جو بایدن، رییسجمهور امریکا، در ادامهی گفتوگوهای تلفونی خود با رهبران کشورها، با ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو و ولادیمیر پوتین، ریسجمهور روسیه به گونهی جداگانه گفتوگو کرد.
در اعلامیهای که روز سهشنبه (7 دلو/ 26 جنوری) از سوی کاخ سفید به نشر رسیده، آمده است که در این تماسهای تلفونی، در بارهی همکاری ناتو با متحدان امریکا، نگرانیهای امنیتی در افغانستان، عراق و روسیه، توافق هستهای ایران یا برجام، بازداشت الکسی ناوالنی در روسیه و تعیین جایزه برای کشتن سربازان امریکایی در افغانستان از سوی روسیه، بحث شده است.
بایدن در گفتوگو با ینس استولنبرگ، به تعهد کشورش در دفاع جمعی و مادهی 5 ناتو، بر اهمیت ارزشهای مشترک، مشاوره و مقابله با تهدیدات جدید از جمله تغییرات اقلیم و امنیت جهانی تاکید کرد و از ناتو به خاطر رهبری پایدار و مشوره و همکاری با متحدان امریکا قدردانی کرد.
دبیر کل ناتو نیز ضمن تبریکی به بایدن، از رییسجمهور امریکا به خاطر بازسازی اتحاد تشکری کرد و تاکید کرد که ناتو مکانی است که هر روزه اروپاییها و امریکاییها با یکدیگر دیدار و روی چالشهای جدی صحبت میکنند.
پیش از این، دبیر کل ناتو با وزیر دفاع امریکا نیز گفتوگوی تلفونی داشت و روی موضوعات مشابه بحث کردند.
از سویی دیگر، جو بایدن در گفتوگو با ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه روی موضوعات تمایل دو طرف به خاطر تمدید استارت جدید به مدت 5 سال، دست داشتن روسیه به هک سیستمهای اطلاعاتی و نهادهای داخلی امریکا و دخالت در انتخابات امریکا، پاداش دادن روسیه برای کشتن سربازان امریکایی و بازداشت آلکلسی ناوالنی بحث کردند.
بایدن در این تماس تلفونی، گفت که امریکا برای دفاع از منافع ملی خود و پاسخ به اقدامات روسیه برای آسیب رساندن به متحدانش، قاطعانه عمل خواهد کرد.
در این تماس، دو طرف برای تماس در آینده توافق کردند و خواهان عادیسازی روابط شدند و گفتند که این به نفع هر دو کشور است.
بایدن پیش از این دونالد ترامپ را به آسانگیری در قبال روسیه متهم کرده بود و بارها از رفتار امریکا در برابر روسیه انتقاد کرده بود.