پژوهش‌ تازه: دوره‌ی ایمنی‌ ویروس کرونا

ابوبکر صدیق
پژوهش‌ تازه: دوره‌ی ایمنی‌ ویروس کرونا

نویسنده: اپروا منداویلی

منبع: نیویارک تایمز

برگردان: ابوبکر صدیق

زمان کامل مصونیت از ویروس کرونا چه اندازه است؟ سال‌ها و ممکن دهه‌ها. به اساس یک پژوهش تازه، امیدواری برای ساختن واکسین‌ جدید ویروس کرونا بیش‌تر است.
بررسی‌های جدید نشان می‌دهد؛ هشت ماه پس از شیوع ویروس کرونا، بیش‌تر کسانی که دوره‌ی ایمنی‌ ویروس را سپری کردند، سلول‌های بدن‌ شان هنوز در تقلای جلوگیری از مصاب‌شدن دوباره به این بیماری است. در مدت کوتاهی سلول‌های بدن انسان می‌تواند، دوباره به بیماری (ویروس) مبتلا شود.
این بررسی هرچند در یک کانال نه‌ چندان مشهور انتشار یافته است؛ اما یکی از مکمل‌ترین بررسی‌ها در رابطه به حاصل‌کردن دوره‌ی ایمنی از ویروس کرونا است.
شان‌کورتی (Shane Crotty) ویروس‌شناس مشهور در انستیتوت لاجولا (La JOLLA institute) و عضو این پژوهش، می‌گوید: کارگیری از میزان حافظه‌ –شاخصه‌ی هوش‌مند افراد- ممکن از ابتلای شمار گسترده‌ی افراد به بی‌اشتهایی و سوی هاضمه‌ برای سال‌ها جلوگیری کند.
پزشکان در این پژوهش دریافته اند که ویروس برای مدت کوتاه در وجود انسان زنده می‌ماند. «واکسین» می‌تواند به صورت مداوم ویروس کوید-۱۹را زیر کنترل خود بگیرد.
یافته‌های این پژوهش هم‌چنان نشان می‌دهد؛ بیماری «سارس» (SARS) که به «ویروس کرونای قدیمی» مشهور است، پس از سال‌ها هنوز در ۱۷ سلول انسان‌ها فعال است. نشانه‌هایی از بررسی‌ انجام‌شده در «لابراتوار» موجود است.
پژوهش‌ دانشگاه واشنگتن که توسط ویروس‌شناسان انجام شده است، حافظه‌ی سلولی (memory cells) کسانی را نشان می‌دهد که حداقل در ماه‌های اخیر با ویروس درگیر بوده ‌اند؛ «کسانی که تازه دوره‌ی ایمنی از کوید-۱۹ را سپری کرده اند، سلول‌های بدن‌ شان تا سه ماه دیگر نیز با این ویروس درگیر استند.»
دیپتا بهتاچوریاDeeta Bhatttachary) ) ویروس‌شناس در دانشگاه یل ارزوینای امریکا، گفته است، نتیجه‌ی بررسی‌ها تقریبا یک تصویر نشان می‌دهد: مبتلایان به ویروس باید چند هفته را در حالت «قرنتین» سپری کنند.
اکیکو اویسکی ( Akiko Iwasaki) ویروس‌شناس در دانشگاه ایل، می‌گوید: این برایم حیرت‌آور نبود؛ برای چند هفته سیستم دفاعی بدنم ضعیف شده بود؛ اتفاقی که افتاد و هنوز جریان دارد و در خبرها هم این را شنیده بودم.
جنیفر گامیرمن، ویروس‌شناس در دانشگاه تورانتو، گفت که سیستم دفاعی بدن شمار اندک نجات‌یافتگان از ویروس کرونا، دوباره بازسازی شده است.
البته دلیل مقاومت از ویروس کرونا متفاوت است؛ اما واکسین این تفاوت را از میان می‌برد.
خانم داکتر گفت که [واکسین] سیستم دفاعی شما را بدون تاثیرپذیری تجانسی تقویت می‌کند.
گزارش‌های اخیر تکان‌دهنده است، مقاومت بدن در برابر کرونا کاهش یافته است و کسانی دور‌ه‌ی مصونیت از ویروس را سپری کرد‌ه ‌اند، پس از چند ماه دوباره آلوده شده ‌اند؛ اما شماری از ویروس‌شناسان ازبین‌رفتن سیستم دفاعی بدن را مرتبط به شرایط اجتماعی می‌دانند.
در حالی که سیستم معافیت و خون بدن، نیاز به مبارزه با ویروس دارد تا از دوباره اخته‌شدن به آن جلوگیری کند؛ اما الساندر، ویروس‌شناس در انستیتوت لاجولا، می‌گوید: عقیم‌سازی ویروس لحظه‌به‌لحظه انجام نمی‌شود و این یک قاعده نیست.
بیش‌تر اوقات، افرادی که دوباره به ویروس کرونا مبتلا می‌شوند، سیستم دفاعی بدن ویروس را سریع‌تر شناسایی و خاموش می‌کند. حرکت ویروس کرونا آهسته وارد سلول شده و سیستم دفاعی در برابر آن دیوارتشکیل می‌دهد. خانم داکتر گفت: ممکن برای فرد آلوده خیلی واضح نباشد و تنها تجربه‌ی کمی داشته باشد.
داکتر ساید و هم‌کارانش که ۱۸۵ زن و مرد بین سنین ۸۱-۱۹ساله که دوره‌ی ابتلا به بیماری را سپری کرده بودند را، مورد آزمایش قرار داده است. بیش‌تر آنان نشانه‌های یک‌سان دارند؛ نداشتن اشتها، گروپ خون یک‌سان در ۳۸ شاخص جداگانه. پژوهش‌گران چهار شاخص را در بیمار‌ها مطالعه کردند؛ سیستم دفاعی بدن، تقویت‌کننده‌ی سیستم دفاعی بدن، (B cell) که سلو‌ل‌های تاثیرپذیر را نابود می‌کنند و (T cell) که در حافظه‌ی‌ انسان یک تصویر از مصونیت را در برابر ویروس شکل می‌دهد.
دکتر کروتی گفت: «شما زمانی که به یکی از این‌ها توجه کنید، یک تصویر بزرگ را از دست می‌دهید.» او و هم‌کارانش یافته اند که سیستم ایمنی بدن به مدت طولانی در برابر ویروس مقاومت می‌کند. حدود ۶-۸ ماه پس از مبتلاشدن با ۲۰۰ روش متفاوت، سلول‌های T بیش‌تر اشتراک‌کنندگان در این پژوهش، تخریب شدند؛ اما سلول‌های B رشد دوباره را نشان می‌دهد.
مطالعات پزشکان نشان می‌دهد که سیستم معافیت بدن در ابتدا در برابر ویروس؛ مانند دانه‌‌های ریز عمل می‌کنند، البته در این مرحله اولویت وجود ندارد. داکتر گمنرمن، گفت: در ابتدا ما می‌آموزیم و فکر می‌کنم، ما در رابطه به زندگی پویا و متحرک ( ویروس) مطالعه کنیم. نگرانی این است که چقدر زمان می‌برد تا پژوهش‌، برای مبارزه با ویروس پاسخ ارایه کند.
یک بررسی که توسط جینفر در دانشگاه کلمبیا انجام شده است، زمان سپری‌شدن دوره‌ی ایمنی این ویروس را به زودی حد اقل یک سال می‌داند. چیزی که مبرم و قابل توجه است، ‌نحوه‌ی مبارزه در برابر ویروس است.
تعیین‌کردن حداقل زمان برای سپری‌کردن زمان مصونیت از ویروس دشوار است؛ زیرا بیش‌تر متخصصان تا هنوز این را به درستی به دست نیاورده اند که سلول‌های بدن انسان چگونه و تا چه زمانی نیاز دارد تا بر ویروس غالب شوند؛ اما مطالعات نشان می‌دهد که سلول‌های دفاعی کوچک؛ مانند T و B برای پوشش و ایجاد دیوار دفاعی در برابر ویروس در زمان ابتلا بیش‌تر کارایی دارند.
مطالعات در افراد نشان می‌دهد که سلول‌های مقاوم در برابر بیماری، میزان مقاومت بدن را بالا می‌برد؛ اما هیچ عکس‌المل سریع انجام نمی‌شود؛ زیرا این غیرمعمول است. دکتر اویسکی گفت: واکنش معمول «سلول‌های بدن» در برابر این ویروس آهسته و طولانی برای چند سال است.
نشان‌هایی از بیماری‌های کنه در بدن انسان وجود دارد و احتمال این را نشان می‌دهد؛ افرادی که مورد آزمایش قرار گرفته اند، بیماری‌هایی از سال‌های پیش نیز داشته اند، بیماری‌های که از خانواده‌ی ویروس جدید نیستند. داکتر بهتا چوریا، گفت: این نمی‌تواند یک دلیل باشد؛ اما برخی از بیماری‌ها از زمان قدیم در بدن برخی‌ها وجود داشته و با آمدن ویروس جدید این روند دوباره به فعالیت آغاز کرده است و یکی از دلایل فعال‌شدن دوباره‌ی آن همین ویروس بوده است.
یادداشت: این تازه‌ترین پژوهش در رابطه به کرونا و چگونگی ایمنی‌یافتن بدن در برابر آن است که در ۱۷ نوامبر در روزنامه‌ی نیویارک تایمز منتشر شده است.