زردی خطرناک نباشد، می‌توانید دستگاه را اجاره کنید و نوزاد را در خانه درمان کنید.

تعویض خون نوزاد

روش تعویض خون، آخرین مرحله‌ی درمانی است و تنها زمانی استفاده می‌شود که درجه‌ی زردی بسیار بالا و خطرناک باشد.

خطرات زردی نوزاد

در صورتی که درجه‌ی زردی کودک زیاد نباشد، جای نگرانی نیست و زردی خطری ندارد؛ ولی اگر درجه‌ی آن بالا باشد و کنترل نشود، ممکن است بر روی سلول‌های مغز اثر بگذارد و عوارض متعددی مثل آسیب مغزی و فلج مغزی به وجود بیاورد. همچنین ممکن است زردی باعث شود که نوزاد شیر نخورد و در نتیجه دچار انقباض عضلات و اختلال در درک و تکلم و شنوایی بشود.

ابتلای نوزاد به زردی، چیز عجیبی نیست و برای اکثر نوزادها رخ می‌دهد؛ ولی باید کنترل و درمان شود. در صورتی که متوجه شدید نوزاد تان زردی دارد؛ بهتر است به داکتر مراجعه کنید تا او تصمیم بگیرد که نوزاد را چگونه باید درمان کنید. در صورتی که زردی کم باشد، داکتر می‌تواند شما را راهنمایی کند تا با درمان‌های خانگی او را درمان کنید.