خاورمیانه مقصد اصلی صادرات جنگ‌افزار است

صبح کابل
خاورمیانه مقصد اصلی صادرات جنگ‌افزار است

بررسی‌های انستیوت بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم  (Sipri)، نشان می‌دهد که بیشترین صادارات جنگ افزار به خاورمیانه صورت می‌گیرد.

در گزارشی که روز دوشنبه (۲۵ حوت/ ۱۵مارچ)، از سوی روزنامه‌ی اتریشی استاندارد، با استناد به بررسی انستیوت بین‌المللی صلح استکهلم به نشر رسیده، آمده است که میزان صادرات جهانی جنگ‌افزار در بین سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰، در همان سطحی قرار دارد که در اوایل پنج سال نخست قرن بیستم، قرار داشت.

بر اساس این گزارش، صادرات تجهیزات نظامی و جنگ‌افزارهای امریکا، فرانسه و آلمان در پنج سال اخیر افزایش یافته و جای کاهش صادرات جنگ‌افزار چین و روسیه را گرفته است.

این گزارش می‌افزاید که میزان افزایش صادرات جنگ‌افزار به خاورمیانه بوده است؛ طوری که در پنج سال گذشته، نسبت به سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶، صادرات جنگ‌افزار به قطر ۳۶۱ درصد، به مصر ۱۳۶ درصد و به عربستان سعودی ۶۱ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

پژوهش‌گران این انستیوت در استکهلم، گفته‌اند که مجموع صادرات جهانی جنگ‌افزار در پنج سال گذشته افزایش نیافته؛ اما میزان آن در سطح بالاترین مقدار از زمان پایان جنگ سرد، باقی مانده است.

به گفته‌ی سرپرست پژوهش‌گران این انستیتوت، پیامدهای اقتصادی همه‌گیری کرونا، سبب شده که برخی از کشورها در برنامه‌های تهیه جنگ‌افزار خود بازنگری کنند؛ اما بعضی از کشورها در اوج همه‌گیری هم قراردادهای بزرگ تسلیحاتی را امضا کرده‌اند.

در این گزارش آمده است که امریکا بزرگ‌ترین صادرکننده‌ی تجهیزات نظامی در جهان است و به ۹۶ کشور جهان تسلیحات نظامی می‌فروشد که ۴۷ درصد از مشتریان آن در خاورمیانه قرار دارد و عربستان به تنهایی واردکننده‌ی ۲۴ درصد از کل صادرات تجهیزات نظامی امریکا به شمار می‌رود.

امریکا از فروش تجهیزات نظامی، سهم خود را از ۳۲ درصدی که در سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶ داشت، در پنج سال گذشته به ۳۷ درصد رسانده است و صنایع نظامی امریکا ۱۵ درصد رشد داشته که از روسیه، دومین فروشنده‌ی تسلیحات در جهان، فاصله‌ دارد.

روسیه که صادرکننده‌ی ۲۰ درصد تسلیحات نظامی جهان است و میزان صادرات آن در پنج سال گذشته، به نسبت سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶، حدود ۲۲ کاهش داشته است. ۹۰ درصد از این کاهش به خاطر سقوط شدید واردات جنگ‌افزار روسیه توسط هند بوده است؛ اما صادرات تسلیحات نظامی را به چین، الجزایر و مصر افزایش داده است.

بر اساس این گزارَش، فرانسه و آلمان در جایگاه سوم و چهارم فروش تسلیحات و تجهیزات نظامی قرار دارند.

فرانسه صادرات خود را ۴۴ درصد افزایش داده و بیش از ۸ درصد صادرات جهانی تجهیزات نظامی را به عهده دارد که ۵۹ درصد این فروش، به کشورهای هند، مصر و قطر صورت می‌گیرد. آلمان نیز صادرات خود را ۲۱ درصد افزایش داده است و در جایگاه چهارم قرار گرفته است.

چین که در جایگاه دومین اقتصاد جهان قرار دارد، از نگاه فروش تسلیحات نظامی و تجهیزات جنگی، پس از فرانسه و آلمان در جایگاه پنجم قرار دارد که بیشترین مشتریان آن، پاکستان، بنگلادش و الجزایر استند.