دادگاه کیفری بین‌المللی به پرونده‌ی جنایت‌های جنگی در سرزمین‌های فلسطینی رسیدگی می‌کند

صبح کابل
دادگاه کیفری بین‌المللی به پرونده‌ی جنایت‌های جنگی در سرزمین‌های فلسطینی رسیدگی می‌کند

دادگاه کیفری بین‌المللی که در لاهه‌ی هالند موقعیت دارد، اعلام کرده است که به پرونده‌ی جنایت‌های جنگی در سرزمین‌های فلسطینی رسیدگی خواهد کرد.

قاضی‌های دادگاه دیوان کیفری بین‌المللی، با وجود مخالفت سرسخت اسراییل، برای رسیدگی به جنایت‌های جنگی در سرزمین‌های فلسطینی رای دادند. آن‌ها، اعلام کردند که این تصمیم با استناد به آیین‌نامه‌ها و اسناد بنیادین قضایی صورت گرفته و به معنای تلاش برای تعیین دولت‌ یا مرز‌های قانونی نیست.

اسراییل و امریکا که عضو دیوان کیفری بین‌المللی نیستند، با این تصمیم دادگاه مخالفت کرده‌اند.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسراییل، این تصمیم را یهود‌ستیزی خوانده و گفته است: «دادگاهی که برای جلوگیری از جنایاتی مانند هولوکاست تشکیل شده، اکنون کشور قوم یهود را هدف قرار داده است.»

وزارت خارجه‌ی امریکا نیز، از این تصمیم ابراز نگرانی کرده است.

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه‌ی امریکا، گفته است: «از آن‌جا که دیوان کیفری بین‌المللی صلاحیت قضایی خود را به حوزه‌ی نظامی اسراییل بسط داده، قابل نگرانی است. موضع ما همواره این بوده که این دیوان باید حوزه‌ی قضایی خود را محدود به کشورهایی کند که عضو آن استند و یا این حوزه را به محدوده‌ی شورای امنیت سازمان ملل، محدود کند.»

از سویی دیگر، این تصمیم دیوان کیفری بین‌المللی، با استقبال شماری از مقام‌های فلسطینی رو به رو شده است.

تشکیلات فلسطینی اعلام کرده که با دیوان کیفری بین‌المللی همکاری می‌کند. نخست‌وزیر تشکیلات فلسطینی، گفته است، این هشداری به مهاجهانی است که تصور می‌کردند اعمال شان بی‌پاسخ خواهد ماند.

فایو بنسودا، دادستان کل دیوان کیفری بین‌المللی، در سال ۲۰۱۹، پس از پنج سال تحقیق، گفته بود که برای رسیدگی به جنایات جنگی در کرانه‌ی باختری، نوار غزه و بیت‌المقدس شرقی، مدارکی در دست دارد و از دادگاه لاهه خواسته بود حوزه‌ی بررسی صلاحیت قضایی او را بررسی کند و حالا پس از بررسی، این پرونده به خانم بنسودا، رسیده است، تا به تحقیقات خود در باره‌ی جنایت جنگی در سرزمین‌های فلسطینی ادامه دهد.

دادگاه کیفری بین‌المللی، وابسته به سازمان ملل متحد است. این دادگاه در سال ۲۰۰۲ برای رسیدگی به جنایت‌های جنگی، نسل‌کشی، جرایم بشری و تعرض و تجاوز، تشکیل شد.