علل و درمان افسردگی در زنان

زهرا سیاس
علل و درمان افسردگی در زنان

افسردگی در زنان موضوع بسیار مهمی است که نباید از آن غفلت کنیم. افسردگی، انرژی و امید به زندگی را از شما می‌گیرد. زنان افسرده، مادران افسرده‌ای می‌شوند و فرزندانی نامتعادل نیز به بار می‌آورند. به همین دلیل، لازم است به بهترین شکل بر افسردگی خود غلبه کنید. افسردگی در زنان عوامل زیادی دارد‌.

شناخت کافی از علائم افسردگی و عوامل بروز آن لازمه‌ی درمان افسردگی است. علائم افسردگی در زنان معمولا شامل یک یا ترکیبی از این موارد است:

بی‌علاقگی: از دست دادن علاقه نسبت به اموری که قبلا از آن‌ها لذت می‌بردید.

کاهش انرژی: ممکن است کمبود انرژی داشته‌ باشید و مدام احساس خستگی کنید.

عدم اعتمادبه‌نفس: داشتن احساس گناه، ناامیدی و حس ِبی‌ارزشی

عدم تناسب جسمی: تغییر ذائقه و میل به غذا، افزایش یا کاهش بی‌رویه‌ی وزن.

اختلال خواب: بی‌خوابی یا بدخوابی و یا تغییر در عادت‌های خواب

عدم تمرکز: دشواری در تمرکز، پراکندگی و بی‌هدفی در انجام امور.

تمایل به خودکشی: افکار مربوط به خودکشی و مرگ و ادامه ندادن زندگی

علل بروز افسردگی در زنان

افسردگی می‌تواند بر اثر ترکیبی از عوامل اجتماعی، فیزیولوژی و زیستی ایجاد شود. اصلی‌ترین دلایل ابتلا به افسردگی در زنان تنهایی و انزوا، کمبود حمایت اجتماعی، تجربه‌ی موقعیت‌های استرس‌آور، سابقه‌ی خانوادگی افسردگی، مشکلات ازدواج و رابطه، فشار مالی، تجربه‌ی تروما یا تجاوز در کودکی، مصرف مواد مخدر و الکل، بیکاری یا نداشتن شغل مناسب، مشکلات سلامتی یا دردهای مزمن است.

علائم جسمی

۱-   مشکلات تیروئید

۲-   هورمون استرس

عوارض جانبی داروها

بسیاری از داروها پس از قطع مصرف عوارضی را برای فرد به دنبال دارند که افسردگی نیز یکی از این عوارض است. داروهای پیش‌گیری از بارداری و داروهای هورمونی ممکن است موجب افسردگی فرد مصرف‌کننده شوند.

عامل قاعدگی

بسیاری از زنان ممکن است دچار سندروم پیش از قاعدگی شوند که علائم آن خفیف و کوتاه‌مدت است؛ اما در برخی دیگر نشانه‌های افسردگی ناشی از قاعدگی بسیار حاد است و ممکن است باعث بروز اختلال خلق و خو شود که افسردگی شدید و زودرنجی از علائم آن است. علاوه ‌بر این نوسانات خلقی مرحله‌ی یائسگی می‌تواند منجر به افسردگی شود.

افسردگی به خاطر بارداری

تغییرات هورمونی در دوران بارداری افزایش چشم‌گیری می‌یابد و ممکن است باعث بروز افسردگی شود. علاوه ‌بر این مشکلات مربوط به بارداری از جمله سقط جنین، بارداری ناخواسته و ناباروری از دلایل روانی ابتلا به افسردگی است.

افسردگی پس از زایمان

بسیاری از خانم‌ها پس از زایمان دچار افسردگی می‌شوند. ممکن است علائم افسردگی در مدت طولانی ادامه یابد. این شرایط افسردگی پس از زایمان نامیده می‌شود که یا به علت تغییرات و نوسانات هورمونی است و یا به خاطر بدشکل شدن بدن و یا ترس از تربیت و بزرگ کردن بچه.

 روش‌های درمانی

کمک گرفتن از دیگران: بعضی از کارها را بهتر است تنهایی انجام ندهید. شما با گام‌های کوچک اما قدرت‌مند می‌توانید در درمان افسردگی به خود کمک کنید. برای مبارزه با افسردگی بهتر است از حمایت دیگران استفاده کنید و لجبازی را کنار بگذارید.

رفت و آمد با اطرافیان: شبکه‌های مجازی راه ارتباطی خوبی برای تعاملات استند؛ اما هیچ‌ گاه جایگزین ملاقات‌های رو در رو نمی‌شوند. برای سریع‌تر کردن روند درمان با افرادی که به آن‌ها اعتماد دارید و شنونده‌ی خوبی استند در ارتباط باشید.

تغییر سبک زندگی: برای درمان افسردگی باید سبک زندگی ملالت‌آور خود را تغییر دهید. کارهایی انجام دهید که به شما آرامش می‌بخشند. راه‌های کنترل و غلبه بر استرس را یاد بگیرید. همچنین فعالیت‌های سرگرم‌کننده را در برنامه‌ی روزانه‌ی خود قرار دهید. خواب کافی در برطرف کردن کسلی و خستگی شما بسیار مؤثر است. پس روی ساعت خواب خود کار کنید.

کنترل استرس: استرس طولانی‌مدت باعث تشدید افسردگی در شما می‌شود. تمام وضعیت‌های استرس‌زا مانند شرایط زندگی، فشار کاری و رسیدگی به فرزندان را برای خود مشخص کنید و راه‌هایی برای کاهش این مسائل و کنترل استرس خود بیابید.

درمان دارویی: داروهای ضد افسردگی به میزان زیادی علائم افسردگی را در شما از بین می‌برد؛ اما افسردگی شما را به طور کامل برطرف نمی‌کند. علاوه ‌بر این در صورت مصرف درازمدت، اعتیادآور می‌شود و در صورت قطع مصرف امکان برگشت علائم وجود دارد. احتمال بروز عوارض داروها در زنان بیشتر است. به دلیل تفاوت‌های زیستی، زنان مقدار کمتری از داروهای ضد افسردگی نیاز دارند.