دوران بارداری را باید جدی گرفت

صبح کابل
دوران بارداری را باید جدی گرفت

نویسنده: زهرا اکبری

یکی از موضوعاتی که در خانواده‌های افغانی بسیار جدی است و متأسفانه خانواده‌ها در مورد آن کمتر اطلاعات دارند و به آن اهمیت نمی‌دهند، دوران بارداری زنان است. برای داشتن یک خانواده‌ی سالم، بهتر این است که همسران و دیگر اعضای خانواده در این باره بیشتر بدانند.

دوران بارداری برای بسیاری از زنان، با درد، بی‌خوابی تغییرات هورمونی و کج‌خُلقی همراه است؛ اما با وجود این سختی‌ها، مادران بیشتر از آن‌ که نگران خود باشند به فکر جنین استند. دوران بارداری تغییرات جسمانی و روانی زیادی را با خود به دنبال دارد که هر کدام از تغییرات هم می‌توانند منشأ حال خوب و خوش زن باردار باشند و هم موجب نگرانی، خستگی و ناراحتی وی شوند. زنان باردار با آگاهی از شرایط خود و کسب اطلاعات، می‌توانند دوران بارداری خود را مدیریت کنند تا شرایط خوبی را تجربه کنند.

دوران بارداری منحصر به فردترین دوره‌ای است که یک زن تجربه می‌کند. در این دوره که تغییرات جسمانی و روانی زیادی برای زن پیش می‌آید، مادر نیاز به پشتیبانی عاطفی و روانی بیشتری خواهد داشت. در دوران بارداری، مادر ارتباط بیشتری با جنین خود دارد؛ به طوری که از اواسط بارداری نوزادش را حس کرده و با او صحبت می‌کند. اهمیت دوران بارداری زمانی مشخص می‌شود که سلامت جنین و مادر به خطر می‌افتد؛ همان طور که گفته شد، در این دوران تغییرات جسمانی و روانی زیادی بر یک زن عارض می‌شود. با آگاهی از این تغییرات، مقابله و کنار آمدن با آن‌ها راحت‌تر می‌شود.

واضح‌ترین تغییری که رخ می‌دهد، بزرگ شدن شکم زن است. به تدریج که جنین رشد می‌کند و فضای بزرگتری را می‌طلبد، فشار به اندام‌های دیگر بدن وارد می‌شود؛ یعنی حجم شش‌ها کوچک شده و در نتیجه تنگی نفس رخ می‌دهد، روده و معده کوچکتر می‌شوند. با تغییرات هورمونی در بدن ممکن است سوزش معده، کم شدن فعالیت روده‌ها و یبوست ایجاد شود. از طرف دیگر ورم اندام‌های بدن به ویژه پاها ممکن است کمی اذیت‌کننده شوند.

بزرگ شدن شکم باعث فشار روی پا، کمر و ستون فقرات می‌شود و ممکن است کمردردی در پی داشته باشد. حالت تهوع و ویارهای چند ماه اول، حساسیت به بوی غذا، تغییرات چهره و پوست، همگی ممکن است در پی بارداری رخ دهند. زنان باردار از لحظه‌ای که مطمئن می‌شوند باردار استند، علاوه بر اشتیاق و خوشحالی، دچار نگرانی‌های زیادی می‌شوند. نگرانی و اضطراب در مورد صلاحیت خود برای مادر شدن تا نگرانی در مورد کودکی که هنوز به دنیا نیامده و آینده‌ی او؛ در باره‌ی زایمان و بسیاری از مسائل دیگر!

احساسات غم و ناراحتی هم ممکن است در این دوران خود را نشان دهد. از طرف دیگر تحریک‌پذیری و حساسیت بیشتر نسبت به برخورد‌های دیگران رایج است؛ یعنی زنان به لحاظ خلقی هم تغییر می‌کنند و نیاز به مراقبت و توجه بیشتری دارند. بهتر است همسران با در نظرگرفتن نیازهای عاطفی زن باردار، فشارهای روانی را کاهش دهند.

هر زن بارداری نسبت به قبل نیاز به توجه و مراقبت بیشتری دارد.

·   اول از همه تحت نظر داکتر باشید و در مورد تمام مسائل با داکتر تان مشورت کنید. شما در شرایطی استید که باید نگران سلامتی خود و جنین تان باشید، بنا بر این، شرایط شما با قبل از بارداری به کل متفاوت است.

·   استراحت و ورزش در دوران بارداری را فراموش نکنید. این دو مورد می‌تواند به شما کمک کند سلامتی روحی و روانی خود را در کنار سلامت جسمی تضمین کنید.

·   از لباس‌های راحت و مناسب استفاده کنید. نگذارید به شکم و سینه‌های تان فشار بیاید.

·  از وزن خود مراقبت کنید. بیش از حد غذاخوردن ممکن است منجر به وضعیت‌های نامناسب دیگری شود. اضافه وزن طبیعی در بارداری ۱۰ تا ۱۲ کیلوگرم است.

·  غذاهای مغذی بخورید. شیر و سبزیجات تازه مصرف کنید.

·  سعی کنید تا حد امکان از مسافرت‌های طولانی بپرهیزید .

مواردی که نیاز است زنان باردار در مورد آن‌ها اقدام کنند، شامل موارد زیر است:

۱.  اولین کاری که نیاز است بکنید این است که به یک داکتر مراجعه کنید.

۲.  آزمایش‌هایی که داکتر تجویز می‌کند و نهایتا ممکن است داروهایی تجویز کند که همگی برای سلامت شما ضروری استند.

۳٫  معایناتی که داکتر برای شما تنظیم می‌کند، از قبیل سونوگرافی و سایر موارد را سر وقت انجام دهید.