حضور شی در جلسه‌های سازمان ملل، نشان‌دهنده‌ی تعهد چین به چند‌جانبه‌گرایی است

صبح کابل
حضور شی در جلسه‌های سازمان ملل، نشان‌دهنده‌ی تعهد چین به چند‌جانبه‌گرایی است

توضیح عکس: یک زن در ۱۴ سپتامبر ۲۰۲۰ از مقر سازمان ملل در نیویورک ایالات متحده عبور می‌کند. (شین هوا / وانگ یینگ)

نویسنده: جیانگ‌لی/ منبع: خبرگزاری شین هوا

شی جین پینگ، ر‌ییس جمهور چین در ۲۱ سپتامبر از طریق کنفرانس ویدیویی‌ در جلسه‌ی سالانه‌‌ی مجمع عمومی سازمان ملل شرکت کرد، تا با رهبران جهان در رویارویی با چالش‌های جهانی همراه شود.
امسال هفتاد‌و‌پنجمین سال‌گرد تاسیس نهاد ۱۹۳‌عضوی جهانی است که ابتدا با امضای ۵۱ کشور عضو از جمله چین، در پایان جنگ جهانی دوم تشکیل شد. امروز جهان درمرحله‌ی دیگری از تاریخ انسان‌ها قرار دارد و باید تلاش‌ها برای «نجات نسل‌های آینده» همان‌گونه که در منشور سازمان ملل آمده است دو برابر شود.
چندجانبه‌گرایی در خطر
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در مراسم بزرگ‌داشت از تاسیس این سازمان، گفت که منشور سازمان ملل « قوانین و امید را به جهان ویران بازگرداند.» این منشور زمانی به امضا رسید که رهبران جهان نیاز شدید به مکانیزمی داشتند که بتواند به ایجاد صلح کمک و جنگ‌های آینده را متوقف کند، این تنها در صورت همکاری همه‌ی ملت‌ها از طریق یک سازمان جهانی امکان‌پذیر بود.
با این که دهه‌ها تلاش برای جهانی‌سازی و ادغام صورت گرفت؛ اما به دلیل بازگشت یک‌جانبه‌گرایی، حمایت از عملی‌نشدن معاهده‌ها و انجام عمل‌کردهای وحشیانه‌ی نظامی و اقتصادی، جهان در مقابله با خطرها و چالش‌های بزرگ با گسست‌های بزرگ و گسترده‌ای روبه‌رو است.
همه‌گیری بی‌سابقه‌ی‌ بیماری کوید-۱۹ که تا هنوز نزدیک به یک میلیون نفر را در جهان از پای در آورده و اقتصاد جهانی را فلج کرده است، یادآور هرج‌و‌مرج مشابه در سال ۱۹۴۵ است.
رابرت لارنس کوهن، رییس بنیاد کوهن در لس‌آنجلس و نیویورک، گفت: « درسال ۱۹۴۵، ویران‌گرترین جنگ تاریخ انسان‌ها با این شعار به پایان رسید که بشریت، هرگز نمی‌تواند اجازه دهد بار دیگر چنین ویرانی‌های گسترده‌ای با راه‌اندازی جنگ‌های ملی و کشوری به بار بیاید، این تنها با اعتماد به یک نهاد بزرگ چندین ملیتی می‌تواند ممکن شود.»

عکس گرفته شده در ۱۴ سپتامبر ۲۰۲۰ نمای بیرونی دفتر مرکزی سازمان ملل در نیویورک ایالات متحده را نشان می‌دهد. (شین هوا / وانگ یینگ)

او اضافه کرد که همیشه اختلاف‌هایی میان ملت‌ها وجود دارد، اصول اساسی این است كه چگونه می‌توان فرصت‌های جمعی را توسعه داد، در حالی كه بتوانیم احتمال درگیری‌های بالقوه را با تماس مداوم كنترل می‌كنیم.
کوهن در مورد خطرهای موجود در روابط بین‌الملل در عصر ارتباطات جهانی وحضور رسانه‌های اجتماعی ملتهب هشدار داد. او می‌گوید که ژیوپلیتیک جهانی هم به سازمان‌های چند‌ملیتی و هم به روابط دو‌جانبه‌ی قوی میان ملت‌ها نیاز دارد‌.
کوهن اضافه کرد : « سازمان ملل متحد نمی‌تواند پاسخ كامل باشد؛ اما بدون شک بخشی از پاسخ خواهد بود.»

آگاهی جهانی
چین به عنوان یک عضو موسس سازمان ملل و یک عضو دایمی شورای امنیت، به تعهد خود در مورد اهداف و اصول منشور ملل متحد پای‌بند است و در پاسخ به تهدیدهای جهانی و پی‌گیری صلح و توسعه، از سازمان ملل متحد حمایت کرده است.
چین، در بیانیه‌ای در هفتاد‌وپنجمین سال تاسیس سازمان ملل متحد، تعهد خود برای حفاظت ازنظم جهانی با محوریت سازمان ملل متحد را تجدید کرد و بر هنجارهای اساسی روابط بین‌المللی که با اصول منشور سازمان ملل پشتیبانی می‌شود و نقش محوری سازمان ملل متحد بر امور جهانی تاکید ورزید. صدای چین با همه‌ی شریکانش در سراسر جهان طنین‌انداز است.
رییس‌جمهور شی، در یک دیدار ویدیویی با رهبران اروپایی از جمله آنگلا مرکل، نخست‌وزیر آلمان؛ چارلز میشل، رییس شورای اروپا و اورسولا فون در لاین، رییس کمیسیون اروپا ،به تاریخ چهاردهم سپتمبر در مورد حمایت از چند‌جانبه‌گرایی و رسیدگی مشترک به چالش‌های جهانی به توافق رسید.
مرکل، میشل و فون درلاین، گفتند که تقویت همکاری، حفاظت همگانی از چند‌جانبه‌گرایی و ایستادگی در برابر یک‌جانبه‌گرایی و پشتیبانی از اروپا و چین ضروری است.

عکس گرفته شده در ۱۴ سپتامبر ۲۰۲۰ نمای بیرونی دفتر مرکزی سازمان ملل در نیویورک ایالات متحده را نشان می‌دهد. (شین هوا / وانگ یینگ)

کریستین بیر، سردبیر مجله‌ی Nouvelle Solidarite فرانسه و کارشناس موسسه‌ی شیلر فرانسه، در مورد نتایج این نشست اظهار داشت: رهبران، واکنش مثبت در مورد حفظ صلح ، ثبات و رفاه نشان دادند و همکاری چند‌جانبه را پذیرفتند.
چین در انجام مسوولیت‌های خود، همیشه عمل خود را متناسب با گفته‌های خود انجام می‌دهد.
پکن با برنامه‌ی توسعه‌ی پایدار ۲۰۳۰ سازمان ملل متحد، به طور فعال اهداف و برنامه‌های توسعه‌ای خود را وفق داده و در زمینه‌ی فقرزدایی و کنترول تغییرات آب‌و‌هوایی نتایج چشم‌گیری کسب کرده است.
از جمله ابتکارات دیگری که رییس‌جمهور شی درسال ۲۰۱۵ و در جریان هفتادمین سال‌گرد تاسیس سازمان ملل اعلام کرد، چین هم‌چنین یک نیروی هشت‌هزار نفری آماده و نیرومند را هم‌راه با یک گروه سه‌صد‌ نفری پولیس برای ماموریت همیشگی حفاظت از صلح سازمان ملل ثبت کرد و به سایر کشورهای در حال توسعه، با ۱۸۰ پروژه‌ی کاهش فقر کمک کرده است.
رییس‌جمهور شی، پنج سال پیش در مقر سازمان ملل گفت: «چین مسوولیت خود را برعهده خواهد گرفت وسهم خود را درتلاش مشترک انجام خواهد داد.»
شی گفت: «ما باید تعهد خود را نسبت به اهداف و اصول منشور سازمان ملل متحد تجدید كنیم ، نوع جدیدی از روابط بین‌الملل را كه شامل همکاری بوده است احیا کنیم و جامعه‌ای با آینده‌ی مشترک را برای بشریت ایجاد كنیم.»
امید به آینده
«آرزوی من برقراری صلح و عدالت است.» این یکی از ۲۵۰ شعاری است که درقالب ابتکار گفت‌وگوی جهانی سازمان ملل متحد برای گردآوری امید، ترس و ایده‌ها در سراسر جهان ثبت شده و بخشی از برنامه‌ی گرامی‌داشت از هفتاد‌و‌پنجمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل با موضوع « آینده‌ای که می‌خواهیم، تایید و تجدید تعهد جمعی ما به کثرت‌گرایی است» می‌باشد.

تصویر در ۱۴ سبتامبر ۲۰۲۰، پرچم سازمان ملل متحد را بر فراز ساختمان دفتر این نهاد در نیویارک – ایالات متحده‌ امریکا نشان می‌دهد.

از رهبران جهان انتظار می‌رود که به طور مشترک راه‌حل‌هایی را برای بهبود وضعیت بهداشت عمومی جهانی، برابری کامل، اقدام‌های موثر جهت بهبود تغییرات آب‌و‌هوایی جست‌وجو کنند، درست مثل ۷۵ سال پیش، هنگامی که امضا‌کنندگان تاسیس سازمان ملل، متعهد شدند: نسل‌های آینده را از آفت جنگ نجات دهند، آفتی که دو بار در طول زندگی ما غم و اندوه زیادی را برای بشر به بار آورده و بار دیگر ایمان به حقوق اساسی بشر، پیشرفت اجتماعی و استاندارد‌های بهتر زندگی را زنده کرده است.
تیجانی محمد‌بنده، رییس‌جمهور ۷۴ ساله‌ی یوگاندا، در چهاردهم سپتمبر گفت: «مهم‌ترین چیز، ادامه دادن به همکاری و تلاش چند‌جانبه است.»
وی در گفت‌وگویی با شینهوا یادآور شد: «همکاری و تلاش چند‌جانبه نه تنها صلح، بلکه رفاه عمومی را نیز تضمین خواهد کرد؛ چون از همان ابتدا اهداف بسیار مهم سازمان ملل بوده است.»
آن‌گونه که رییس‌جمهور شی در سخن‌رانی خود در سال ۲۰۱۵ گفت: اهداف صلح‌، توسعه‌، تساوی، عدالت‌، دموکراسی و آزادی بسیار دور از تحقق خواهد بود؛ اما امید در واکنش جمعی جهان نهفته است.
در آستانه‌ی قرن بیست‌و‌یکم، کوفی عنان، دبیرکل سابق سازمان ملل متحد، برای تشویق مردم در سراسر جهان به رویارویی با چالش‌ها در هزاره‌ی جدید، از همه کشورها خواست که در کنار یکدیگر بیاستند.
وی گفت: «بیش از هر زمان دیگری در تاریخ بشریت، سرنوشت مشترکی داریم. تنها در صورت مقابله با آن، می‌توانیم بر آن تسلط پیدا کنیم و به همین دلیل دوستان‌ ما سازمان ملل متحد را تشکیل داده اند.»